10 Abril, 2015
Notícia

Interaccions entre institucions i àmbits. Art i educació

PROYECTO PATRIMONIO (Prácticas colaborativas DEAC. MUSAC). Programa ZOOM VÍDEO LABORATORIO (Área de Mediación de Tabakalera-Donostia). Documental ELOGI DE L’ESCOLA (Escola Bordils, Girona).

Curso AGENTES DINAMIZADORES DE PROYECTOS ARTÍSTICOS (Experimentem amb l’Art). Trobada CANVIAR L’ESCOLA PER CANVIAR EL MÓN (Lafede.cat). Seminari ASSISTÈNCIA GRAVITATÒRIA 2 (Fabra i Coats i MACBA). XII JORNADA DE PEDAGOGIA DE L’ART I MUSEUS (MAMT Pedagògic).

La perspectiva és una estratègia molt occidental que ens permet veure la profunditat i, si fem ús del concepte  en relació al pas del temps, també la seva “evolució”. Si en els continguts d’aquest post hi posem de fons la realitat de fa 10 anys, només podem que alegrar-nos-en. Avui dia, sembla que generar interseccions entre institucions artístiques i context educatiu, o a la inversa, entre institucions educatives i context artístic s’ha normalitzat prou com perquè ja sigui pertinent  que, quan dissenyem aquestes interaccions, pensem si han d’estar també compromeses amb la tasca de transformació institucional, artística i educativa.

PROYECTO PATRIMONIO
Práctica artística y educativa donde el eje vertebrador es la idea de patrimonio, con la idea de generar proyectos y dinámicas de trabajo colaborativo entre ambas instituciones, el colegio y el museo, para facilitar espacios de producción abiertos a la experimentación.

El objetivo de este proyecto en curso es que los escolares descubran el concepto patrimonio desde el estudio e investigación de su patrimonio más cercano, su propio colegio, y a través de un proyecto colaborativo y una metodología participativa, basada en el aprendizaje por descubrimiento.

Pretende promover la creación, la investigación, la producción y la difusión de propuestas impulsadas desde prácticas artísticas y educativas, el diálogo y la crítica constructiva… Al final del proyecto, el alumnado realiza una exposición fotográfica (dispositivo expositivo) donde se mostrarà, no solo el resultado, sino también todo el proceso de aprendizaje.
———-
Proyecto Patrimonio. Programación cultural y educativa. Prácticas colaborativas DEAC. MUSAC-ESCUELA: Arte y Educación. 2014-2015.
Organiza: DEAC del MUSAC. Avenida Reyes Leoneses, 24, 24008 León.
En colaboración con el CEIP Quevedo, el AMPA de este centro, la asociación Focus y la Escuela de Artes de León.
———-
Más información:
http://musac.es/#programacion/programa/?id=1481&from=educacion

PROGRAMA ZOOM VÍDEO-LABORATORIO
Un programa iniciado el pasado mes de febrero desde el Área de Mediación de Tabakalera que plantea la colaboración con el profesorado y alumnos del IES Usandizaga, el único centro público de Donostia que ofrece Bachiller Artístico.

El laboratorio de vídeo se plantea como un programa de trabajo a largo plazo a través del que vincular los materiales de la plataforma web Apología/Antología(proyecto colaborativo de Tabakalera con Hamaca y la Universidad del País Vasco UPV-EHU para la creación de una plataforma on-line sobre vídeo creación en el estado español) con los intereses y experiencias de los y las jóvenes que participan.
———-
Programa del Área de Mediación de Tabakalera.Duque de Mandas 52, 20012 Donostia-San Sebastián.
Fecha de inicio: febrero 2015. 
En colaboración con IES Usandizaga de Donostia-San Sebastián.
———-
Más información:
http://www.tabakalera.eu/hezkuntza/es/2015/03/17/zoom-bideo-laborategia/

DOCUMENTAL ELOGI DE L’ESCOLA
Documental realitzat entre 2009-2010 pels alumnes de l’Escola Bordils de Girona, un centre educatiu que té en els cinema un dels eixos fonamentals del seu procés educatiu i que, des de 2005, participa en el projecte Cinema en curs (A Bao A Qu).

Tots els i les alumnes, dels 3 als 12 anys, van participar en un procés d’investigació amb motiu del 75è aniversari de la construcció de l’escola durant la República. Van fer recerca documental sobre l’antiga escola, van filmar i fotografiar la seva escola d’ara, entrevistar a pares i mares, avis i avies, altres familiars, amics, coneguts, veïns i veïnes… Cada classe va realitzar i muntar una o més peces cinematogràfiques i la pel·lícula recull fragments de les més de cinc hores que sumen tores aquestes peces.
———-
Documental Elogi de l’escola.
Data de producció: 2009-2010.
Escola Bordils de Girona i Cinema en curs.
———-
Accés al documental:
https://vimeo.com/119994124
Més informació:
Web Escola Bordils: http://xtec.cat/ceipbordils/
Bloc “Cinema en curs” de l’escola: 
http://xtec.cat/ceipbordils/

CURSO AGENTES DINAMIZADORES DE PROYECTOS ARTÍSTICOS
El curso explora nuevos contextos e iniciativas artísticas para implicar, concienciar y crear nuevos públicos. Apuesta por una práctica reflexiva y activa de la educación artística, haciendo un recorrido desde la institución museística hasta otras experiencias colaborativas que enlazan arte, pedagogía y territorio, con la intención de mostrar posibles metodologías y pautas críticas para crear y accionar.

Se organiza a partir de tres ámbitos que muestran diversas maneras de aproximarse a las prácticas de educación y creación artísticas contemporáneas: Módulo 1. Coordenadas de acción; Módulo 2. Nuevos procesos educativos; Módulo 3. Recursos.

Modera: Dolors Juarez (Experimentem amb l’Art).

Ponentes: Gloria Picazo (Centre d’Art La Panera de Lleida). Javier Rodrigo (Transductores). Alfredo Aracil y Lucía Arias (Laboral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón). Ricardo Antón (Colaborabora). Teresa Rubio (Servicio educativo del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat).
———-
Curso agentes dinamizadores de proyectos artísticos. 
7, 8, 9 y 10 de abril de 2015.
Museo de Bellas Artes de Bilbao. Museo Plaza, 2, 48009 Bilbao, Vizcaya.
Coordina: Experimentem amb l’Art.
———-
Más información:
http://www.museobilbao.com/actualidad/agentes-dinamizadores-de-proyectos-artisticos-205

TROBADA CANVIAR L’ESCOLA PER CANVIAR EL MÓN
Trobada d’intercanvi d’experiències educatives transformadores en el marc del projecte europeu REDDSO. L’objectiu és obrir un espai d’intercanvi entre docents, ONG i altres entitats socials per reflexionar sobre els diferents rols en la transformació col·lectiva del territori i detectar les claus de l’èxit en el seu treball coordinat i de transformació social.

Les taules d’experiències s’organitzen per temàtiques: experiències educatives de medi ambient, d’interculturalitat, de sostenibilitat econòmica i social, de gènere, de pau i drets humans, de participació ciutadana… Aquí destaquem alguns dels projectes presentats més directament relacionats amb les pràctiques artístiques i culturals com ara “Som Migrants” (Aproximació a la immigració des del desplegament curricular a través de l’audiovisual. Edualter, Transforma Films i Institut Quatre Cantons de Barcelona); “Cruïlla Comuna” (Projecte d’educació mediàtica realitzat a secundària. Associació Cultural El Parlante i FEDAC Sant Andreu de Barcelona) o “Junts” (projecte d’intercanvi i cooperació  entre escolesde Barcelona i diferents parts del món. Pretén apropar mons allunyats a partir de les seves manifestacions artístiques i culturals. Consorci d’Educació i Escoles Antaviana de Barcelona).
———-
Trobada Canviar l’escola per canviar el món.
10 i 11 d’abril de 2015.
Associació de Mestres Rosa Sensat. Av. Drassanes, 3. Barcelona.
Organitza: Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global  i Generalitat de Catalunya (Departament d’Ensenyament) en el marc del projecte europeu REDDSO.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
———
Més informació: 
http://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2015/03/Canviar-lescola-per-canviar-el-m%C3%B3n-Programa-trobada-experi%C3%A8ncies-transformadores-.pdf

SEMINARI ASSISTÈNCIA GRAVITATÒRIA 2
Segona edició d’aquest seminari dedicat a les pràctiques performatives en l’educació, adreçat a tots aquells agents culturals, professors, educadors o interessats en l’educació, i en les possibilitats de l’ús de la performance artística com a eina educativa a l’aula. L’objectiu és “generar un espai de reflexió, debat i sinergia on re-formular i capgirar l’espai expositiu com a motor de coneixement, i l’aula com un espai de producció”.

El seminari es divideix en dues sessions de conferència i diàleg amb diferents agents relacionats amb l’art i l’educació, que plantejaran sessions teòriques però, també, pràctiques. Agents participants: María Acaso (Professora i investigadora especialitzada en l’àrea d’educació artística a la Universitat Complutense de Madrid), Jordi Macián (Llicenciat en Belles Arts per la UB, professor d’educació visual i plàstica a secundària, i de dibuix tècnic a batxillerat. Docent en els màsters de cultura visual i educació de la UB), Lucía Sánchez (Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid i professora titular de dibuix de l’IES Castillo del Águila), Álvaro Solache (Psicòleg, emprenedor i intèrpret comunitari).
———-
Seminari Assistència Gravitatòria 2.
De l’11 al 25 d’abril de 2015.
Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. 08030 Barcelona
Organitza: Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona, i MACBA.
———
Més informació: 
http://www.macba.cat/ca/profes-assistencia-gravitatoria
http://lameva.barcelona.cat/centredart/ca/content/assit%C3%A8ncia-gravitat%C3%B2ria-2-pr%C3%A0ctiques-performatives-en-leducaci%C3%B3

XII JORNADA DE PEDAGOGIA DE L’ART I MUSEUS
Unes jornades que parteixen de l’eixamplament que han experimentat en les darreres dècades les pràctiques que agrupem sota l’epígraf art (pràctiques enteses, també, com el producte d’una interacció col·lectiva i horitzontal) i del rol de l’artista com a catalitzador de projectes que incideixen en una realitat concreta, en un context específic, en un grup humà determinat.

“Atents a aquesta nova sensibilitat social, concretada en contextos específics i coconstruïda amb persones i grups potser aliens a la institució art, molts museus entenen la seva tasca educadora com un esforç per acollir i donar suport a aquest tipus de projectes. A les XII Jornades de Pedagogia de l’Art i Museus, tindrem ocasió de conèixer i compartir les idees en què es fonamenta aquesta nova manera d’entendre la funció social de l’art i els museus, i sentirem, de la mà dels seus impulsors, el relat d’algunes de les experiències més interessants que s’han fet al nostre país en aquesta línia”.

Experiències convidades: Leire San Martín (responsable del Programa de Mediació de Tabakalera-Donostia); ARTIBARRI; Francisco Rubio (cooperativa LaFundició); Àgia Luna (coordinadora Associació ArtiXoc); Ramón Parramón (Director artístic d’ACVic) i Cristian Añó/Sinapsis (coordinador dels projectes de mediació microRavals i Pedagogies de Ficció. Cicle Lesson 0. Espai 13. Fundació Joan Miró).
———-
XII Jornada de pedagogia de l’art i museus.
29 d’abril de 2015.
Inscripcions obertes fins el 22 d’abril.
Museu d’Art Modern de Tarragona. Servei Pedagògic. Santa Anna, 8, 43003 Tarragona.
———-
Més informació: http://www.dipta.cat/mamtpedagogic/

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes i esdeveniments difosos.