6 juliol, 2022
Notícia

Alteritat Radical | Projecte

Projecte d’investigació i experimentació en mediació cultural de La Panera per abordar l’alteritat a l’aula a través de residències artístiques a dos centres formatius de la província de Lleida.

L’objectiu d’aquest projecte, ideat i coordinat per l’educadora artística i gestora cultural Roser Sanjuan, responsable de programes públics del Centre d’Art La Panera, és l’elaboració d’un prototipatge d’eines i de protocols per abordar àmpliament les polítiques de l’alteritat i la descolonització de concepcions capacitistes de la identitat. El punt de partida és la vinculació, en el context educatiu, del concepte d’alteritat amb el paradigma de l’educació inclusiva, per reivindicar la consideració de l’altrx com un valor per ser capaços de construir comunitats educatives acollidores, respectuoses i potenciadores de cada una de les individualitats.

 

Mitjançant aquest projecte, diversos agents artístics i educatius s’han implicat en un procés de treball específic i experimental. Aprofitant el treball dels artistes Helena Vinent i Arnau Sala, les pràctiques dels quals reflexionen entorn d’espectres radicals de l’alteritat, s’ha organitzat una estada de treball en residència artística a dos centres formatius de referència a la província de Lleida: l’INS Manel de Montsuar (Lleida) i l’EASD Ondara (Tàrrega). El procés de treball ha comptat amb l’acompanyament de l’artista, educador en art i gestor cultural Roc Domingo

 

 

 

Alumnat de 1r de Batxillerat d’Arts Escèniques i Plàstiques de l’EASD Ondara a un dels tallers amb l’artista Helena Vinent

 

 

La residència d’aquests artistes s’ha ideat com un laboratori d’estímul per a l’emergència de subjectivitats diverses, on desplegar i assajar múltiples estratègies de mediació artística per impulsar l’agència de canvi i transformació del treball dels artistes, així com les afectacions derivades de la comunitat educativa d’aquest context específic.

 

El procés s’entén com la realització d’un compendi d’iniciatives i aprenentatges per tal que esdevinguin una caixa de recursos per abordar l’alteritat a l’aula, més enllà de la presència dels artistes, els quals son el motor d’inici del treball, però no de final.

 

 

Tancament del projecte Alteritat Radical amb alumnes de 3r d’ESO de l’INS Manel Monsuar i l’artista Arnau Sala

 

 

 

La PaneraAjuntament de Lleida i Generalitat de Catalunya

 

 

El Centre d’Art la Panera és una plataforma de producció i difusió de les arts visuals contemporànies que desborda el fet expositiu, es posiciona en la intersecció de la recerca i la creació amb l’educació i els programes públics, i produeix projectes artístics en contextos diversos des de centres educatius i de salut a serveis comunitaris.

 

És un equipament públic, fruit de la cooperació entre l’Ajuntament de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que s’integra dins la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya.

 

 

Helena Vinent

 

 

Artista que treballa amb diferents formats, que van del vídeo, la fotografia, el text, l’escultura i la performance fins a la instal·lació. Les seves obres sovint parteixen de l’apropiació de múltiples continguts visuals, que després tergiversa, configurant un univers propi, que muta en funció de cada projecte.

 

Actualment, el seu treball reflexiona al voltant de la construcció identitària del cos discapacitat, i aborda la idea de la construcció humana i posthumana des del seu posicionament com a persona sorda. Forma part de la taula de treball en accessibilitat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), juntament amb la Plataforma d’Artistes de Catalunya (PAAC).

Arnau Sala

 

 

Artista sonor que treballa entorn de les potencialitats creatives de la distracció com a eina d’autoconeixement i escolta activa. Amb aquesta investigació, també pretén desconstruir els mecanismes que defineixen com a disfuncionals diverses condicions, com el TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat), en un marc capitalista centrat en la producció.

 

El treball de l’artista està condicionat pel trastorn per dèficit d’atenció que pateix i que determina la seva metodologia. Actualment desenvolupa una estada de llarga durada a Hangar –centre de producció i recerca d’arts visuals–, a Barcelona.

 

 

Dates: 01.01.2022–30.06.2022
Organitza: Centre d’Art La Panera
A càrrec de: Roser Sanjuan (La Panera)/Ideació i coordinació del projecte
Participa: Helena Vinent i Arnau Sala/Artistes residents, Roc Domingo/Acompanyament
Col·labora: Alumnes i equip docent INS Manel de Montsuar (Lleida) i EASD Ondara (Tàrrega)
Suport: Generalitat de Catalunya (Subvencions per als programes municipals d’arts visuals en l’àmbit de l’ensenyament reglat)
Més informació: lapanera/alteritat-radical

 

 

 

#ArxiuViuPolièdrica: Projectes amb residències d’artistes a centres educatius

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.