9 juny, 2021
Notícia

Agroplaza Kirikiño

Projecte de Pezestudio.org per a la transformació social i ecològica de la plaça Kirikiño al barri de Iralabarri de Bilbao mitjançant el disseny participat de la seva reordenació i la instal·lació d'infraestructures ecològiques innovadores.

Enmarcat a Ciudad Biótica, línia de investigació-acció de Pezestudio.org que reformula els espais públics quotidians en relació als béns comuns en termes de autosuficiència tecnològica, energètica i alimentària, aquest projecte es presenta com un espai i laboratori ciutadà de sistemes ecològics i inclusius i pràctiques transformadores.

 

Ciudad Biótica promou la difusió de tècniques, hàbits i sistemes per afavorir la transformació de l’espai públic i de la ciutat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les comunitats humanes i no humanes, a través de la interacció i la col·laboració, cap a models més sostenibles, justos i diversos. Això es fa des de mirades i maneres de fer ecològiques, feministes, inclusives, col·laboratives, innovadores i de codi obert

 

Agroplaza Kirikiño es basa en els prototips desenvolupats en el projecte Agroplaza Getafe, construïts el 2015 al barri de l’Alhóndiga de Getafe (Madrid):

 

 

 

 

El projecte té una durada de 9 mesos i es desenvolupa en tres fases:

 

> Fase 1: Disseny participat

 

Treball amb associacions, agents locals consolidats i ciutadania mitjançant Metodologies de Participació Ciutadana i eines de Design Thinking per potenciar la inclusivitat i la creativitat durant el procés. Es dissenya un Kit de Recerca Cultural per a la recollida d’impressions sobre la plaça i per començar a explorar les seves potencialitats, imaginant futurs juntxs.

 

> Fase 2: Construcció de la intervenció

 

Disseny dels elements i organització d’una sessió de contrast participat oberta a la ciutadania, especialment al veïnatge del barri on se situa la plaça, que permeti recollir el feedback general de la proposta i introduir-hi ajustos.

 

> Fase 3: Implementació i testatge de la intervenció

 

Instal·lació del nou mobiliari a la plaça i, després d’una inauguració conjunta, realització d’una avaluació basada en les experiències de les persones usuàries.

 

 

La transformació completa de la plaça es liderarà des de l’Ajuntament de Bilbao en les següents etapes del projecte.

 


 

Dates: 2020-21

Organitza: Pezestudio.org

Participa: Associacions, agents i ciutadania de Bilbao

Suport: Ajuntament de Bilbao i Designscapes (projecte europeu per fomentar la innovació en espais urbans mitjançant el disseny)

Més informació sobre el projecte i el procés: agroplazakirikino.wordpress.com

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre pràctiques urbanístiques de disseny participat amb la ciutadania


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.