19 Febrer, 2016
Notícia

Saber compartir, saber compartit

Cursos LES PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES EN L’ÀMBIT SOCIOEDUCATIU (CEESC), INCLUSIÓ, EDUCACIÓ, MÚSICA I DIVERSITAT FUNCIONAL (ACEM) i CIRC I EDUCACIÓ SOCIAL (UAB i Ateneu Popular 9Barris).

TALLER DE TEATRE DE L’OPRIMIT POLARITZAT (Forn de teatre Pa’tothom), AULA DE TEATRE FÒRUM INTERNACIONAL (Casa Àsia, BCN Interculturalitat i La Xixa Teatre) i jornades CULTURA INCLUSIVA: INTERVENCIÓ SOCIAL DES DE LES PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES (Centre Cultural La Nau-Universitat de València).

Una forma de mesurar la salut d’un ecosistema es prendre el pols a la seva capacitat per compartir el coneixement que els seus agents i institucions generen i veure si se n’afavoreix la seva disseminació. Aquí una mostra d’allò que està passant en relació a les propostes de formació entorn de les pràctiques col·laboratives.

CURS LES PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES EN L’ÀMBIT SOCIOEDUCATIU 
El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) organitza aquest curs juntament amb la xarxa Artibarri per tal d’identificar i conèixer les principals característiques dels projectes d’educació social a través de l’art i extreure aprenentatges de pràctiques concretes.

Es vol viure en la “pròpia pell” els detonants individuals que motiven a participar individual i comunitàriament, i el paper de les arts en aquest procés.  Conèixer el funcionament de diferents pràctiques artístiques que podem usar en l’acció socioeducativa i explorar algunes pràctiques concretes: arts plàstiques, audiovisuals i escèniques
———-
Curs Les pràctiques artístiques en l’àmbit socioeducatiu.
1, 8, 15, 29 de març i 5 d’abril de 2016. De 16 a 20h.
CEESC Barcelona. Aragó 141-143 4ª Planta.
Organitza: Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).
Formadors: Àgia Luna, Carme Mayugo, Francisco Rubio, Lina Edo i Jordi Forcadas (membres de la xarxa Artibarri).
Font: Observatori de les Arts Escèniques Aplicades.
———-
Més informació:
http://www.ceesc.cat/2014-10-29-18-22-22/curs-formacio/art-i-educacio

CURS INCLUSIÓ, EDUCACIÓ, MÚSICA I DIVERSITAT FUNCIONAL
L’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM) organitza un curs sobre inclusió, sobre un procés que planteja reptes, demana canvis profunds i que respon a uns drets fonamentals. A través de l’exposició d’experiències culturals i musicals que segueixen una metodologia que respecta la individualitat, celebra la diversitat, i entén que l’aportació de tothom és vàlida i necessària, el curs vol aportar eines i estratègies per avançar cap a l’educació musical per a tothom i amb tothom.

El què fa que una persona quedi fora de l’escola de música o dels espais comuns de l’escola, no és un problema de la persona, sinó d’una escola que exclou. El curs vol fomentar canvis de mirada i d’estratègia per una societat millor. Buscar ponts de diàleg sobre el què són els valors a seguir i els drets de les persones, i el què és la realitat del dia a dia, la pràctica, les dificultats que se’ns plantegen, les accions que es fan i les que es podrien fer.

Les experiències seran exposades per Queralt Prats, Carles Pedragosa i Albert Gumí (ARTransforma). També intervindrà Antonio Centeno, expert en inclusió i diversitat funcional.
———-
Curs Inclusió, educació, música i diversitat funcional.
20 de febrer de 2016. De 9.30h a 13.30h i de 15h a 19h.
Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Padilla, 155 (Edifici L’Auditori).
Organitza: Associació Catalana d’Escoles de Música.
Formadors: ARTransforma (Queralt Prats, Carles Pedragosa, Antonio Centeno i Albert Gumí).
Font: Observatori de les Arts Escèniques Aplicades.
———-
Més informació:
http://www.acem.cat/6990/inclusio-educacio-musica-i-diversitat-funcional/

CURS EN CIRC I EDUCACIÓ SOCIAL
Segona edició d’aquest curs d’especialització de la UAB (Facultat de Ciències de l’Educació) amb l’Ateneu Popular 9Barris com a centre col·laborador on s’ha treballat el circ com eina educativa des del seus inicis a l’any 1977.

El Circ Social és un procés d’ensenyament aprenentatge de tècniques circenses que té com a finalitat la inclusió de persones en situació de risc social i el desenvolupament comunitari. En una proposta pedagògica d’aquest tipus s’aconsegueix estimular la creativitat i desenvolupar les aptituds socials dels participants. Aquests poden millorar i desenvolupar les seves facultats relatives a la cooperació, la solidaritat, l’esforç, la superació, la comunicació, l’autoestima i la participació a partir de l’aprenentatge de tècniques com el trapezi, l’acrobàcia, les malabars, els equilibris i totes les que configuren el món del circ. 
———-
Curs en circ i educació social.
Inscripcions obertes fins al 22 de febrer de 2016.
Organitza: Facultat de Ciències de l’Educació (UAB).
Centre responsable: Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social.
Centre col·laborador: Ateneu Popular 9Barris.
Orientació: Professional. 4 ECTS.
Títol que s’obté: Certificat d’aprofitament del curs Circ i Educació Social (CES).
———-
Més informació:
http://www.uab.cat/web/postgrau/curs-en-circ-i-educacio-social-ces-/informacio-general-1201094877538.html/param1-3483_ca/param2-2009/

TALLER DE TEATRE DE L’OPRIMIT POLARITZAT
Un taller de Forn de teatre Pa’tothom amb Chen Alon, activista de teatre, actor i director. És cofundador de “Courage to Refuse”, un moviment d’oficials i soldats combatents que es neguen a servir als territoris palestins ocupats i de “Combatants for Peace”, un moviment de combatents palestins i israelians, que han abandonat el camí de la violència i treballen en una lluita no violenta contra l’ocupació.

El taller ofereix un conjunt d’eines per crear “un model de Teatre Oprimit Polaritzat” que integra processos socials i teatrals entre dos comunitats polaritzades (reals o imaginàries).
———-
Taller de Teatre de l’Oprimit Polaritzat.
19, 20 i 21 de febrer de 2016.
Organitza: Forn de teatre Pa’tothom.
Participa: Chen Alon, activista, actor i director, cofundador de “Courage to Refuse” i “Combatants for Peace”.
———-
Més informació:
http://www.patothom.org/intensivos_teatro.html#Chen_Alon_spa

AULA DE TEATRE FÒRUM INTERNACIONAL
Desena edició d’aquesta proposta creativa intercultural basada en els principis i la metodologia del Teatre Fòrum amb l’objectiu de compartir experiències i de debatre estereotips i rumors sobre la diversitat cultural i la convivència.

L’Aula de Teatre Fòrum és una iniciativa organitzada des de Casa Àsia, el Pla BCN Interculturalitat i La Xixa Teatre per crear debatre i aportar elements de reflexió sobre la convivència intercultural entre gent de diversos països a Barcelona amb l’aprenentatge d’algunes tècniques de Teatre Fòrum.
———-
Aula de Teatre Fòrum Internacional.
Del 20 de febrer al 16 d’abril de 2016.
Casa Àsia. Pavelló Sant Manuel. Recinte Modernista Sant Pau. St. Antoni Mª Claret, 167. Barcelona.
Organitza: Casa Àsia, Pla BCN Interculturalitat (programa d’Immigració i Diàleg Intercultural de l’Ajuntament de Barcelona) i La Xixa Teatre.
Font: Observatori de les Arts Escèniques Aplicades.
No cal experiència teatral prèvia.
———-
Més informació:
http://www.casaasia.cat/actividad/detalle?id=216352-participa-en-laula-de-teatre-forum-intercultural-10a-edicio

JORNADES CULTURA INCLUSIVA: INTERVENCIÓ SOCIAL DES DE LES PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES
Jornades incloses entre les línies d’acció del projecte d’intervenció socioeducativa i comunitària per a la participació i la inclusió social a través de l’art i la cultura, Nau Social, desenvolupat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València.

La finalitat del projecte on s’inclou aquesta activitat de formació és reafirmar i posar en valor el paper de l’art i la cultura com a eina d’integració i cohesió social, i els espais artístic-culturals, com a generadors de diàleg, coneixement i enriquiment personal i comunitari.

Les Jornades  volen fomentar accions per a l’accessibilitat integral i els espais i la programació cultural d’un públic més ampli i divers.

Es vol sensibilitzar la comunitat universitària i els futurs professionals sobre els temes tractats (pràctiques artístiques i culturals, intervenció social comunitària, comunicació i societat).
———
Cultura Inclusiva: intervenció social des de les pràctiques artístiques.
Del 26 de febrer a l’1 de març de 2016.
Centre Cultural La Nau – Universitat de València. Universitat , 2, 46003 València.
Organitza: Vicerectorat Cultura i Igualtat. Universitat de València.
Dins de: projecte Intervenció Socioeducativa i Comunitària per a la Participació i la Inclusió Social a través de l’Art i la Cultura: Nau Social.
Font: Observatori de les Arts Escèniques Aplicades.
———-
Més informació:
http://www.uv.es/uvweb/cultura/ca/agenda-uv/cultura-inclusiva-intervencio-social-practiques-artistiques-1285865929485/Esdeveniment.html?id=1285957129075

També publicat al nostre Facebook.

Imatges: com la informació utilitzada per redactar aquesta nota, les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes i esdeveniments difosos.