8 juny, 2021
Notícia

Al Llindar: Espigolar el Poblenou

Una col·laboració entre el C.C Can Felipa i l'Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou, barri de Barcelona on es situa el centre, entorn d'un projecte artístic a càrrec d'un agent cultural. En la seva 1ª edició, el col·lectiu Higo Mental proposa crear un arxiu audiovisual de l'associació a partir de materials sobre el barri.
La iniciativa Al Llindar es duu a terme entre el programa Lab Felipa del Centre Cívic Can Felipa i l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou, en col·laboració amb el Arxiu Històric del Poblenou, mitjançant un projecte sobre els interessos i problemàtiques que afecten la vida del barri, i que anirà a càrrec d’un agent cultural diferent cada any. La finalitat és iniciar un procés de treball d’arxiu que pugui continuar creixent una vegada finalitzat el projecte, i que pugui ser d’utilitat per a l’associació.
 
La 1ª edició s’inicia a càrrec del col·lectiu Higo Mental el setembre de 2020 mitjançant una crida al veïnat per a la recollida de material audiovisual relacionat amb el barri. El projecte planteja la construcció d’un arxiu audiovisual heterogeni que reflecteixi les memòries plurals d’un barri i que quedarà sota custòdia de l’Arxiu Històric del Poblenou.
 
A l’octubre, Higo Mental es reuneix amb Orestes Sánchez, de l’Arxiu Històric del Poblenou, per parlar sobre el funcionament de l’arxiu i pensar estratègies de catalogació del material. Al gener, es realitza la sessió #18 que activa l’arxiu amb la mostra del resultat i la participació de moltxs dels donants de material audiovisual, explicant en primera persona l’origen de les seves aportacions.
 
A partir del material de vídeo rebut de setembre de 2020 a gener de 2021, l’arxiu es confecciona amb una compilació de vídeos de tipologies i temàtiques diverses, de material inèdit, professional o procedent d’internet. Sota la idea de “reciclatge d’imatges”, el projecte rep el nom d’Espigolar el Poblenou i és navegable mitjançant etiquetes que proposen possibles recorreguts i lectures, inclosa l’activació de l’arxiu mitjançant una sessió amb Higo Mental que consisteix en un diàleg amb altres materials d’internet.
 
 

Higo Mental

Lab Felipa

Projecte de Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita actiu des de 2014 per a la interpretació, en clau feminista, “de material usurpat d’internet”.

 

La manera com es recullen i activen els materials audiovisuals busca crear noves narratives i generar espais de reflexió i debat a través de la visualització col·lectiva i presencial.

Programa del CC Can Felipa per establir complicitats i una comunicació mútua entre Can Felipa i el teixit social del barri.

 

Espai on artistes, companyies, entitats, institucions i col·lectius treballin conjuntament per crear i produir accions de mediació i activitats públiques relacionades amb els projectes de les convocatòries d’arts visuals i arts escèniques.

 

 

Dates: 2020-21
A càrrec de: Higo Mental (Marta Sesé i Ricardo Pérez-Hita)
Participa: Montse Arderiu i Miranda Pérez-Hita/Disseny
En el marc de: Al Llindar (Lab Felipa, C.C Can Felipa)
Més informació:

 

> Compilació audiovisual i activació de l’arxiu final: Espigolar el Poblenou
> Article d’Higo Mental sobre el projecte publicat a la revista de l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou (Febrer 2021): elpoblenou.cat
 
 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb experiències entorn de relats i memòries en comú


 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.