14 Gener, 2015
Notícia

Arxius i cartografies: la realitat en 3D

Arxiu de projectes "TRANSlocacions" (IDENSITAT); "Pam a pam", el mapa col·laboratiu del consum responsable i l’economia solidària (SETEM Catalunya/XES) i "Madremanya, la llamada del simbólico que se ríe" (Sindihogar/Sindillar). Tres iniciatives nascudes al 2014 que, seguint les seves pròpies brúixoles, dibuixen rastres i mapes de lo local, lo col·laboratiu, lo autogestionat i lo relacional.

Insistir en la importància i el caràcter necessari iniciatives que, ja sigui com a objectiu principal o a resultes d’un efecte secundari, faciliten en la seva condició de nodes la visibilitat d’allò que està passant sobre el terreny, en l’àmbit quasi privat d’un projecte ultra-local, fent que es connecti amb d’altres processos, amb d’altres comunitats. Aquesta xarxa de referències i coneixences esdevenen la base, el substrat mitjançant el qual prenem consciència de la dimensió d’ecosistema, de potència col·lectiva on s’inscriu la nostra activitat com a ciutadania cultural.

 

 

 

ARXIU DE PROJECTES SOCIALS I ARTÍSTICS DEL RAVAL I EL GÒTIC
Aquest arxiu en construcció forma part del projecte TRANSlocacions. Experiències temporals, pràctiques artístiques i contextos locals d’IDENSITAT i suposa una compilació de projectes i intervencions artístiques realitzades als barris de Raval i Gòtic des de finals de 1980 i fins l’actualitat.

 

Aquest arxiu s’utilitza en el Taller de cartografia crítica (Novembre 2014 – Abril 2015) i forma part de l’Observatori de projectes (Octubre 2014 – Maig 2015), algunes de les activitats de recerca, producció i exhibició de TRANSlocacions pensades per a fomentar, en la pràctica, la reflexió i l’acció.
———-
Dates: 2014-2015 (durada del projecte)
Organitza: IDENSITAT, Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura), Santa Mónica.
Suport: Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, ELISAVA, ACVic, MACBA, entre d’altres.
———
Més informació:
idensitat.net/ca/trans-locacions/arxiu-de-projectes

 

 

 

PAM A PAM, EL MAPA COL·LABORATIU DEL CONSUM RESPONSABLE I L’ECONOMIA SOLIDÀRIA A CATALUNYA
Des del paradigma de l’economia autogestionaria i de forma col·laborativa, aquest mapa es va estenent per tot Catalunya per tal de potenciar un model de consum i producció que prioritzi les persones i l’entorn.

 

Es tracta d’un mapa interactiu que, mitjançant un cercador, permet buscar per territori, sector i criteris de sostenibilitat punts de consum responsable i Economia Solidària. El seu objectiu: transformar el nostre entorn a partir de la nostra cistella de la compra. La web també compte, a més, amb un directori de punts i una comunitat de persones que busquen iniciatives de l’Economia Solidària als pobles i ciutats de Catalunya; les entrevisten i les pugen al web per donar-los a conèixer.
———-
Organitza: SETEM Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària (XES).
Suport: Plataforma de ONG d’Acció Social, l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Solidària) i EEA Grants (Noruega, Islàndia y Liechtenstein).
———-
Més informació: pamapam.org/ca

 

 

 

MADREMANYA. LA LLAMADA DEL SIMBÓLICO QUE SE RÍE
“Madremanya és un projecte col·laboratiu que genera i posa en joc un nou simbòlic sobre les dones migrades i els treballs de les cures. Un projecte transdisciplinar en el qual es creuen àmbits com l’acadèmic, l’escènic, el performàtic, el polític, el poètic i l’audiovisual… Que no busca un objectiu o resultat final sinó un procés col·lectiu plaent. Madremanya és un projecte on el procés i la relació són en sí mateixes la creació!”

 

Així es defineix aquest projecte a la pàgina facebook del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, que hi col·labora, i així es defineix al seu propi facebook:

 

“Proyecto de investigación artística y procesos colaborativos sobre las mujeres cuidadoras, sus practicas y realidades, en el marco del nuevo paradigma del final del patriarcado, con el objetivo de trasladar su contexto a una representación de carácter escénico, performático y transmedia, donde las protagonistas son las propias cuidadoras.

 

Explorar, a través de una propuesta creativa multidisciplinar, un contexto lleno de posibilidades para poner en visible las vivencias de uno de los sectores femeninos mas invisibilizados.

 

Poner en juego el simbólico sobre los cuidados a través de lenguajes artísticos y creativos como potenciales catalizadores de transformación”.
———-
Dates: decembre de 2014 (inici).
A càrrec de: Sindihogar/Sindillar, en colaboració amb el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
———-
Més informació.
facebook.com/pages/Madremanya-proyecto/1520348874898191

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

 

Imatges: com la informació utilitzada per a la redacció dels textos, les imatges procedeixen de les webs dels projectes als quals es refereix aquesta difusió.