20 juny, 2022
Notícia

Agroversitat. Laboratori d’art, agroecologia i pedagogies crítiques

Projecte del col·lectiu artístic Viridian per visibilitzar els saber de l'horta valenciana seleccionat a la convocatòria “CoSSos. Comunitats de Sabers Subalterns” 2021 (Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana).

El projecte Agroversitat del col·lectiu artístic Viridian, format per Chiara Sgaramella i Estela de Frutos, ha estat una de les 8 propostes seleccionades pel jurat de la convocatòria CoSSos. Comunitats de Sabers Subalterns 2021 del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, desenvolupada a través del Centre del Carme Cultura Contemporània Educació/Mediació.

 

El projecte pretén iniciar i acompanyar processos artístics i pedagògics intergeneracionals relacionats amb temàtiques com l’ús de la terra, l’agroecologia, l’educació ambiental i la transformació ecosocial. Amb això pretén visibilitzar els sabers situats de l’horta valenciana històricament marginats enfront de la cultura urbana i reivindicar l’entorn rural com a ‘locus’ de producció cultural i creativitat. La proposta adopta un enfocament procesual centrant-se sobretot en el cultiu de processos col·lectius de diàleg, construcció i difusió de coneixements.

 

 

Les activitats previstes s’estructuren en trobades periòdiques realitzades a Carpesa (València) al llarg de 2022. El disseny de la proposta sorgeix dels i les agents participants mitjançant fórmules d’art col·laboratiu amb l’objectiu principal d’elaborar nous relats que puguin contribuir a qüestionar els discursos hegemònics i a desenvolupar estratègies de resiliència local. Les diferents sessions tenen un enfocament experiencial basat en dinàmiques interactives i tallers sensorials combinats amb espais de reflexió i intercanvi, a fi d’explorar i compartir no sols idees i reflexions, sinó també sensacions, emocions i afectes.

 

 

CoSSos. Comunitats de Sabers SubalternsCMCV

 

Aquesta convocatòria del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) busca projectes que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania i obri la porta a un altre tipus d’accions culturals basades en el treball  comunitari i col·laboratiu.

 

CoSSos ofereix un marc per al desenvolupament de projectes de producció cultural situada en realitats concretes i amb col·lectius específics, per ampliar l’espai públic del coneixement a altres veus i sabers en relació amb els discursos i coneixements que travessen la mateixa institució.

 

 

ViridianEcocultura i Creativitat

 

Col·lectiu artístic format per Estela de Frutos i Chiara Sgaramella. Treballen des d’un enfocament híbrid, combinant la creació artística amb la investigació, la pedagogia i la gestió cultural per a abordar qüestions relacionades amb la crisi ecosocial contemporània.

 

Conceben l’art com un territori de resistència en el qual construir sensibilitats alternatives a partir d’una reflexió crítica sobre l’actual model econòmic i cultural. Les seves propostes sovint presenten una vocació col·laborativa, articulant diferents sabers que s’entrecreuen donant lloc a noves fórmules i plantejaments.

 

 

 

Dates: De juliol a octubre
Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
A càrrec de: Col·lectiu Viridian (Chiara Sgaramella i Estela de Frutos)
Participa: L’Alter de Vorasenda, Justicia Alimentaria i Xarxa d’Escoles per l’Horta
Més informació: consorcimuseus/agrodiversitat

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives que relacionen context rural i medi ambient


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.