7 novembre, 2022
Notícia

A jugar, al carrer! | Projecte

Projecte comunitari del CCCB amb les cooperatives Voltes i Impulsem que connecta centres educatius i agents culturals, municipals i comunitaris del barri del Raval entorn de la configuració de l’espai urbà en el marc del programa "Caixa d’eines" del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona.

Quin és l’espai que reserva la ciutat als infants? On hi juguen i amb qui? I si els convidéssim a idear els seus propis espais de joc al carrer, com serien? Aquest projecte proposa a un grup d’infants i joves del barri del Raval de la ciutat de Barcelona un taller per intentar respondre aquestes preguntes.

 

A jugar, al carrer! és un projecte comunitari que s’emmarca en el programa de cultura i educació Caixa d’eines del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona. És el resultat de la col·laboració entre Voltes Cooperativa d’Arquitectura, la cooperativa d’iniciativa social Impulsem i el Centre de Cultura Contemporània (CCCB), amb la participació de les escoles i instituts del barri del Raval: Escola Collaso i GilEscola Milà i FontanalsEscola Rubén DarioInstitut Escola ElisabetsInstitut Miquel Tarradell i Institut Milà i Fontanals.

 

Un projecte perquè infants i joves esdevinguin agents actius en la configuració de l’espai urbà del seu entorn. El projecte està arrelat al territori i connecta escoles de primària amb instituts de secundària i agents culturals, municipals i comunitaris.

 

Durant tres mesos i amb la companyia de les arquitectes de la cooperativa Voltes, nens i nenes de 5è de primària del barri del Raval sortiran a explorar dues places de l’entorn, reflexionaran sobre l’ús que en fan els veïns i les veïnes, i imaginaran dos elements de joc per transformar les places en espais més divertits i habitables.

 

En un segon moment, els seus dissenys es faran realitat en els tallers de la cooperativa Impulsem, que en coordinarà la construcció amb un grup d’estudiants de 4rt d’ESO dels instituts de secundària del barri. Els jocs, ja construïts, estaran disponibles per ser utilitzats pels nens i les nenes del barri durant el proper estiu en el marc del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu, dinamitzats per joves en formació a Impulsem i amb la col·laboració del Banc de Recursos Mancomunats.

 

 

Voltes

 

Cooperativa d’arquitectura i urbanisme (bioconstrucció i sostenibilitat, rehabilitació, participació ciutadana) que enfoca la seva pràctica com una eina de transformació social.

 

Les seves línies de treball desenvolupen una arquitectura conscient amb l’hàbitat social i construït; un urbanisme inclusiu obert als processos de participació i la transformació col·lectiva; instal·lacions sostenibles innovadores amb materials naturals; així com també una formació crítica al voltant de l’entorn que habitem.

Impulsem

 

Centre d’educació, formació i iniciatives econòmiques alternatives, constituït com a cooperativa de treball l’any 2005 i ubicat al Districte de Ciutat Vella, al barri del Raval de Barcelona.

 

Gràcies a un equip multidisciplinari, treballen per a la millora de la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadans, desenvolupant accions de caràcter integrador en els àmbits educatiu, social, laboral i de formació permanent.

 

Es distingeix per la seva visió innovadora en el desenvolupament social i econòmic del territori, responsabilitzant a tots els agents i implicant-los en la recerca de nous models educatius i ocupacionals.

 

 

Dates: Del 8 de setembre de 2022 al 21 de juny de 2023
CCCB. Montalegre, 5. 08001 Barcelona
Organitza: CCCBVoltes Cooperativa d’ArquitecturaImpulsem 
Participa: Escola Collaso i GilEscola Milà i FontanalsEscola Rubén DarioInstitut Escola ElisabetsInstitut Miquel Tarradell i Institut Milà i Fontanals
En el marc de: Programa «Caixa d’eines» (Pla de Barris, Ajuntament de Barcelona)
Més informació: cccb/activitats/a-jugar-al-carrer

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques comunitàries amb infants i joves a l’espai públic


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.