2 Març, 2015
Notícia

Compartir experiències: potser no és cool, però sí important

8ª MOSTRA D'ART SOCIAL de Mataró i plataforma "MÁSMUSEOPICASSO"

Son molts els termes i les maneres de fer que per no haver-nos aturat a definir amb precisió transfereixen la seva imprecisió a tort i a dret. Neixen així els síndromes col·lectius entorn a un concepte “hit” que cadascú  fa servir segons li convé. Termes com transversal, proximitat, comunitari, social, etc. ens arriben a les mans com eines versàtils per apuntalar el que convingui.

 

El espais per compartir, cara a cara o en format online, com els que aquí comentem, tot i afavorir la circulació accelerada d’aquests  conceptes “zombis” també serveixen per confrontar el món de les idees amb el món de les pràctiques. Es tracta d’aterrar el llenguatge, de sintonitzar-lo amb processos de treball on els termes es descriguin i ens ajudin a conèixer-los millor. Connectar les realitats per crear un conjunt d’imaginaris que no desmereixin la complexitat d’allò que es fa, però que tampoc la reinventin amb l’abús de la retòrica i la crítica o la fascinació per Zombilandia.

 

 

 

8ª MOSTRA D’ART SOCIAL DE MATARÓ
Aquesta mostra es presenta com un conjunt d’actes (conferències, exposicions, actuacions, tallers, etc.) entorn de l’art social, entès com totes aquelles manifestacions artístiques en què una de les seves finalitats sigui estimular i afavorir canvis en l’àmbit social.

 

Des d’aquesta aproximació a l’art social, aquesta mostra acull tan propostes elaborades des d’una perspectiva de desenvolupament comunitari a partir del teatre, la dansa o la música com projectes més orientats al treball amb persones amb diferents capacitats mitjançant les pràctiques artístiques.

 

Així doncs, la representativitat és amplia i diversa: de les “Jam Session2 de l’Escola Municipal de Música al teatre comunitari i social de companyies com Nus, de la dansa-fusió de Lorena Makarena als concerts dramatitzats de Marta Hervás, passant per espectacles de companyies integrades per persones amb diferents capacitats com Grup Protagonistes Nosaltres (Fundació FUPAR de Terrassa), Companyia la Tribu (Fundació MAP de Ripoll), el grup de batukada La Tribukada amb Circ Bombeta (companyia del taller de circ Cronopis. Espai de Circ de Mataró) o les companyies residents a l’espai Can Fugarolas, també de Mataró.

 

El programa es completa amb exposicions i altres actes com les presentacions del llibre “Fa deus anys que vaig arribar aquí i encara no sé on és casa meva” (fet conjuntament amb nois immigrants del Casal del Infants del Raval de Barcelona dins del programa “Art per a la Millora Social” d’Obra Social La Caixa) i del documental sobre Five days to dance, un projecte de dansa als instituts dels coreògrafs Wilfried Van Poppel i Amaya Lubeigt (membres de l’equip DE LooPERS).
———
Dates: Del 2 al 8 de març de 2015.

A diferents espais de Mataró: Sala Clap (C/Serra i Moret, 6), Espai Cronopis i Espai Taller d’Idees (Can Fugarolas, C/ Toló, 8-18), espai El Públic (C/ d’en Xammar 6 bis), Aula de Teatre de l’Ajuntament de Mataró (C/ de Juan Meléndez Valdés, 2), Casal de les Esmandies (Ronda O’Donell, 94), etc.
Organitza: Taller d’Idees (Associació d’Integració social) amb la Casa de la Música de Mataró.
———
Més informació:
artsocial.cat

 

 

 

PLATAFORMA MÁSMUSEOPICASSO. ARTE E INCLUSIÓN SOCIAL
Esta plataforma iniciada por el Museo Picasso de Málaga se propone como un espacio de intersección donde se puedan encontrar iniciativas y experiencias de ámbitos profesionales e institucionales del mundo del arte, los museos, lo social, la salud o la educación entre otros.

 

El archivo de proyectos es el resultado de la investigación llevada a cabo por el Museo Picasso de Málaga, recopilando y analizando las experiencias que en los últimos 20 años han utilizado el arte como herramienta para la inclusión social en España. También incluye un apartado donde profesionales de perfiles diversos publican sus artículos de opinión sobre este amplio y controvertido ámbito de la inclusión/exclusión social vinculada a las prácticas artísticas.
———-
Organiza: Museo Picasso de Málaga.
Apoyo: Obra Social “la Caixa”.
Para ir completando esta base de datos, la plataforma permite el registro online de formularios por parte de cualquier persona vinculada a proyectos o programas relacionados con el arte y la inclusión social.
———-
Más información:
masmuseopicasso.org

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

 

Imatges: com els textos utilitzats per redactar aquesta informació, les imatges d’aquesta publicació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels esdeveniments i projectes esmentats.