24 Octubre, 2014
Notícia

Espai, cultura i poder d'acció (simbòlica i real)

El somni d'un espai de cultura on les relacions de poder s'estructuren de forma col·laborativa i horitzontal dóna com a resultat, no una renovació de les pràctiques artístiques, una "innovació" desitjable a ulls d'un sector que vol renovar-se, com sempre, només mudant de pell, sinó una reescriptura dels modes de fer cultura que, salvant la dialèctica entre alta i baixa cultura, ens portarà directament a pràctiques culturals democràtiques. Lluny, finalment, de discussions epidèrmiques i on allò que es reclama és la participació, la gestió, la producció i control dels imaginaris propis, de l’esfera simbòlica... És a dir, la re-definició de les maneres de fer col·lectivitat, de ser comunitat, d'esdevenir subjecte en societat.

FESCAMP: FESTIVAL D’ART, COMUNITAT I MEDI AMBIENT DE SANT CUGAT
Acte de presentació del Documental FesCamp14 i presentació de les bases de participació de FesCamp15.

El projecte va destinat a artistes i creadors, associacions, grups, col·lectius i centres educatius que creuen en l’art com a motor de canvi, en la sostenibilitat i en la protecció del medi ambient, i en el potencial de la força comunitària. Per a tots ells s’explicarà què és FesCamp, com va ser l’edició FesCamp14 i com es pot participar a la propera edició FesCamp15.
———
24 d’octubre a les 19h.
Ateneu Centre Cívic de Sant Cugat.
Organitza: Cíclica
Coorganitza: Ajuntament de Sant Cugat i Valldoreix-EMD.
———
Més informació: http://www.fescamp.cat/


ESPACIO VECINAL ARGANZUELA
El proyecto, presentado el pasado 21 de octubre en Intermediae Matadero Madrid, es iniciativa de un colectivo formado por un grupo de organizaciones sociales y entidades ciudadanas del madrileño distrito de Arganzuela. En nombre de los vecinos y vecinas del barrio reclaman la cesión del Mercado de Frutas y Verduras de Legazpi para realizar actividades sociales, educativas y culturales de manera autogestionada.
———
Encuentro Grupo de Trabajo EV Arganzuela.
28 de octubre, 19,30h.
En Intermediae [Creación Contemporánea]
Matadero Madrid, Paseo de la Chopera, 14
———
Más información: http://www.evarganzuela.org/


MUESTRA PROCESOS DE TRABAJO PROGRAMA TU BARRIO /AUTOBARRIOS
Resumen publicado en el blog de Intermediae sobre los procesos de este proyecto de Basurama, que facilita la creación de una iniciativa de desarrollo urbano comunitario: se hace uso de la construcción colectiva de un imaginario urbano común como herramienta para reforzar la comunidad como ente creador.

A través de las prácticas creativas, la puesta en valor de los recursos locales y el trabajo en red, se generan estrategias para practicar más barrio.
———
Enlace al post publicado en Intermediae blog el 14/10/14.
http://intermediae.es/project/intermediae/blog/programa_tu_barrio__autobarrios_muestra_de_los_procesos_de_trabajo_
———
Más información: http://basurama.org/proyecto/autobarrios


CRÒNICA CINC DIES D’ACAMPADA, UNA VIDA DE LLUITA
Resum de la setmana d’acampada #SomCasal que el Casal Popular Tres Lliris, un espai d’autogestió veïnal del barri de Gràcia amenaçat de desallotjament, va organitzar del 06/10 al 10/10, traslladant la seva activitat a la plaça de la Vila de Gràcia, per mostrar al veïnat el seu projecte.

El Casal Popular Tres Lliris, com el centre alliberat Banc Expropiat (també sota amenaça de desallotjament per CatalunyaCaixa), forma part de la Plataforma Gràcia on vas?, els objectius de la qual són l’aprovació d’un Pla d’Usos per al districte que s’acordi amb les necessitats dels veïns i veïnes del barri.
———
Enllaç a la crònica del bloc del Casal Popular Tres Lliris publicada el 21/10/14.
http://cptreslliris.wordpress.com/


INTERROGANTS EN LA COMPLEXITAT DE LA MINA(I)
“Els amics del centre PES La Mina -salesià, abans conegut com Grupo Unión- i del portal comunitari Desde La Mina van organitzar un passeig comentat pel barri el passat dissabte 18 d’octubre. Veïns, acadèmics i professionals socials que treballen al barri cada dia ens van relatar a una vintena de participants, de forma molt informal, franca i participativa, com batega aquesta barriada tan mediàtica i alhora tan poc coneguda. I només puc dir-ne coses bones: va ser una excel·lent radiografia del barri -i com a tal va deixar més interrogants que certeses-, va ajudar a fer pedagogia sobre errors i esperances i és un magnífic exemple per a entitats d’altres barris perifèrics, que haurien d’imitar accions com aquesta per auto-projectar-se i explicar-se sense intermediaris a la resta de barcelonins i catalans”.

(Fragment introductori de la crònica sobre la passejada).
———
Article de Meritxell Martínez al bloc Districte Onzè de La Vanguardia.
19/10/14.
Enllaç a l’article: http://blogs.lavanguardia.com/districte-onze/2014/10/19/interrogants-en-la-complexitat-de-la-mina-i-46064/
———
Més informació: http://www.desdelamina.net/drupal/

 

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta publicació, les imatges se han extret de les webs i blocs dels projectes, espais i mitjans de difusió esmentats.