5 Febrer, 2015
Notícia

Arts (visuals) i educació: parella de fet

"FILMOTECA PER A LES ESCOLES 2014-2015" (Filmoteca de Catalunya) / "IMAGINARSE" Comunidad educativa expandida y Pedagogías creativas de la imagen (Universidad de Murcia) / "SINAUTORÍA" Residencia de CsA en el MNCARS / "EINES, ESTRATÈGIES I PROJECTES TRANSVERSALS A TRAVÉS DE L’ART CONTEMPORANI AL MUSEU I A L’ESCOLA" Seminari de formació per a professorat (Es Baluard)

Amb cada proposta que explora les possibilitats d’interacció entre els sabers crítics de les pràctiques artístiques i els seus entorn de recepció i relació des de l’aprenentatge i  la formació, s’actualitza de forma radical la relació entre l’art i la seva funció social.

 

Activitats, propostes i accions que, des de les pedagogies crítiques actuen com a laboratoris de requalificació significativa, situant de nou al bell mig del context real el valor del llenguatge simbòlic.

 

 

 

FILMOTECA PER A LES ESCOLES  
Cinquena edició d’aquest curs, que inclou projeccions amb sessions de didàctica del cinema dinamitzades per entitats especialitzades en cultura cinematogràfica, com ara els tallers de formació per a mestres i professors de A Bao A Qu, orientats al treball amb l’alumnat i amb propostes d’eines i metodologies per introduir el cine com a art i creació a les aules de Primària i Secundària. A més de l’oferta educativa que suposa el projecte de proximitat Apadrina el teu equipament cultural amb instituts i escoles del barri del Raval.

 

Enguany el curs inclou nous tallers vinculats a les exposicions temporals de la Filmoteca, a més de consolidar altres formats col·laboratius amb el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca (Terrassa), el Museu del Cinema a Girona, el Museu d’Història de Catalunya (Consell dels savis), la Fundació Joan Brossa o els Departaments d’Ensenyament i de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya. 
———–
Organitza: Servei Educatiu de La Filmoteca de Catalunya.
A càrrec de: Totes les sessions compten amb dinamitzadors professionals i s’acompanyen de material didàctic per al professorat.

Participa: Les sessions de didàctica del cinema es fan amb la col·laboració d’A Bao A QuDrac MàgicFederació catalana de cineclubsJocs al segon i MODIband.
————
Més informació:
filmoteca.cat/web/ca/article/filmoteca-les-escoles

 

 

 

¡PARA SABER HAY QUE IMAGINARSE! COMUNIDAD EDUCATIVA EXPANDIDA Y PEDAGOGÍAS CREATIVAS DE LA IMAGEN
Iniciativa del Aula de Cine y Cultura Digital del Servicio de Cultura de la Universidad de Murcia. El aula de Cine y Cultura Digital tiene como finalidad impulsar el acceso de la comunidad educativa y los diversos públicos de la ciudad de Murcia a las nuevas tendencias culturales y narrativas de la comunicación y la difusión de la cultura de la imagen en la era de la información y la sociedad en red.

 

Esta comunidad educativa desarrolla proyectos como Cosas de la Vida.Cine3Dis , proyecto colectivo en el que estudiantes  del Grado de Comunicación Audiovisual de la Universidad de Murcia y usuarios del Centro de Día con Personas con Discapacidad Archena se unen para hacer cine desde la discapacidad, no sobre la discapacidad. Otro de sus proyectos es CINEMATIC. Rodaje en proceso del largometraje El Efecto Chemi, sobre las TICs aplicadas a la educación desde “el análisis del uso e impacto de TICs en la calle (educación en medio abierto)”, un proceso de “observación participante”, dentro de la investigación-acción.
———-
Organiza: Aula de Cine y Cultura Digital del Servicio de Cultura de la Universidad de Murcia. 
———-
Más información sobre la comunidad educativa y sus proyectos:
um.es/web/cultura/contenido/aulas/cine/proyectos

 

 

 

SINAUTORÍA Y EDUCACIÓN: EXPLORANDO LA HIBRIDACIÓN
Una propuesta que el colectivo Cine sin Autor (CsA) lanzó desde su residencia de investigación en el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) en 2014: la posibilidad de hacer una película siguiendo la metodología de CsA en un centro escolar y teniendo como agente de “sinautoría” al profesorado.

 

CsA es un colectivo interesado en potenciar la enseñanza del audiovisual y las enseñanzas artísticas, desde prácticas colaborativas. Ahora, junto con la experiencia de colaboradores como el grupo Las Lindes del Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M), propone revisar qué supondría casar las potencias de la sinautoría con la educación formal e ir de este modo enfrentando algunos desafíos que la sinautoría traslada a la producción cultural.

 

Como parte de este proceso se organizaron la primera y segunda asambleas sinautoriales, “Educación, cine y sinautoría” (11 de noviembre de 2014) y “La colectividad autoral, motor de la sinautoría” (19 de diciembre de 2014), y se aprovecharon otros espacios como las acciones públicas de la exposición “Un saber realmente útil” del Reina Sofía para seguir dialogando en torno a la elaboración de prototipos audiovisuales en los ámbitos de la educación y la creación.

 

CsA ha pedido prórroga para continuar celebrando estas asambleas en el Reina Sofía y se la han concedido. De manera que continúan su trabajo en 2015.
———–
En el marco de: residencia en el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
———-
Más información: 

cinesinautor.es/single-post/2016/1/6/Residencia-en-el-Museo-Nacional-Centro-de-Arte-Reina-Sofia-seguimos-en-2015

 

 

 

EINES, ESTRATÈGIES I PROJECTES TRANSVERSALS A TRAVÉS DE L’ART CONTEMPORANI AL MUSEU I A L’ESCOLA
Primer seminari de formació per a professorat d’Es Baluard amb l’objectiu d’iniciar una acció formativa continuada per crear una comunitat de professorat que treballi a llarg termini a partir de l’art contemporani dins l’aula i crear una plataforma en xarxa que permeti visibilitzar i compartir les experiències pedagògiques sorgides.

 

Es tracta d’un seminari teòric-pràctic conduït per l’Àrea de Desenvolupament Educatiu, Formació i Programes Públics del museu i la participació com a ponent d’Alfred Porres, professor d’Educació Visual i Plàstica a l’ensenyament secundari, formador de professorat (ICE de la URV i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) i director del programa l’Aula al Pati (dins del programa de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre).

 

A més a més de les sessions presencials, explica Alfred Porres a Facebook, s’ha començat a publicar un blog amb les reflexions que més han copsat als participants de les primeres sessions. Més endavant, el blog esdevindrà l’espai de representació del “work in progress” dels projectes que el professorat participant desenvoluparà amb el seu alumnat a l’aula. 
———–
Dates: Fins el maig de 2015.
Organiza: Àrea d’Educació d’Es Baluard. Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma i el Centre de Professorat de Palma Jaume Cañellas Mut.
———-
Més informació:
esbaluard.org/ca/actividad/eines-estrategies-i-projectes-transversals-a-traves-de-lart-contemporani-al-museu-i-a-lescola/
Blog del projecte:
seminariesbaluardcep.wordpress.com/

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Imatges: com els textos utilitzats per redactar aquesta informació, les imatges d’aquesta publicació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels esdeveniments, projectes i equipaments esmentats.