21 febrer, 2022
Notícia

Aporofobia STOP

Projecte d'Ados Teatroa amb usuaris i usuàries del menjador solidari Paris365 de la Fundació Gizakia Herritar a Pamplona per donar visibilitat a través del teatre a persones en situació de pobresa i exclusió.

Aquest projecte s’engloba en la línia de treball Derechos Humanos a Escena – Giza Eskubideak Eszenara que, des del 2016, Ados Teatroa desenvolupa en paral·lel al seu treball com a companyia teatral, utilitzant les arts escèniques com a eina de transformació social mitjançant el treball amb col·lectius en risc d’exclusió.

 

En el cas d’Aporofobia STOP, la finalitat és crear un espectacle teatral que reflexioni sobre el terme “aporofobia”, creat per la filòsofa Adela Cortina per definir el sentiment de rebuig, por o odi de la societat cap a persones en situació de pobresa i exclusió. Ados Teatroa coprodueix aquest espectacle amb Asinsound i Bidebitarte Kooperatiba.

 

Els i les protagonistes d’aquesta obra són usuaris i usuàries de la Fundación Gizakia Herritar, entitat que proporciona 3 menjars al dia per 1€ a persones sense llar o sense sostre, que han col·laborat no només en la representació de l’espectacle teatral, sinó també en la producció de 50 cadires que formen part de la seva escenografia.

 

 

Algunes de les cadires creades per usuaris de Paris365 | Fotografia cedida per Ados Teatroa

 

 

Aquestes cadires, totes diferents entre si, són models creats pels i les usuàris i usuàries del menjador solidari Paris365 (Pamplona) amb materials de rebuig recollits per Traperos de Emaús (Navarra) a partir de un prototip realizat pel disenyador industrial Curro Claret, amb qui s’ha desenvolupat un taller creatiu. El taller es va realitzar a principis d’any a la Ebenisteria Tantai de Zorokiain (Vall d’Unciti, Navarra), una població deshabitada durant anys i que una dotzena de famílies joves agrupades a l’Associació Zorokiain-Errekazar está recuperant. A més de formar part de l’escenografia teatral i ser objecte de diverses exposicions itinerants, aquestes cadires ajudaran a l’autogestió del projecte amb la seva venda a través d’una campanya de cofinançament i microdonacions.

 

En el procés de creació de l’espectacle, iniciat a mitjans de gener per estrenar-se el març al Teatre Ansoáin, juntament amb els i les usuaris i usuàries del menjador Paris365 hi participen professionals de les arts escèniques i audiovisuals com Garbi Losada (autora i directora de teatre), José Antonio Vitòria (dramaturg, guionista i director d’Ados Teatroa) o Javier Asín (músic, compositor, dissenyador de so, professor de disseny de so i responsable d’Asinsound).

 

 

Derechos Humanos a Escena

 

Linía de treball endegat el 2016 per la companyia teatral Ados Teatroa que reflexiona sobre els Drets Humans Emergents —els “Drets Humans del segle XXI”— a través de les arts escèniques. Utilitza la col·laboració de professionals (actors i actrius, ballarinxs, tècnics i tècniques…) amb col·lectius en risc d’exclusió, que participen en totes les fases de la creació d’un espectacle, des del guió a la posada en escena.

 

 

Dates: 11 de març (Estrena de l’espectacle. Les entrades es poden sol·licitar a partir d’aquesta data mitjançant el correu adosteatroa@adosteatroa.com)
Teatro Ansoáin. Mendikale cantonada Hermanos Noái. 31013 Ansoáin (Navarra)
Produeix: Ados Teatroa, Asinsound i Bidebitarte Kooperatiba
A càrrec de: Curro Claret/Disseny escenogràfic; Garbi Losada/Guió i direcció d’escena; José Antonio Vitoria (Ados Teatroa)/Guió i producció executiva; i Javier Asín (Asinsound)/ Composició musical, música en directe i espai sonor
Participa: Usuaris i usuàries del menjador solidari Paris365
Col·labora: Fundación Gizakia Herritar (Paris 365) 
Suport: Innova Cultura 2021 (Fundación Caja Navarra)
Més informació: ddhhaescena.wordpress.com/aporofobia-stop

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre arts escèniques i inclusió social

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.