13 julio, 2016

JORNADAS "ZOMBI" (Idensitat) y "SUMMERLAB 2016" (Tabakalera). CONVOCATORIA PARA RESIDENCIAS DE I"NNOVACIÓN CIUDADANA" (MediaLab Prado 2016) y CONVOCATORIA DE PROYECTOS. "II ENCUENTRO CULTURA Y CIUDADANÍA" (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte). Más "CULTURA LIBRE DE ESTADO" (Traficantes de Sueños, 2016), el nuevo libro de Jaron Rowan (investigador y docente)

6 julio, 2016

Projectes "LA TERRASSETA" (Amics de l’Ateneu Santboià) i JAKINTZA IKASTOLA (convocatoria “Ciudad, educación y prácticas colaborativas” de Tabakalera). Més jornades "EN TRANSICIÓ–CIUTAT" (Projecte "Cohabitar entre-" del Centre d’Art Fabra i Coats) i Convocatoria de Proyectos "COMUNES E INSTITUYENTES" (Matadoiro Compostela)

15 junio, 2016

Sesiones abiertas de creación participativa "INTELIGENCIAS COLECTIVAS" (Azkuna Zentroa), "LABORATORIO 2" (Medialab Prado), "MAPEO DE COLECTIVOS E INICIATIVAS CIUDADANAS" (Red ZAC), curso de verano "TECNOLOGÍAS BLANDAS" (UPV-EHU) y debate performático "AFECTES, INSTITUCIONS, COL·LABORACIÓ" (Fabra i Coats). Más dos artículos: "CIUDADES CULTURALMENTE INTELIGENTES ¿PARA QUÉ LA CULTURA?" (de Daniel Innerarity en "Euskonews") y "ESPACIOS SOCIALES DE GESTIÓN CIUDADANA: UNA CUESTIÓN DE NECESIDAD, NO DE CONTINGENCIA" (de Curro Machuca en "Diagonal")

7 junio, 2016

Tertúlia "MES ENLLÀ DE LES POLÍTIQUES D’ACCÉS A LA CULTURA: LES BIBLIOTEQUES I LES DESIGUALTATS" (“El primer glop de cervesa” amb Nicolàs Barbieri) i TERRASSA CIUTAT PILOT PER A L’"AGENDA 21 DE LA CULTURA" (programa Ciutats i Governs Locals Units), més dos lectures: “PLURALS DIVERGENTS I ESPAIS PEL NO-SABER” (text de Laura Benítez Valero entorn de la 2ª tertúlia sobre cultura i educació de "Nativa") i “EL RETORN SOCIAL DELS FESTIVALS” (article de Xavier Cervantes al diari "Ara")

25 abril, 2016

Xerrada LABORATORIOS CIUDADANOS: "POLITICS-IN-THE-WILD Y GIRO EXPERIENCIAL" (GRAPA-UB) i debat "PROXIMITATS. INNOVACIÓ CIUTADANA" (Pla de Cultures 2016-2026. Consell de Cultura, Ajuntament de Barcelona)

15 abril, 2016

El llibre de Jon Hawkes és un manifest molt ben argumentat sobre la necessitat que la cultura estigui estretament relacionada amb les polítiques públiques i la governança. Va ser un encàrrec fet a Hawkes l’any 2001 des de la Cultural Development Network, l’associació de gestors i activistes culturals de l'estat de Victòria (Austràlia).

El llibre defineix amb claredat què és la cultura, tot i analitzant la seva funció en les polítiques públiques i els mecanismes de planificació sobre el futur de la societat. L'autor proposa que considerar la cultura com el quart pilar de la sostenibilitat és una estratègia pràctica que beneficia als actors culturals, permet llegir millor els reptes de la societat i, consegüentment, dotar-se de les eines per transformar-la.

7 abril, 2016

Plataforma "DECIDIM BARCELONA" (Plataforma de participació digital de l’Ajuntament de Barcelona) més jornades "ENFORTIR ELS BÉNS COMUNS DES DEL MUNICIPALISME" (Barcelona en Comú i Fundación Rosa Luxemburg) i "QUIN BARRI VOLEM" (Assemblea de Barri de Sants)

5 abril, 2016

NOUS ENTORNS DE CREACIÓ I INTERVENCIÓ: INFORME-DIAGNÒSTIC DE LES ARTS ESCÈNIQUES APLICADES (Observatori de les Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre), CONECT@ (publicación del Museo Reina Sofía sobre la accesibilidad a la cultura en colaboración con Grupo AMÁS), GUIA DIDÀCTICA DE TEATRE FÒRUM PER A DOCENTS (projecte europeu FOTEL. Forum Theatre Against Early School Leaving).

1 abril, 2016

"Rhythm is it!" recull el testimoni de 250 escolars dels barris marginals de Berlín en la participació de "La Consagració de la Primavera" d'Stravinsky amb la Filharmònica de Berlín. La cinta mostra les etapes d'aquest projecte d'educació musical, liderat per Dance United i Roystom Maldoom.

S'hi documenten tres mesos d'assajos amb els seus episodis de renúncia i perseverança, escepticisme i entusiasme, frustració i èxit a través de la mirada de tres joves que, des de diferents situacions vitals, assumeixen aquest repte que els farà créixer com a persones.

1 abril, 2016

CLUB EXCURSIONISTA D’ART 2016. Un nou format de visites guiades d’/UNZIP Arts Visuals al Prat per conèixer espais d’art de fora de la ciutat de la mà de les persones que els duen a terme. En aquesta segona edició proposen un cicle de visites a espais de visibilitat, distribució i mediació artística de la província de Barcelona.

17 febrero, 2016

Jornada "EXERCIM ELS DRETS CULTURALS" (BCN Interculturalitat, a l'Espai Avinyó), cicle "VALOR!" 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat" (Ajuntament de Barcelona, a La Virreina) i "CULTURA VIVA". Trobada per a una cultura com a bé comú (ICUB, a la Fabra i Coats).

15 febrero, 2016

La "Declaració de Friburg" sobre els drets culturals exposa quina relació existeix entre drets humans i cultura. No és un text normatiu, ni un document oficial, sinó un text escrit per un grup d’experts compromesos amb l’ètica i els drets humans com a representants de la “societat civil”.

El document va ser presentat l'any 2007 però, des del 1998, l'anomenat “grup d’experts de Friburg” havia estat treballant amb la UNESCO i el Consell d’Europa per a l’aprovació d’un document normatiu sobre els drets culturals. La "Declaració de Friburg" és el text més clar que existeix sobre els drets culturals, una categoria estranyament desconeguda per als activistes i agents del món de la cultura, molts dels quals encara creuen que la cultura és un dret social.

20 enero, 2016

CONVOCATORIA COMITÉ ASESOR FESTEEN 2016 (Matadero Madrid) + GUIA JOVE (Foment de la Participació Juvenil de la Generalitat de Catalunya)

14 enero, 2016

CULTURAS COMUNES. ENCUENTROS PARA UNA CULTURA PARTICIPATIVA dentro del proceso que el Ayuntamiento de Cádiz está llevando a cabo para la redacción de un Plan Director de Cultura. Con este encuentro dará comienzo el proceso participativo con el que se quieren introducir en el funcionamiento de la gestión cultural municipal aspectos como la participación, la formación o la sostenibilidad, y mejorar el modelo de relación entre los agentes culturales y la administración local.

1 enero, 2016

Aquest llibre aporta una explicació molt planera sobre la relació entre drets humans, cultura i participació ciutadana.

A la primera part del llibre, els autors defensen la necessitat de justificar les polítiques culturals des de la perspectiva dels drets culturals, perquè només d’aquesta manera són els ciutadans concrets, homes i dones que viuen en un territori, els objectes de les polítiques públiques, tot i aportant exemples concrets de participació de la ciutadania en l’elaboració de les polítiques culturals en diverses ciutats arreu d’Europa.

La segona part aporta pautes ben concretes (de fet, s'estructura com una guia) perquè els governs locals elaborin polítiques culturals amb la participació de la ciutadania.

31 diciembre, 2015

Jornada de treball i reflexió al voltant de les pràctiques artístiques, la seva relació amb la societat i les maneres d'implicació dels diversos agents que serveix de cloenda al cicle Trets enmig del concert de l’Arts Santa Mònica, un cicle d’exposicions que paral·lelament ha desenvolupat un programa de mediació (microRavals) i un cicle d’activitats (Implic/Accions) vinculats amb el barri on s’ubica el centre d’art.

22 diciembre, 2015

Una convocatòria que articula la producció artística contemporània amb la mediació, que es postula obertament com una aposta per a la recerca i la experimentació entorn d’una gestió, una curadoria o una programació que planteja altres models de relació entre art i ciutadania, entre equipament i territori, entre pràctiques artístiques i processos educatius. Així ho planteja l’Institut de Cultura de Barcelona en la difusió de la convocatòria, que reproduïm a continuació:

2 diciembre, 2015

Exposició PROJECTES EDUCATIUS. SALA D’ART JOVE (ACVic) i projecte de mediació cultural QUÈ VOL DIR MIRAR UN QUADRE? (Servei educatiu. Tecla Sala).

1 diciembre, 2015

INTERACCIÓ 15: REPENSANT LES POLÍTIQUES CULTURALS LOCALS. Trobades presencials amb les quals es culmina l’etapa virtual del procés de treball de les jornades d'enguany, que tenen un eix transversal en l’anàlisi de les polítiques culturals locals a Catalunya i tres eixos simultanis: Quin és el paper de la creació i els creadors en la gestió cultural? / Com es dibuixen les noves fronteres entre espais físics i virtuals / Pros i contres de la gestió comunitària de la cultura. A més de presentacions paral·leles d’un bon nombre de projectes.

20 noviembre, 2015

"DESVIANT L’ATENCIÓ. Jornada d’imprevistos itinerants". Un recorregut plantejat com un encadenat d’accions per dialogar entorn d’opinions, experiències i reflexions sorgides durant el procés de recerca d’Experimentem amb l’Art amb l’Escola Dovella i la Fundació Antoni Tàpies al voltant dels processos d’obertura institucionals.

4 noviembre, 2015

FORO CONFLUENCIAS. PRÁCTICAS INNOVADORAS DE LA CULTURA COMO BASE DEL DESARROLLO LOCAL. Este foro parte de la idea de explorar las conexiones creativas de la cultura en su relación con otros subsistemas y políticas públicas para “contribuir a ordenar y sistematizar” las propuestas innovadoras del ámbito cultural desarrolladas por colectivos e instituciones y servir de formación interadministrativa. Destacamos las cinco propuestas presentadas como buenas prácticas: Red de Museos de Lugo, Fundación Cerezales, Medialab Prado, proyecto artístico Scarpia y la organización C2+i.

3 noviembre, 2015

Congreso SOPA15 y IX CURSO DE CULTURA CONTEMPORÁNEA; SOSTENER LA VIDA; ALIANZAS, EXPERIENCIAS Y APRENDIZAJES DESDE LO RURAL (MUSAC).

30 octubre, 2015

Seminarios y encuentros: ESFERA PÚBLICA Y EDUCACIÓN. OPORTUNIDADES Y RETOS (LaPublika), PRÁCTICAS ARTÍSTICAS Y TERRITORIO, VÍNCULOS ENTRE CULTURA Y ESFERA PÚBLICA (Centro Nacional de la Cultura y las Artes. Gobierno de Chile) y MED15: HISTORIAS LOCALES/PRÁCTICAS GLOBALES (Museo de Antioquia. Medellín, Colombia).

26 octubre, 2015

TERTÚLIA: "ELS PÚBLICS DE LA CULTURA?" Què en pensem de discursos i polítiques sobre els públics de la cultura? Obrirà la conversa: Jordi Valls (Agost Produccions) i Jordi Oliveras (Indigestió).

23 octubre, 2015

JORNADAS LABORATORIO 987 DE PRODUCCIÓN Y MEDIACIÓN EN CULTURA. Organizadas en formato mesas de trabajo y sesiones de discusión públicas, el objetivo de estas jornadas es propiciar un entorno de reflexión compartida y de intercambio de experiencias en torno a las condiciones idóneas para promover modos de relación oportunos y significativos entre una institución cultural y la sociedad a la que pertenece.

22 octubre, 2015

#SUCRET15. Jornades de suport a la creació (/UNZIP) / Festival de Creació Contemporània ESCENA POBLENOU / Segona taula rodona: CULTURA I CIUTAT (Laboratori social metropolità) / ENCUENTRO CULTURA LOCAL Y CONSTRUCCIÓN DE CIUDADANÍA (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte).

21 octubre, 2015

FREE CULTURE FORUM 2015 (Xnet), CULTURA ABIERTA Y PROCESOS SOCIALES II encuentro abierto Los Madriles) y dos lecturas relacionadas: PROCOMÚN DIGITAL Y CULTURA LIBRE ¿HACIA UN CAMBIO DE ÉPOCA? y CULTURE OF ANYONE.

20 octubre, 2015

A principis de desembre tindrà lloc Interacció 15, unes trobades que venen realitzant-se des del 2000 impulsades pel Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC). Des de llavors, aquesta iniciativa ha esdevingut un destacat punt de debat i d’intercanvi per a la comunitat de productors culturals, gestors, responsables i experts en polítiques i gestió cultural.

16 octubre, 2015

"L'ESMA DEL TEMPS" ("EL SENTIDO DEL TIEMPO"), el documental sobre la historia de una asamblea de vecinos que ha estado 12 años al frente del ayuntamiento en Figaró-Montmany (Barcelona), se proyecta en Zine Plaza. El coloquio posterior contará con la presencia de Marta González, una sus directoras, y el profesor de la UPV-EHU, Igor Ahedo, experto en política y movimientos vecinales.

7 octubre, 2015

Instal·lació MONSTRUARI (Ingràvid Figueres), programa para JÓVENES PROGRAMADORES (Festival de Cine Europeo de Sevilla) i QUADERN AUDIOVIUAL (Teleduca)

5 octubre, 2015

La lectura de l’article d’Aida Sànchez de Serdio, “Digui mediació”, aparegut recentment a Nativa ens sembla molt recomanable en tant que una aproximació clara i precisa a la posició des de la qual es desenvolupen les pràctiques de mediació i col·laboració. La mediació entesa tant com un lloc per a la creació de ponts, interconnexions i transversalitats entre la producció cultural i artística i el conjunt de la societat, com un espai per reflexionar –críticament– sobre aquesta mateixa relació i treballar per transformar-la. Una actitud d’agent doble, que entén que perquè la interacció entre ambdues esferes sigui mínimament possible necessita de transformacions institucionals.

1 octubre, 2015

A "Democratic Culture", John Holden analitza la definició actual de cultura, interpel·lant a públic, creadors i professionals culturals per tal de reformular una nova definició basada en l’accés i la participació.

Els estàndards de qualitat cultural no es defensen aixecant barricades contra els de fora, afirma aquest investigador especialitzat en polítiques culturals, evidenciant així el fet que l'accés de la població a la cultura finançada amb diners públics és encara molt limitat.

Holden argumenta perquè la cultura ha de tenir un mandat democràtic, entenent que les múltiples formes d’expressió culturals són constructores de significat i d’identitat, i per això, condueixen a la llibertat individual i col·lectiva de la comunitat.

8 septiembre, 2015

Exposició on es mostra el resultat de les accions d’Unitat Mòbil del Paisatge (UMP), un projecte de l’estudi Mixité desenvolupat a Manresa en el marc d’Estètiques Transversals. Art, acció educativa i ciutats mitjanes, un programa d’accions impulsat per IDENSITAT des de l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies amb l’objectiu de fomentar l’acció col·lectiva en la construcció de l’espai públic a través d’accions educatives que impulsin la creativitat social i la implicació de les persones en la producció cultural.

3 septiembre, 2015

PERFORMANCES DE LA MIRADA. Taller d’espectadors Mercat de les Flors de Barcelona / OUR SHARED SCENARIO (Nuestro Escenario Compartido), iniciativa artística en forma de taller para procesos de creación conjunta en Internet.

1 julio, 2015

El programa "Learning & Participation" va néixer com una part essencial del projecte de "The Sage Gateshead". Així com altres equipaments culturals han incorporat progressivament un servei educatiu i comunitari en la seva estructura, aquesta institució es va gestar com una entitat de difusió i creació musical, alhora que s’aixecava com un centre de formació artística i de dinamització cultural adreçada a tota la ciutadania.

Més enllà d’acollir formacions musicals estables, aquest equipament va ser concebut com un projecte per regenerar una zona cultural i econòmicament deprimida, i l’estratègia per a fer-ho va ser a través de la música.

22 abril, 2015

Presentación y debate CONTRADICCIONES Y POTENCIALES EN COMÚN: INSTITUCIONALIDADES, CIUDADES Y PEDAGOGÍAS OTRAS (Intermediae) en relación con las entrevistas a MARÍA ACASO y LILIANA LÓPEZ BORBÓN en Antimuseo.

18 marzo, 2015

JORNADES DE BONES PRÀCTIQUES EN L’ÀMBIT DE LA JOVENTUT / 33a JORNADA DE POLÍTIQUES LOCALS DE JOVENTUT

2 febrero, 2015

"NARINANT" (espectáculo itinerante de danza contemporánea del proyecto "Barris en Dansa") en Mercat de les Flors / ACTIVIDADES PARA ESCUELAS (UNZIP) en Centre d’Art Torre Muntadas / Actividad "EL JUEGO COMO PRINCIPIO" dentro del programa educativo del Museo Centro de Arte Reina Sofía / PROYECTO "AUZOKO HITZAK" del programa de mediaciónde Tabakalera.

30 enero, 2015

ASSAJANT DES DE LA COLECCIÓ, activitat per a professorat al MACBA, XVIII Jornades de Museus i Educació Museu Marítim de Barcelona PROGRAMAR PER ALS PÚBLICS i curs ARTE CONTEMPORÁNEO Y MUSEOS EXTREMEÑOS de La Colectiva Errante.

20 enero, 2015

Fa uns quants posts, en aquest bloc ens fèiem ressò de l’Arxiu de projectes que, en el marc d’Idensitat Barris, presentava un mapeig d'iniciatives culturals, artístiques i socials desenvolupades al barri del Raval. Segueixen enriquint l'ecosistema cultural local dues propostes més: el projecte de mediació del cicle Trets enmig del concert, que es fa a l'Arts Santa Mònica Centre de la Creativitat, i les inauguracions del projecte Espais Mentrestant: els locals de SomAtents, scannerFM i Konnecta’t.

16 enero, 2015

Jornada Economia cooperativa de la Cultura de Guanyem Barcelona i Cumbre Cultura y Ciudades Sostenibles de Ciudades y Gobiernos Locales Unidos (CGLU). Amanit amb algunes lectures relacionades sobre cultura, polítiques culturals i ciutat.

13 enero, 2015

Aprofitem la Jornada de (Re)coneixements Veïnals organitzada per la CONFAVC per posar-nos al dia dels processos participatius de Parc Germanetes, Cal Badia i Nou Ateneu Santboià.

12 diciembre, 2014

Les micro-polítiques poden ser una forma de fer presents l'autogestió i la coresponsabilitat ciutadana en les polítiques culturals? Dos esdeveniments, el proper Fòrum d'Indigestió i la passada Jornada d'Interacció, organitzada per la Diputació de Barcelona, comparteixen algunes inquietuds que posen en el punt de mira la voluntat de replantejar, o si més no debatre, entorn dels llocs des d’on es fa i es gestiona la cultura.

27 noviembre, 2014

Queremos compartir con quien todavía no lo conozca un nuevo proyecto, Harinera ZGZ en Zaragoza, que enlaza con iniciativas en marcha en ésta y otras ciudades para la creación de espacios culturales auto-gestionados desde procesos participativos. Espacios multidisciplinares basados en nuevas formas de creación y producción cultural a través de la participación ciudadana y las estrategias colaborativas.

21 noviembre, 2014

Enmedio, Zemos98, Basurama y Zoohaus son los colectivos invitados a este encuentro propuesto para reflexionar sobre cuáles son las tácticas y estrategias que utilizan hoy en día colectivos y agentes implicados en la transformación social y cuáles las trayectorias que van trazando en las comunidades con las que trabajan, la dimensión educativa de esas propuestas y su repercusión en las dinámicas ciudadanas.

10 noviembre, 2014

Aprovechando la visita de Víctor Sampedro, autor del libro El Cuarto Poder en red (Icaria Editorial, 2014), el Colegio de Periodistas de Barcelona organizó un debate bajo el título El periodismo libre, la información como bien común. La colaboradora de Polièdrica, Helena Migueiz, asistió al acto para elaborar una crónica sobre la aproximación del periodismo a la información entendida como bien común, libre y de código abierto.

25 septiembre, 2014

Amb qui comptem per al futur de l'Ateneu? és una crida en format enquesta per calibrar els ajuts amb què es compta per tirar endavant el projecte de Nou Ateneu de la vila de Sant Boi del Llobregat.

19 septiembre, 2014

Rastres d’iniciatives, espais i gents que hem anat trobant i que donen compte de les moltes maneres d'entendre la construcció del comú a través de l'acció transformadora de les pràctiques culturals i econòmiques col·laboratives.

18 septiembre, 2014

Un petit tast de jornades, cursos i tallers per si aquesta tardor us ve de gust passar a la investigació-acció participativa amb les pràctiques artístiques col·laboratives.

5 junio, 2014

Avui volem parlar de dos projectes d’educació artística: Ahir, avui, demà. L’escola revisitada pels escolars, en el marc del programa L’Aula al Pati, i Apadrina el teu equipament, una proposta de la Fundació Tot Raval.

8 mayo, 2014

Ja ha arrencat el procés participatiu #NouAteneu per a la definició dels usos i de la reforma de l’Ateneu Santboià conjuntament amb la ciutadania i les entitats del municipi, posant en comú idees, inquietuds i opinions.

18 marzo, 2014

Serà per efecte de la crisis o com a resultat de trajectòries d’experimentació i recerca pràctica sobre el terreny, però sembla que es consolida la idea que les estratègies de mediació són una eina de política cultural de proximitat que museus, centres d’art i equipaments culturals no poden deixar de banda. Aquesta implosió de pràctiques ve acompanyada d’espais de formació que permeten la disseminació, intercanvi i consolidació dels sabers associats a aquesta praxis.

4 marzo, 2014

Aquest proper divendres, 7 de març, a les 19.00 h. s’inaugura la darrera exposició del Cicle “De com convertir el museu en arena”, comissariat per Oriol Fontdevila a l’Aparador del Museu Joan Abelló.

1 marzo, 2014

Els processos musicals comunitaris volen proporcionar experiències artístiques i vetllar per la formació global de les persones, fent-les partícips de la vida política i cultural del seu entorn i acompanyant-les en el seu creixement personal.

Des de l'educació tècnico-artística fins el desenvolupament de competències creatives, comunicatives i socials, aquests processos ofereixen l’oportunitat de construir una identitat comuna i una expressió personal més enllà de l'excel·lència i en condicions d'igualtat, democratitzant així la pràctica artística.

15 febrero, 2014

Les polítiques culturals serveixen per ampliar les llibertats dels habitants d’un territori. Avui, “estar viu” comporta conèixer el passat i avaluar críticament el present, observar i respectar la diversitat constitutiva del nostre món, saber interactuar amb altres persones, saber expressar-se amb el cos i la veu, gaudir de la bellesa, crear processos nous que aportin noves emocions i nous coneixements... Aquests temes poden ser objecte del suport o no dels poders públics.

Les polítiques culturals són sistemes que articulen aquests temes de manera ordenada, amb la participació d’uns agents concrets (institucions públiques, associacions, empreses, persones) i amb un finançament públic. Són polítiques estretament relacionades amb la democràcia perquè articulen valors “comuns” i creen sentit.

28 noviembre, 2013

El treball en xarxa amb el context sanitari i el desenvolupament de pràctiques artístiques col·laboratives en relació amb institucions, equipaments i agents sanitaris són els protagonistes de l’article “Amb l’Hospital”, publicat al suplement Cultura/s de La Vanguardia (06/11/2013).

30 septiembre, 2013

Altres formes d'entendre el concepte de polítiques culturals de proximitat i pràctiques col·laboratives des de la ciutadania: Ateneus de fabricació vs. bancs d'aliments. Quin model de cultura volem? Ho hem conegut a través de la revista Nativa, on es reprodueix un article d’Antonio Alcántara, responsable de l’Àrea de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular de 9Barris. Alcántara va publicar aquest article al seu bloc personal Educació transformadora amb motiu de l’ocupació veïnal d’un Centre de Creació Digital promogut per l’ajuntament de Barcelona al barri de Ciutat Meridiana per fer-hi un Banc d’Aliments. Us en reproduïm un passatge:

15 julio, 2013

La museologia és la ciència que estudia la història, els discursos, la influència social dels museus i les seves maneres de gestar-se com a mecanismes educatius i de construcció d'identitat. La museologia crítica és una branca que neix de la influència de l'antropologia, els estudis culturals, la crítica a les polítiques de representació, i part dels estudis feministes i post-colonials.

El seu objectiu és qüestionar la noció de museu (exposició o centre d'art) i les seves polítiques de patrimoni i col·leccions. Així, entèn el museu com el resultat de diverses històries, condicions sociopolítiques i econòmiques, en comptes de com un espai institucional autònom, ja que respon a l'encreuament de diversos interessos i polítiques governamentals, igual que una escola o un hospital.