30 setembre, 2013
Notícia

Altres formes d'entendre les polítiques culturals de proximitat

Compartim l'article d'Antonio Alcántara, "Ateneus de fabricació vs. bancs d'aliments. Quin model de cultura volem?", que hem conegut a través de la revista "Nativa".

Originalment, A. Alcántara (responsable de l’Àrea de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular de 9Barris) va publicar aquest article al seu bloc, Educació transformadora, amb motiu de l’ocupació veïnal d’un Centre de Creació Digital, promogut per l’ajuntament de Barcelona al barri de Ciutat Meridiana, per fer-hi un Banc d’Aliments. Us en reproduïm un passatge:

 

“(…) Els Ateneus de fabricació de l’Ajuntament de Barcelona són un model on la cultura se’ns presenta com un objecte de luxe imposat des de les altes esferes per solucionar problemes al barri. Una cultura de luxe que podem veure, que podem tocar i que inclòs en podrem portar un tros a casa. Gràcies “gurus” de la cultura i les noves tecnologies per apropar-nos un tros del cel a l’infern del barri. Totes volem conèixer l’últim en tecnologia. El tema és que cap veí o veïna ha demanat aquest objecte de luxe pel seu barri. Un objecte cultural per consumir en un barri d’11.000 habitants on 420 famílies –amb els seus respectius membres– han estat ateses per l’AVV per problemes d’habitatge.

 

L’Ajuntament es capfica en presentar-se com salvador de les misèries al barris i el que fa és imposar propostes allunyades de les necessitats del veïnat. No necessitem de salvadors que vinguin a mostrar la llum als barris, es necessiten de recursos i eines per a que puguem cobrir les necessitats des de la mateixa ciutadania. En sabem, en volem i ho fem (…)”

—–

Títol:
Ateneus de fabricació vs. bancs d’aliments. Quin model de cultura volem?

Autor: Antonio Alcántara.

Publica: revista Nativa.

Data de publicació: article republicat a la revista Nativa el 29/09/2013 (originalment, va ser publicat pel seu autor al seu bloc personal el 26/08/2013, Educació Transformadora).

—–

Enllaç a l’article:

nativa.cat/2013/09/ateneus-de-fabricacio-vs-bancs-daliments-quin-model-de-cultura-volem