
La iniciativa
Al Llindar es duu a terme entre el programa
Lab Felipa del
Centre Cívic Can Felipa i l’
Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou, en col·laboració amb el
Arxiu Històric del Poblenou, mitjançant un projecte sobre els
interessos i problemàtiques que afecten la vida del barri, i que anirà
a càrrec d’un agent cultural diferent cada any. La finalitat és iniciar un
procés de treball d’arxiu que pugui continuar creixent una vegada finalitzat el projecte, i que pugui ser d’utilitat per a l’associació.
La 1ª edició s’inicia a càrrec del col·lectiu
Higo Mental el setembre de 2020 mitjançant una crida al veïnat per a la
recollida de material audiovisual relacionat amb el barri. El projecte planteja la construcció d’un arxiu audiovisual heterogeni que reflecteixi les
memòries plurals d’un barri i que quedarà sota custòdia de l’Arxiu Històric del Poblenou.
A l’octubre, Higo Mental es reuneix amb Orestes Sánchez, de l’Arxiu Històric del Poblenou, per parlar sobre el funcionament de l’arxiu i pensar estratègies de catalogació del material. Al gener, es realitza la sessió #18 que activa l’arxiu amb la mostra del resultat i la participació de moltxs dels donants de material audiovisual, explicant en primera persona l’origen de les seves aportacions.
A partir del material de vídeo rebut de setembre de 2020 a gener de 2021, l’arxiu es confecciona amb una compilació de vídeos de tipologies i temàtiques diverses, de material inèdit, professional o procedent d’internet. Sota la idea de
“reciclatge d’imatges”, el projecte rep el nom d’
Espigolar el Poblenou i és navegable mitjançant etiquetes que proposen possibles recorreguts i lectures, inclosa l’activació de l’arxiu mitjançant una sessió amb Higo Mental que consisteix en un diàleg amb altres materials d’internet.
Higo Mental | Lab Felipa |
Projecte de Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita actiu des de 2014 per a la interpretació, en clau feminista, “de material usurpat d’internet”. La manera com es recullen i activen els materials audiovisuals busca crear noves narratives i generar espais de reflexió i debat a través de la visualització col·lectiva i presencial. | Programa del CC Can Felipa per establir complicitats i una comunicació mútua entre Can Felipa i el teixit social del barri. Espai on artistes, companyies, entitats, institucions i col·lectius treballin conjuntament per crear i produir accions de mediació i activitats públiques relacionades amb els projectes de les convocatòries d’arts visuals i arts escèniques. |
Dates: 2020-21
A càrrec de: Higo Mental (Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita)
Participa: Montse Arderiu i Miranda Pérez-Hita/Disseny
En el marc de: Al Llindar (
Lab Felipa, C.C Can Felipa)
Més informació: > Article d’Higo Mental sobre el projecte publicat a la revista de l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou (Febrer 2021):
elpoblenou.cat
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.