3 Març, 2015
Reportatge

4a crònica dislocada. Altres veus: visites dialògiques. Inauguració (1/4)

Crònica en quatre capítols del programa de mediació cultural “ALTRES VEUS. VISITES DIALÒGIQUES” per a l’exposició “PERFECT LOVERS. Art en temps de la sida” (Fundació ArtAids i Fundació Suñol de Barcelona).

Dijous, 2 d’octubre de 2014

 

Assisteixo a la inauguració de l’exposició Perfect Lovers. Art en temps de la sida, que organitzen les fundacions ArtAids i Suñol de Barcelona, convidada per un amic que participa en el programa de mediació paral·lel a l’exposició, Altres veus: visites dialògiques. El resultat més visible d’aquest programa és que persones que viuen amb el VIH o que hi estan relacionades (des del treball o la sensibilització social) faran de mediadors en visites per a grups a l’exposició.

 

Poso els peus per primera vegada a la Fundació Suñol, situada al bell mig del Passeig de Gràcia de Barcelona, seguint el consell del meu amic J.M. d’anar-hi una mica repentinada. Mentre espero els parlaments, dono un cop d’ull a l’exposició i jugo a endevinar qui ve “de part del nuvi” (és a dir, del món de l’art) i qui “de part de la núvia” (o sigui, de l´àmbit de la mediació). Com que tothom arriba una mica tard, tinc l’oportunitat de mirar sense obstacles les peces exposades. Algunes se’m queden fixades a la retina, com les piques hiperbòliques de Robert Gober o l’acting de Pepe Espaliú, amb un títol tan significatiu com Carrying… Altres, com la videoinstal·lacióVera Icon d’Eulàlia Valldosera, una de les peces produïdes especialment per a l’exposició, oposen resistència a la urgència del moment en forma de problema tècnic.

 

Arribada l’hora dels parlaments, que són en anglès, es fa encara més evident la internacionalització de l’acte. Per la “banda del nuvi” és un fet obvi, perquè el fundador d’ArtAids, Han Nefkens, és un escriptor i col·leccionista d’art dels Països Baixos. Per la “part de la núvia”, en canvi, no deixa de ser un fet força extraordinari que entre els mediadors del programa les procedències també siguin tan diverses: A.R. és colombià, E.E. és magrebí, J.M. és català i A.C., la única dona del grup, és nascuda a Saragossa.

 

El mecenes holandès, l’únic en destacar el programa de mediació en el seu torn de paraula (tot un detall oblidat al full de sala), s’aproparà més tard al “petit cercle familiar de la núvia” per preguntar per “aquella dona tan maca que viu en aquell poble tan lleig”, referint-se a la mediadora de Saragossa que viu a la Franja de Ponent. Amb ella passarem una estona mirant el gran centre floral que ocupa la darrera sala de l’exposició, amb tot de flors vermelles i només una de blanca al mig simbolitzant, segons em comenta A.C., el fet diferencial. “De qui contra qui? –em pregunto–. Qui són els vermells i qui els blancs, si és que això té cap importància…” Els propers capítols d’aquesta crònica aportaran més lectures sobre aquesta i altres peces de l’exposició a través dels seus mediadors.

 

 

*Notes de la cronista:

 

El dia abans de la inauguració llegeixo a La Vanguardia (03/10/2014): “(…) el holandés De Rooij recrea lo que sería un virus del VIH en un gran ramo de flores rojas y granates, en el que intercala unas pocas blancas”. L’article es tanca amb una menció al “proyecto pedagógico especial realizado por el investigador y educador de arte Javier Rodrigo”.
http://www.lavanguardia.com/cultura/20141001/54416521268/perfect-lovers-arte-en-tiempos-de-sida-otro-lenguaje-para-hablar-del-vih.html

 

Un altre article semblant pel que fa a la informació sobre el programa de mediació de l’exposició es publica dies després a El País (16/10/2014). http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/10/15/catalunya/1413404082_191241.html

 

També llegeixo un tuit de @mariaacaso (03/11/14) que em fa pensar en les visites que m’esperen. “#artEducación de las visitas Guiadas a las Visitas Disruptivas, de la visitas narcóticas a las visitas incómodas”.

 

 

> Proper capítol:
VISITA DIALÒGICA AMB J.M. (2/4)

 

 

——————-
ALTRES VEUS: VISITES DIALÒGIQUES. Programa de mediació coordinat per Javier Rodrigo per a l’exposició “PERFECT LOVERS. Art en temps de la sida”. 
Del 03/10/2014 al 21/01/2015.
Fundació Suñol. P. de Gràcia, 98. 08008 Barcelona.
Organitza: Fundació ArtAids i Fundació Suñol. 

 

——————
Fundació Suñol:
http://www.fundaciosunol.org/es/?s=Perfect+lovers
Fundació ArtAids:
http://www.artaids.com/es/?s=perfect+lovers 

 

 

També publicat al nostre Facebook.

 

Imatges:

Les imatges de les peces exposades procedeixen de la guia editada per la Fundació Suñol especialment per al programa de mediació, amb una selecció de peces proposada pels mediadors del programa, que també són els autors dels textos que acompanyes les fotos.

Les fotos procedeixen del facebook d’ArtAids. Són una selecció de l’àlbum de la inauguració de l’exposició compartit al seu facebook. Accés a l’àlbum: https://www.facebook.com/ArtAids/photos/a.825417644155617.1073741828.197182366979151/825417900822258/?type=1&theater