25 Març, 2014
Notícia

Pràctiques ciutadanes per transformar l'espai urbà

Implicació ciutadana i pràctiques col·laboratives en tres contextos diferents: una plataforma de ciutats europees (We-traders), un projecte local al districte madrileny de Tetuán (Paisaje Tetuán) i una intervenció híper-local en una plaça encara sense nom del barri de Roquetes a Barcelona (Deixem Empremta).

We-traders. Cambiamos crisis por ciudad
És un projecte per connectar iniciatives d’artistes, dissenyadors, activistes i ciutadania de cinc ciutats europees (Lisboa, Madrid, Toulouse, Turín i Berlín) per reivindicar la participació activa en el desenvolupament de l’entorn urbà. El projecte està concebut com una plataforma de coneixement i producció des d’on compartir i reproduir les experiències, explorant formes de diàleg i d’intercanvi des del treball transversal i creant valor afegit. Fins al desembre de 2014 es pot participar en els seus fòrums interactius, tallers, exposicions i convocatòries obertes a la xarxa. A Madrid s’hi ha celebrat un fòrum (a Medialab-Prado el 03/10/2013) i, més recentment, una exposició (Matadero Madrid. Del 31/01 al 16/03 de 2014).

La iniciativa està dirigida pel Goethe-Institut Bruselas (en co-producció amb les seves seus a Lisboa, Madrid, Toulouse i Turín), amb direcció artística de Angelika Fitz (Viena) i Rose Epple (Berlín), conjuntament amb co-comissaris de les ciutats participants (Javier Duero a Madrid). Entre els We-trades de Madrid hi trobem Campo de CebadaTodo por la Praxis o Vivero de Iniciativas Ciudadanas (VIC).

FOTO 1: Imatge extreta de la pàgina web de We-traders.

+info: http://www.goethe.de/ins/be/prj/wet/esindex.htm

Paisaje Tetuán. Projecte per a la millora del paisatge urbà mitjançant intervencions artístiques i participació ciutadana
El projecte es desenvolupa a quatre emplaçaments del districte madrileny de Tetuán (tres solars i una plaça) mitjançant la gestió compartida d’un grup de treball, que inclou el desenvolupament conjunt de la funció de comissariat. Aquest grup de treball està format per: integrants de la xarxa d’agents culturals del districte de Tetuán (Moenia, Pkmn, Taller de Casquería, Mood Studio y Bea Burgos, del blog i diari on-line Aquí Tetuán); col·lectius dedicats a la creació, l’arquitectura o el paisatgisme vinculats o interessats en treballar al districte (Estudio Montes, Pez Arquitectos, La Galería de Magdalena, Germinando, Perricac, La Fresquera, Basurama, Zuloark y Ahora Arquitectura); els artistes Suso33, Borondo, Spy y E1000ink; agents veïnals del barri; la Junta Municipal del Districte de Tetuán; agents de la Dirección General de Paisaje Urbano del Área de Gobierno de las Artes, Deportes y Turismo del Ayuntamiento de Madrid e Intermediae.

Al bloc del projecte podeu seguir totes les intervencions. La darrera entrada (10/03) correspon a VídeoAtlas, un projecte artístic de La Galería de Magdalena, encarregats de portar a terme la documentació del projecte mitjançant fotografies, retrats dels veïns i interaccions a peu de carrer, amb la idea d’organitzar una exposició a posterior amb tot tot aquest material fotogràfic generat.

FOTO 2: Imatge del projecte VídeoAtlas de La Galería de Magdalena, extreta del blog de Paisaje Tetuán.
FOTO 3: Imatge d’un altre projecte de Paisaje TetuánVentanas a Tetuán de Aquí Tetuán (Bea Burgos) 

+info: http://intermediae.es/project/blog_del_proyecto_paisaje_tetuan

Deixem empremta: recuperem una plaça per el barri des de l’art! T’hi apuntes?
Un acte organitzat per l’AMPA ANTAVIANA i el Pla Comunitari de Roquetes amb el suport de l’Ateneu de Nou Barris per a la recuperació d’un espai fins ara ocupat per la carpa provisional que allotjava el bar i les classes de circ de l’Ateneu. Els veïns i veïnes discrepen del projecte municipal i reivindiquen el bon ús veïnal que s’ha fet (i es vol seguit fent) d’aquest espai. Com a símbol i empremta de totes les activitats que s’hi han desenvolupat, es proposa la realització d’una projecte artístic col·lectiu sobre una idea de l’artista i arquitecte Leix, juntament amb Conny Memm (mare de l’AMPA Antaviana i arquitecte).

El projecte consisteix en pintar un graffiti representant les línies del metro i per executar l’obra fan una convocatòria veïnal per aquest 29 de març a les 10 del matí a l’espai en disputa: la plaça encara sense nom situada a la cruïlla del carrer de Nou Barris/carrer Portlligat (just a sota de l’escola bressol Pla del Fornells).

FOTO 3: Imatge del projecte Deixem empremta, extreta del blog Educació transformadora.
FOTO 4: Imatge de l’espai reivindicat, també extreta del blog Educació Transformadora. 

+info: http://educaciotransformadora.wordpress.com/2014/03/22/deixem-emprenta-recuperem-una-placa-per-al-barri-des-de-lart-thi-apuntes/

 

També al nostre Facebook