6 febrero, 2015
Notícia

Projectar, accionar i documentar en obert i col·laborativament

GENERANDO CONOCIMIENTO LIBRE EN LA WIKIESFERA. Proyecto sobre documentación colaborativa en Medialab Prado / WIKIARS. Col·laboració de les escoles d’art i disseny a la Viquipèdia, una iniciativa d’Amical Wikimedia.

Per construir visibilitat i memòria ens calen unes narratives sobre els processos i les pràctiques col·laboratives que, en el seu format  i metodologia de treball, no traeixin els principis que les impulsen.

GENERANDO CONOCIMIENTO LIBRE EN LA WIKIESFERA. PROYECTO SOBRE DOCUMENTACIÓN COLABORATIVA
Grupo de trabajo sobre documentación colaborativa mediante tecnología de wiki semántica (“Semantic MediaWiki”) para acercar esta potente herramienta a cualquier persona interesada en querer contar y documentar acontecimientos.

Sus facilitadores describen así el objetivo de este espacio de trabajo y aprendizaje abierto:

“Uno de los principales objetivos del grupo será romper con los miedos que sienten muchas personas al acercarse a un entorno wiki, así como poner en valor las aportaciones individuales a la narración colectiva de la Historia, que es NUESTRA Historia”.
———–
Organiza: Medialab Prado.
Grupo coordinado por Patricia Horrillo, iniciadora del proyecto 15M.cc (Laboratorio del procomún) y de 15Mpedia.org
Espacio de trabajo y aprendizaje abierto a cualquier persona todos los martes de 19:00h – 21:00h.
No es necesaria inscripción previa.
———–
Más información:
http://medialab-prado.es/article/wikiesfera

WIKIARS. COL·LABORACIÓ DE LES ESCOLES D’ART I DISSENY A LA VIQUIPÈDIA
Una iniciativa del moviment Wikimedia per tal d’involucrar les escoles d’art i disseny, així com els centres educatius que ofereixen formació artística i gràfica, en els objectius de coneixement lliure de la Viquipèdia i les seves wikis germanes. Té el propòsit de ser útil als estudiants en les seves activitats d’aprenentatge i, alhora, de proveir d’imatges i contingut a la Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure.

La idea és que els estudiants potenciïn i comparteixin el seu coneixement editant articles de la Viquipèdia i una forma de fer-ho és que aprenguin fent tot i produint les imatges que hi manquen amb l’assessorament del professorat, de wikimedistes i d’experts en la matèria.

Actualment 6 escoles d’art catalanes hi estan involucrades, entre elles l’Escola d’Art Superior Pau Gargallo (Badalona), l’ESDA Llotja (Barcelona), l’EA Serra i Abella (L’Hospitalet) i l’edRA (Rubí). Hi ha altres nodes actius de wikiArS a Cádiz i Madrid, impulsats per Wikimedia España i a Tartu, impulsat per Wikimedia Estònia.

Com s’explica a la publicació del web del CCCBEducació a la qual també us enllacem, la iniciativa inclou altres activitats com ara xerrades i tallers a les escoles (sobre llicències lliures, l’ús del repositori Wikimedia Commons o edició a Viquipèdia), creació o millora de gràfics per a Viquipèdia com a exercici de classe dins una assignatura, tallers de producció d’imatges per Viquipèdia utilitzant software lliure, viquimaratons o activitats de millora de continguts de Viquipèdia sobre art i disseny amb les escoles.
———-
Data d’inici del projecte a Catalunya: 2011.
Organitza: programa d’educació d’Amical Wikimedia, com a part de la iniciativa GLAMwiki, que involucra al sector cultural (galeries, biblioteques, arxius, museus i altres organitzacions) i les iniciatives de Wikieducació que exploren les possibilitats de millorar l’ensenyament a través de la participació en projectes Wiki.
———-
Més informació:
http://www.wikimedia.cat/?s=wikiArS
Publicació al web de CCCBEducació (27/10/14):
http://www.cccbeducacio.org/web/guest/explorar/-/institut/e_11065

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com els textos utilitzats per redactar aquesta informació, les imatges d’aquesta publicació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes difosos.