23 juliol, 2021
Agenda

Exposició 1998-2015 Cabanyal Portes Obertes

Exposició del CCCC Centre del Carme (Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana) que recull el compromís de l’art i del món de la cultura amb el moviment ciutadà Salvem El Cabanyal a través de les 16 edicions de Cabanyal Portes Obertes, celebrades entre 1998 i 2014.

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana fa emergir, de la mà d’Emilio José Martínez Arroyo i Maribel Doménech Ibáñez, 16 anys de compromís artístic i cultural amb El Cabanyal a través de més de 70 projectes amb les obres més destacades de les 16 edicions de Cabanyal Portes Obertes. La iniciativa, que va convertir les cases i els carrers d’aquest barri històric de València en espais de creació i va mobilitzar centenars d’artistes espanyols de tots els àmbits de la cultura, és un moviment social i cultural que exemplifica la força i la capacitat transformadora de l’art.

 

El Cabanyal és un dels tres barris que formen el conjunt històric de la ciutat de València, catalogat com a BIC (Bé d’Interés Cultural) per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana l’any 1993, pel traçat urbanístic i l’estil modernista popular dels seus habitatges. El moviment ciutadà organitzat entorn de la plataforma Salvem El Cabanyal – Canyamelar – Cap de França neix en contra del Projecte especial de protecció i de reforma interior del Cabanyal Canyamelar (PEPRI), una iniciativa gentrificadora presentada per l’Ajuntament de València l’any 1998, amb la platja de Benidorm com a paradigma  i que, en la pràctica, suposava prolongar l’avinguda Blasco Ibáñez a través del Cabanyal sense parar atenció a la protecció del seu patrimoni històric com a BIC. Aquell mateix any es celebra la primera edició de Cabanyal Portes Obertes, un projecte d’intervencions artístiques amb l’art i la cultura com a eines de mobilització ciutadana per visibilitzar la problemàtica social i urbanística, que es va organitzar cada any fins el 2014. Després d’un llarg conflicte social i en els tribunals, que va sumir el barri en una profunda degradació, l’Ajuntament va ser obligat per les sentències judicials i la pressió social a abandonar el PEPRI.

 

Aquesta exposició mostra les obres i, sobretot, els i les autorxs i artistes que van col·laborar en primera línia, moltxs d’ellxs Premis Nacionals d’Arts Plàstiques, amb la intenció de senyalar l’impuls de l’art en aquest moviment social, que reivindica El Cabanyal des d’una posició positiva cap al barri i amb una mirada enriquidora. S’hi ofereix un repàs per les 16 edicions de Cabanyal Portes Obertes, des de l’edició monogràfica dedicada a Josep Renau (2000) fins al projecte col·laboratiu de Bia Santos, “Craft Cabanyal” (2015), en un recorregut que flueix contextualitzant les obres artístiques amb les mobilitzacions ciutadanes. Una línia cronològica organitza l’exposició, on també es pot veure una selecció de les més de 100 fotografies de Centelles que van formar part de l’exposició de 2004.

 


 

Dates: Fins el 24 d’octubre
CCCC Centre del Carme  (Sala Carlos Pérez). Museu, 2. 46003 València
Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
A càrrec de: Emilio José Martínez Arroyo i Maribel Doménech Ibáñez/Comissariat
Més informació: consorcimuseus.gva/1998-2015-cabanyal-portes-obertes

 

> Nota de premsa

> Full de sala

> Vídeo sobre l’exposició

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre la Plataforma Salvem El Cabanyal

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.