17 Març, 2015
Notícia

Escala de barri

PROJECTE IDENTITATS I MIRALLS / PROJECTE desPLAÇA’T / RESIDÈNCIA D’ART COMUNITARI ESPAI GERMANETES / DOCUMENTAL SOBRE EL PROJECTE DIÁLOGOS SIN FRONTERAS

L’escala de barri és una forma de mesurar certs aspectes del processos culturals. En definitiva, respon a la pregunta de a qui serveix allò que s’està fent. En quina mesura serveix al barri, a les seves comunitats i al teixit social que l’acull, en quina mesura serveix als seus veïns i veïnes… Quan el temps que s’utilitza per mesurar-ne la seva eficiència parla de sostenibilitat i de retorn social, aleshores s’està aplicant l’escala de barri.

IDENTITATS I MIRALLS 2015
Projecte d’Aprenentatge-Servei (APS) entre la Universitat i un projecte de dinamització comunitària amb la proposta d’analitzar com es creen les identitats personals i comunitàries d’un barri com el de La Mina de Sant Adrià de Besós (Barcelona). La proposta és fer-ho a partir d’una reflexió entorn dels mitjans de comunicació i de la seva construcció de la realitat social, i de la interacció entre les diverses identitats i aquesta realitat.

El projecte inclou sessions d’aprenentatge al territori amb tallers d’anàlisi de la realitat social a través de les notícies, presentacions entorn del barri i la seva realitat, espais de reflexió sobre el poder de la comunicació i del paper dels treballadors socials com a motor de canvi… Les diferents sessions es realitzaran amb diferents col∙lectius del barri, presentant i analitzant amb ells els diferents aspectes i temàtiques derivades que l’anàlisi crític vagi generant. Tota aquesta experiència es documentarà al seu blog, al qual es pot accedir a través de l’enllaç indicat a continuació.
———-
Identitats i Miralls 2015.
Projecte d’APS amb l’assignatura de Comunicació i Documentació de Treball Social de la Universitat de Barcelona i el projecte desdelamina.net de PES La Mina al barri de La Mina de Sant Adrià de Besós (Barcelona).
———-
Més informació, enllaç al blog i a les anteriors edicions del projecte:
http://desdelamina.net/drupal/article/identitats-i-miralls-2015

PROJECTE desPLAÇA’T
Projecte de formació i creació artística teatral desenvolupat al districte de Sant Andreu de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa de teatre per a la transformació social emmarcat en el procés del pla de desenvolupament comunitari del barri de Navas per tal de generar un procés de creació conjunta amb els seus veïns i veïnes, i amb el seu teixit associatiu.

El procés de treball busca tenir impacte en la comunitat mitjançant una metodologia d’escriptura compartida, amb la creació de diferents grups de treball paral·lels que rebran formació creativa i teatral a partir de les idees i conceptes consensuats en les sessions prèvies. El treball dels diferents grups confluirà en la creació d’una obra teatral final, entesa com una reflexió conjunta de les preocupacions i les inquietuds de tots el seus i les seves participants.
———–
desPLAÇA’T és un nou projecte de transFORMAS en el marc del seu eix de treball 2014-2016 sobre “el desplaçament”.
———-
Més informació:
http://transformas.es/2015/03/desplacat-nuevo-proyecto-de-transformas-en-el-distrito-de-sant-andreu-barcelona/

RESIDÈNCIA D’ART COMUNITARI ESPAI GERMANETES
Residència basada en un procés artístic participatiu on l’artista Anna Zawadzka guiarà un programa d’art comunitari i treballarà en col·laboració amb els socis i sòcies del projecte en el disseny, implementació i avaluació del projecte artístic. La intervenció artística té l’objectiu d’augmentar el coneixement i la implicació dels participants en el dia a dia de la comunitat local.

L’artista polonesa Anna Zawadzka (el procés de selecció de la qual es va realitzar de forma participativa mitjançant un workshop amb membres de l’Assemblea de Germanetes) treballarà juntament amb artistes locals que, a més de fer el seu aprenentatge, seran els encarregats de traspassar els coneixements adquirits a la comunitat local.
———-
Projecte de residència artística a l’Espai Germanetes coordinat entre Recreant Cruïlles i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de les Universitats de Varsòvia i Staffordshire.
Artista resident: Anna Zawadzka.
Període de residència: del 08/04/15 al 08/06/2015.
Finançat pel programa europeu Leonardo da Vinci.
———–
Més informació:
https://recreantcruilles.wordpress.com/2015/03/07/residencia-dart-comunitari-a-germanetes/

DOCUMENTAL SOBRE EL PROJECTE DIÀLEGS SENSE FRONTERES
Diálogos sin fronteras va ser un projecte sobre riquesa i diversitat cultural desenvolupat l’any 2014 des del projecte social de desenvolupament comunitari Mescladís, amb la col·laboració de diferents administracions públiques i el Museu d’història de la immigració de Catalunya.

A través de desdelamina.net hem conegut l’existència d’un documental sobre aquest projecte realitzat pel cineasta Alberto Bougleux. Al documental de Bougleux es pot seguir el rastre de les quatre històries de vida, els quatres diàlegs sense fronteres sorgits de l’esport, la solidaritat, l’art i l’amor en el marc d’aquest projecte.
———-
El documental Diàlegs sense Fronteres realitzat per Alberto Bougleux es va estrenar el 18 de Desembre al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de les persones migrants
———-
Més informació sobre el projecte i accés al documental:
https://dialogossinfronteras.wordpress.com/

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes difosos.