17 Juny, 2014
Notícia

Xarxa comunitària+aprenentatges oberts=alta intensitat participativa

Tres formes d’abordar els processos participatius a l’espai urbà amb l'accent posat en: l’acció directa (als espais de gestió comunitària de Can Batlló), el treball en xarxa (Arquitecturas Colectivas) o les metodologies per a l’aprenentatge participatiu (projecte BeLearning). Totes amb novetats interessants.

NOU ESPAI DE GESTIÓ COMUNITÀRIA A CAN BATLLÓ

Coincidint amb el tercer aniversari de la recuperació de Can Batlló pel barri i la ciutadania, s’acaba d’inaugurar la planta 1ª de la Nau Bloc Onze. Després de la rehabilitació de la planta baixa, també fruit de l’esforç i el disseny col·lectiu, ara s’estrena la planta 1ª amb un espai d’arts per a tallers, un espai d’entrenament i arts escèniques i un laboratori audiovisual amb plató, a més d’un rocòdrom d’escalada i altres sales polivalents.

 

ARQUITECTURAS COLECTIVAS. XARXA PER A LA CONSTRUCCIÓ COMUNITÀRIA DE L’ESPAI URBÀ

Aquesta xarxa internacional de persones i col·lectius que treballa per consolidar una manera participativa de fer ciutat acaba de celebrar a Barcelona la seva trobada anual. Entre els col·lectius participants hi trobem: Amics de l’Ateneu Santboià, Arquitectes Sense Fronteres, Celobert Cooperativa, Col·lectiu Accions Urbanes, Col·lectiu Punt6, El Globus Vermell, Encajes urbanos, Entròpik, ESFA, Idensitat, LaCol, LaFundició, Lemur – Laboratori d’emergències urbanes, Raons Públiques, Recreant Cruïlles, Repensar Bonpastor, Sindicat d’Arquitectes, Straddle3, tercerpaisaje <3rP>, urbanIN+, Volta o Xarxa veïnal de Ciutat Vella.

Sota el lema La ciutat no es ven, es viu, la trobada s’ha organitzat en base a un seguit de tallers proposats per les entitats locals amfitriones, presentacions, debats i recorreguts pels espais urbans en conflicte o immersos en processos reivindicatius d’interès, amb accions per fer visibles aquestes reivindicacions en curs. Entre els espais d’intervenció estaven Can Batlló (Sants-Labordeta), l’Ateneu Santboià (Sant Boi), Germanetes (l’Eixample), La Flor de Maig (Poblenou), Can Masdéu (Nou Barris), Can Peixauet (Santa Coloma de Gramanet).

 

PROJECTE BE LEARNING. PROCESSOS D’APRENENTATGE OBERTS

BeLearning es defineix com un entorn i una metodologia per a processos d’aprenentatge obertsper aprendre i compartir coneixement. Utilitza les noves tecnologies a partir d’una formació mixta que combina reunions, treball i recerca, utilitzant espais virtuals, eines digitals i plataformes on-line en combinació amb eines tradicionals: presentacions, ponències, tallers o classes. El projecte està gestionat per un grup internacional de socis, entre els qual es troba Trànsit Projectes.

——————–

Conferència final.
Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Barcelona.
18 i 19 de juny.

——————–

La trobada explorarà la metodologia BeLearning a partir de dos escenaris: la planificació urbana compartida i l’adopció de nous enfocaments formatius per part dels equips de centres de formació i educació. Els continguts es desenvoluparan en dos tallers paral·lels:

  • Taller 1. Planificació urbana: eines i legitimitat, adreçat a: gestors culturals, planificadors urbans, educadors socials, activistes, artistes, gestors comunitaris (digitals o no), líders comunitaris, ciutadans.
  • Taller 2. Centres i unitats de formació: el sector de l’Educació i Formació Professional (EFP) i els canvis tecnològics, adreçat a professors, educadors, formadors, experts en EFP i centres formatius i en general a qualsevol que vulgui engegar processos d’aprenentatge participatiu.

 

 + info:

Bloc de Can Batlló

Arquitecturas colectivas. Sobre la trobada La ciutat no es ven, es viu (amb accés al PDF en cat/cast) i els col·lectius participants

Web de Belearning

 

També al nostre Facebook

 

Imatges:
Logos de Can Batlló i de la Nau Bloc Onze. Bloc de Can Batlló.
Logo de Arquitecturas Colectivas i de la trobada La ciutat no es ven, es viu extretes de les seves respectives pàgines web.
Logo de BeLearning i de la conferència a la seva pàgina web.