6 Juliol, 2015
Notícia

Arxius i mapes sobre l’espai local ciutadà

Iniciatives on es posa de relleu la importància de recollir i documentar les pròpies narratives en un exercici de construcció de la memòria col·lectiva i l'espai social.

TRANSLOCACIONS–OBSERVATORI DE PROJECTES _ PROJECTE ISOP _ ¿POR QUÉ NECESITAMOS ARCHIVOS CIUDADANOS? _ SABERES EN COMÚN: EDICIÓN Y ARCHIVO SUBVERSIVOS _ ARXIU ALICÍA

EXPOSICIÓ TRANSLOCACIONS–OBSERVATORI DE PROJECTES. L’exposició agrupa i recull les diverses fases del projecte TRANSlocacions sobre el fluxos de la mobilitat contemporània, presenta part de l’arxiu de projectes localitzats en el context dels barris del Raval i Gòtic, fa de connector amb els projectes que es desenvolupen com a Microintervencions a l’espai públic i incorpora una selecció de treballs artístics realitzats en diverses ciutats.
———
Exposició Translocacions – Observatori de Projectes.
Fins el 13 de setembre de 2015.
Organitza: Arts Santa Mònica. Les Rambles, 7. 08002 Barcelona.
Comissariat: Ramon Parramon.
Coordinació: Fina Duran (Arts Santa Mònica) i Laia Ramos (Idensitat).
TRANSlocacions és un projecte d’ IDENSITAT i Arts Santa Mònica.
———
Més informació:
http://www.artssantamonica.cat/EXP/EXPOSICIONS/tabid/128/language/ca-ES/Default.aspx#exposicio125

PROJECTE ISOP. El seus objectiu és aprofundir en el coneixement de les iniciatives identificades en el Mapa de la Innovació Social a Catalunya, elaborat en el marc del projecte Barris i Crisi, explorar les relacions entre aquest tipus d’iniciatives i les administracions públiques, i fer propostes a les administracions públiques i als col·lectius socials per consolidar i expandir els processos d’innovació social a Catalunya.
———-
Projecte ISOP. Innovació Social i Polítiques Públiques: reptes i oportunitats.
Un projecte de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP).
Amb el suport del Programa DEMOC2014 (AGAUR i Departament de Governació Relacions Institucionals, Generalitat de Catalunya).
Equip de recerca: Ismael Blanco (coord.), Helena Cruz, Rubén Martínez, Quim Brugué, Marc Parés, Gerald Kogler, Yuni Salazar i Valerie Vilacha.
——–
Més informació:
http://barrisinnovacio.net/isop/

¿POR QUÉ NECESITAMOS ARCHIVOS CIUDADANOS? ARTÍCULO. Publicado en el Periódico Diagonal Andalucía sobre dos archivos en construcción que tratan de ponerse en marcha a través de campañas de micromecenazgo en goteo.org: Archivo contra la pared (Tramallol) para la recuperación de la memoria social y política de Sevilla y Archivo de estudios campesinos (Grupo Díaz del Moral) con documentación oral y escrita sobre las luchas campesinas en Andalucía.
———-
¿Por qué necesitamos archivos ciudadanos? 
Un artículo de Paulino Ramos.
Publicado en Diagonal Andalucía.
Fecha de publicación: 17/06/15.
———
Enlace al articulo:
https://www.diagonalperiodico.net/movimientos/27063-por-necesitamos-archivos-ciudadanos.html

SABERES EN COMÚN: EDICIÓN Y ARCHIVO SUBVERSIVOS. STORIFY DE LAS JORNADAS
Relatoría de las jornadas que tuvieron lugar en junio de 2015 en Medialab-Prado Madrid para debatir sobre el aprendizaje y la difusión de prácticas libres en torno a la cultura de archivo en red y la edición digital.
———-
Jornadas Saberes en común: edición y archivo subversivos. Storify.
Una crónica de: Sara A. Pedraz Poza para Saberes Comunes.
Las Jornadas Saberes en común tuvieron lugar en Medialab-Prado (del 23 al 27 de junio de 2015) como cierre al proceso de trabajo Pensando y Haciendo Medialab-Prado como biblioteca.
———-
Enlace al storify:
https://storify.com/MissCassavetes/getting-started


ARXIU ALÍCIA.
 L’objectiu d’aquest projecte és crear un arxiu digital sobre com els infants veuen la seva ciutat i com els agradaria canviar-la a partir d’intervencions i tallers en l’espai públic. El projecte Arxiu Alícia té a veure amb el foment de la participació ciutadana, on els actors del canvi a l’entorn urbà són els nens i nenes. Centrant-se en els espais buits del barri, els i les alumnes de l’escola La Llacuna del barri de Poblenou de Barcelona fan les seves propostes de transformació urbana, com el taller Objectes Nòmades, una de les seves intervencions més recents.

En aquesta intervenció s’ha construït un conjunt de sis estructures modulars amb les lletres de la paraula ALICIA augmentades, que han sortit de l’escola després de classe. Aquestes estructures han circulat pel barri, pels espais habituals on les nenes i els nens passen estones després de l’escola, formant combinacions inventades pels infants tot i afegint complements per adaptar-les al mobiliari urbà existent i crear des d’una porteria de futbol fins a una pista de tenis, una taula per seure i llegir, un vestidor-canviador o un sofà per descansar…
———-
Projecte Arxiu Alícia. Infància, experiència i espai públic.
Organitza: Urbanitas Berlín-Barcelona dins del programa de la Unió Europea
Actors of Urban Change, impulsat per la Fundació Robert Bosch de Berlín.
En col·laboració amb: Escola La Llacuna del Poblenou, Raons Públiques i
Màster Direcció i Disseny de projectes web (Escola Elisava, Pompeu Fabra).
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya, Districte de Sant Martí (Ajuntament de Barcelona) i Goethe-Institut Barcelona.
El taller Objectes Nòmades es va desenvolupar entre abril i maig de 2015 en col·laboració amb raumlaborberlin.
———-
Més informació:
http://arxiualicia.com/

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes i esdeveniments difosos.