22 Gener, 2015
Notícia

Jo no sóc Disney

Un taller participatiu d’autoretrats a Roca Umbert, una TV comunitària (Ravalead@s), el col·lectiu de hip hop La Llama del TEB i un projecte auto-finançat de curtmetratges de l’Esplai El Nus de Sant Joan Despí. Més uns tallers de rimes contra el racisme a ritme de rap als instituts de Sabadell, el projecte audiovisual de l'institut Carles Vallbona de Granollers i el de performance, teatre i cinema de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona amb la incorporació de creadors a l’aula.

En l’esfera mediàtica, cultural i artística la imatge dels i les joves, com també la del seu univers simbòlic i la seva posició com a subjecte, apareix massa sovint a partir de la mirada que l’adult en té, en el millor dels casos, o com un dispositius narratiu multimèdia per bastir uns escenaris simbòlics on als i les joves, públic espectador, se’ls serveix l’oportunitat de desplegar l’experiència de ser joves a partir del consum i reproducció de la iconografia emocional i performativa que la multinacional de torn posa en safata.

Els projectes següents tenen en comú que, tot i que uns formen part de pràctiques educatives informals i d’altres es desenvolupen en l’àmbit educatiu formal, són una practica de producció simbòlica i narrativa on els i les joves són subjectes polítics que construeixen i donen forma i representació al seu propi univers emocional, relacional i vital.

TNG. L’ADOLESCENT MÉS FORT DEL MÓN. SELF-PORTRAIT EXPERIENCE
Projecte participatiu i d’autoretrat per a nois i noies de 14 a 20 anys sobre la documentació de la identitat dels adolescents, desenvolupat en un  format de taller impartit per l’artista Cristina Nuñez.

Com s’explica a la web del Servei de Joventut de l’Ajuntament de Granollers (GRA), Cristina Nuñez fa un enfocament del taller a partir de la seva experiència personal amb l’autoretrat com auto-teràpia després de la seva toxicomania en l’adolescència. El mètode és una exploració de tots els aspectes de la pròpia vida amb l’ús de la fotografia, que permet als noies i noies realitzar un projecte autobiogràfic.
———-
Del 19 de febrer fins al 27 de maig de 2015. Cada dimecres de 17.30 a 20.00.
Espai d’Arts Roca Umbert (Granollers).
Activitat gratuïta.
Amb la col·laboració de Roca Umbert Espai d’Arts, GRA (Servei de Joventut) i Serveis Socials Ajuntament de Granollers.
———-
Més informació: 
http://www.grajove.cat/projectes/accions-de-suport/867-es-cerquen-joves-per-el-projecte-fotografic-self-portrait-experience


ESTRENA DEL CURT ALCOHOL GUAI. PROJECTE RAVALEADOS TV
Ravalead@s és un projecte de televisió comunitària, juvenil i participativa que ja va per la tercera temporada, dedicada a tractar el consum de drogues (legals i il·legals), un tema que s’ha treballat analitzant el seu tractament per part dels mitjans de comunicació de masses.

Per a oferir la seva pròpia visió, els i les joves han realitzat un curtmetratge titulat Alcohol guai, un seguit d’anti-spots per a desmentir els suposats avantatges del consum de begudes alcohòliques difosos a través del MCM i, especialment, la publicitat. L’estrena del curtmetratge es va fer ahir, dia 21 de gener, a la seu del Servei Solidari de Barcelona.
———-
Ravalead@s és un projecte de Colectivo El Parlante, amb la col·laboració de Servei Solidari i el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona.
———-
Més informació: http://ravaleados.elparlante.es/


LA LLAMA
. COLECTIVO DE HIP HOP DEL TEB
Un extens article sobre el grup de hip hop La Llama, nascut l’any 2013 dels tallers de rima del TEB al barri del Raval de Barcelona. S’hi inclou una entrevista als membres del grup que dediquen el seu darrer tema, titulat Verdades ocultas, als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) per reivindicar el seu tancament.
———-
El taller de rimes és un projecte educatiu i artístic que el TEB ofereix als i les joves del barri del Raval.
———-
Més informació: 
http://elteb.org/portfolio/details/taller-de-rimes/
Enllaç a l’article La llama que incendia el extrarradio, de José Durán, publicat al diari El Confidencial(22/12/2014):
http://www.elconfidencial.com/cultura/2014-12-19/la-llama-que-incendia-el-extrarradio_595033/


PROJECTE 7è ART ESPLAI EL NUS. CAMPANYA DE MICROMECENATGE 
A través d’una campanya de micro-mecenatge a goteo.org, aquest projecte del centre d’Esplai El Nus de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) ha arribat a l’objectiu mínim de 2.000€. Ara van a pel nivell òptim! Així introdueixen el seu projecte a goteo.org:

“El projecte 7è-ART és un projecte d’inclusió i convivència de joves que va iniciar-se al curs 2011-2012 per tal de donar resposta a una necessitat del municipi de Sant Joan Despí vers al col·lectiu de joves.
El treball concret és la creació d’un curtmetratge de temàtica social, escollida pels i les joves, utilitzant la metodologia educativa d’Aprenentatge Servei, és a dir, realitzar un aprenentatge tot propiciant un servei a la comunitat, a través del qual es treballa la inclusió dels i les joves de diverses procedències, religions i cultures. D’aquesta manera, generem un espai lúdic on poder desenvolupar una visió crítica, activa i transformadora tant davant la societat, com vers els continguts dels mitjans de comunicació”.
———-
Més informació:
http://7eart.esplaielnus.org/
Aportacions:
https://goteo.org/project/projecte-7e-art


CANVIA EL PUNT DE VISTA
. RAP CONTRA EL RACISME
Un vídeo on es mostren els resultats dels tallers de rima realitzats per més de 1000 alumnes dels instituts de Sabadell durant la tardor de 2014 en el marc del projecte de Pau Llonch, membre de la banda At Versaris, i amb el rerefons històric i teòric de la lluita antifeixista a la ciutat i arreu.
———-
Projecte de Pau Llonch, membre del grup At Versaris, conjuntament amb Drets Civils i Nova Ciutadania de Sabadell.
———-
Més informació: 
http://paullonch.cat/projectes/tallers-de-rima/
Enllaç al vídeo, penjat a Youtube el 19/12/2014:
https://www.youtube.com/watch?v=0XLqQLsNm-c


RETALLS.
 PROJECTE AUDIOVISUAL
Projecte desenvolupat durant el curs 2013-2014 per alumnes de 2on d’ESO de l’institut Carles Vallbona de Granollers, juntament amb l’educador i artista Pau Farell. El resultat final són dos audiovisuals col·lectius, Les 1001 hòsties i Zapping, presentats a l’Espai d’Arts Roca Umbert.

En l’entrevista publicada a la revista SobrePantalles, Pau Farell el defineix com un projecte que sorgeix per treballar el llenguatge audiovisual des de l’educació crítica i les dinàmiques col·laboratives.
———-
Projecte de Pau Farell amb l’institut Carles Vallbona de Granollers.
Coproduït per Granollers Audiovisual S.L.
Amb la col·laboració de l’Espai d’Arts Roca Umbert (Granollers).
———
Més informació: 
http://paufarell.blogspot.com.es/2013/05/presentacio-del-projecte-retalls.html
Enllaç a l’entrevista publicada a la revista SobrePantalles.net el 16/09/2014:
http://www.sobrepantalles.net/2014/09/farell-lobjectiu-practic-es-crear-de-forma-col%C2%B7lectiva-una-obra-audiovisual-que-reflecteixi-una-visio-o-un-discurs-conjunt/

PERFORMANCE, TEATRE I CINEMA A L’INSTITUT MOISÈS BROGGI
Projecte del Departament de Visual i Plàstica amb els alumnes de 2n d’ESO de l’institut Moisès Broggi per treballar el centre d’interès Emoció i Ciutat des de tres disciplines: la performance, el teatre i el cinema.

El treball es planteja com un procés creatiu, incorporant a l’aula tres creadors: el professional del cinema Pep Garrido, l’artista Laia Estruch i el coordinador artístic de teatre Víctor Muñoz.
———-
Amb la col·laboració del Projecte Magnet (Fundació Bofill) que, des d’aquest institut, es realitza conjuntament amb el MACBA, el projecte Cinema en curs (A Bao A Qu) i Sala Beckett.
———-
Més informació:
http://institutbroggi.org/performance-teatre-i-cinema-a-2n-deso/

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per a la redacció dels textos, les imatges procedeixen de les webs, pàgines facebook i canals de comunicació dels projectes dels quals es fa difusió.