10 octubre, 2020
Notícia

Jornades "Territori(s), comunitat(s) i pràctiques artístiques"

Les Jornades “Territori(s), comunitat(s) i pràctiques artístiques” estan coorganitzades per tres de les fàbriques de creació de la ciutat: l'Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner, i s’emmarquen en la programació de la Biennal de Pensament 2020 (Ajuntament de Barcelona).
L’edició Ciutat Oberta. Biennal de Pensament 2020 (Ajuntament de Barcelona) inclou tres jornades de reflexió organitzades conjuntament per tres fàbriques de creació de la ciutat que emprenen un projecte comú per pensar reptes, desitjos i significats en l’àmbit de la creació comunitària: l’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i Graner. Tres espais descentralitzats, perifèrics, que des dels marges de la ciutat desenvolupen pràctiques artístiques centrades en el cos i el moviment, i treballen per obrir els processos al territori i generar propostes amb les comunitats properes.
 
 
> La relació amb el context-TERRITORIS (La Central del Circ, 16 d’octubre)
Jornada plantejada des de La Central del Circ entorn del concepte de territori(s) i de tres preguntes. Poden els processos de creació comunitària esdevenir un espai de comprensió, transculturació, mediació, col·laboració, crítica i denúncia? Poden les metodologies de les ciències socials ajudar-nos en l’aproximació als contextos? Com passar de l’auto-referència a qüestions estructurals compartides? Quins dispositius de visibilitat i marcs d’interpretació calen en les creacions comunitàries perquè siguin potencials i segurs?
 
Després d’una introducció d’Eva Marxen sobre la creació comunitària en relació amb els territoris, la jornada es desenvolupa en taules de treball, tres espais de reflexió/acció des de la dansa amb Constanza Brncic, les arts visuals amb Ro Caminal i el circ amb Jorge Albuerne. Com a cloenda, la mostra del projecte comunitari Buscant la Plaça Nando.
 
 
> La relació entre persones-COMUNITAT(S) (Ateneu Popular 9 Barris, 17 d’octubre)
La jornada realitzada a l’Ateneu Popular 9 Barris està dedicada al concepte de comunitat(s), amb una xerrada de Montse Santolino com a disparador per, posteriorment, treballar en tres grups i espais dividits dedicats a: Relacions de poder, amb Rocío Manzano (Nus Cooperativa) i un treball a partir del cos; Cossos polítics, amb Lali Àlvarez i un treball itinerant per l’espai públic; Cultures usurpades, amb Mariló Fernàndez (LaFundició) a partir d’imatges i representacions gràfiques.
 
 

> Pràctiques artístiques en relació: habitar llocs comuns (Graner, 18 d’octubre) 
Centrant-se en l’àmbit de la creació artística comunitària, on el cos i el moviment són el centre del treball, Graner proposa una jornada de reflexió per diferents temàtiques que la interpel·len. Una proposta vivencial, relacional, experiencial i participativa dirigida als agents que habiten i treballen amb aquestes realitats. La jornada es desenvolupa a partir de les següents activacions: peça escènica Darrere de la muntanya (col·lectiu nyamnyam) a partir del treball A quatre potes amb el barri de la Marina, taules de treball (taula “Arts en viu” amb nyamnyam i Inma Solé, taula “Escena expandida” amb Dianelis Diéguez, Aurora Bauzà i Pere Jou, i taula “Pràctiques relacionals” amb Roger Bernat), posada en comú i cloenda.

 


 

Dates: 16, 17 i 18 d’octubre
Organitza: Ajuntament de Barcelona juntament amb La Central del Circ, Ateneu Popular 9 Barris i Graner
Participa: Jornada TERRITORIS (Eva Marxen, Constanza Brncic, Ro Caminal i Jorge Albuerne); Jornada COMUNITAT(S) (Montse Santolino, Rocío Manzano-Nus Cooperativa, Lali Àlvarez i Mariló Fernàndez-LaFundició); Jornada PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES EN RELACIÓ (col·lectiu nyamnyam, Inma Solé, Dianelis Diéguez, Aurora Bauzà, Pere Jou i Roger Bernat).
En el marc de: Ciutat Oberta. Biennal de Pensament 2020
Més informació: granerbcn.cat/jornades-territoris-comunitats-practiques-artistiques-biennal-pensament-2020

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques comunitàries+pràctiques artístiques+territori

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.