Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya | Article
Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya: reptes i reflexions des dels sectors artístic, cultural i creatiu examina i analitza críticament les contribucions d’un grup divers d’actors culturals que van participar en les sessions de grups de discussió organitzades com a part de la consulta pública celebrada entre 2022 i 2023 pel Govern català per al desenvolupament d’una futura llei de drets culturals a Catalunya.
Al llarg de les 16 pàgines d’aquest estudi s’hi problematitzen les quatre dimensions clau que es van debatre en aquestes sessions de discussió: accés a la cultura, participació cultural, interseccionalitat del gènere i professionalització de la cultura.
Es tracta d’un text coral d’Anna Villarroya (professora al Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona, on imparteix diferents cursos relacionats amb l’economia de la cultura i les polítiques culturals) i la música professora i gestora cultural Marta Casals Balaguer, ambdues membres del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) adscrit a la Facultat de Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, juntament amb el sociòleg Ricardo Klein (Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València).
Article publicat online el 05/11/2024 per l’International Journal of Cultural Policy, revista revisada per parells per a una exploració multidisciplinària i internacional del significat, la funció i les conseqüències de les polítiques culturals. L’hem conegut a través d’Interacció, la comunitat virtual del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, que comparteix la informació de la notícia publicada a la web del CRIC–UB, a més d’oferir l’oportunitat de sol·licitar-ne una còpia al Centre d’Informació i Documentació (CIDOC).
Perquè et pot interessar?
Aquest estudi aporta proves de la integració dels drets culturals en les polítiques, reflexionant sobre els contextos sociopolítics que els donen forma.
En primer lloc, s’hi analitza l’accés a la cultura, destacant les barreres i els facilitadors. En segon lloc, s’hi explora la participació cultural, abordant les complexitats de la promoció de públics actius, la creació individual i col·lectiva, i la participació en la governança cultural. En tercer lloc, s’hi investiga la interseccionalitat del gènere en les pràctiques culturals, subratllant els reptes als quals s’enfronten les dones i les minories de gènere. Finalment, s’hi examina la professionalització de la cultura, assenyalant les precàries condicions laborals del sector.
Data de publicació: Novembre
05/11/2024: publicació online a l’International Journal of Cultural Policy
12/11/2024: publicació de la ressenya a Interacció on es comparteix la informació de la notícia publicada pel CRIC–UB
Publica: International Journal of Cultural Policy
Autorxs: Anna Vilarroya i Marta Casals (CRIC–UB) amb Ricardo Klein (UV)
Més informació:
Web International Journal of Cultural Policy
Web CRIC–UB
Web Interacció
Anna Villarroya
Llicenciada en Dret i en Economia per la Universitat de Barcelona i doctora en Economia del Sector Públic per la mateixa universitat, on dirigeix el Centre de Recerca Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) i és professora del Departament d’Economia, impartint diferents cursos relacionats amb l’economia de la cultura i les polítiques culturals. Membre del Consell de l’Association of the Compendium of Cultural Policies and Trends, presidenta de l’European Association of Cultural Researchers i coordinadora del Programa de Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. És autora d’articles, capítols de llibre i publicacions científiques sobre diferents aspectes relacionats amb la política cultural i l’economia de la cultura. |
Marta Casals
Música, professora i gestora cultural. Doctora en Sociologia. Investiga sobre música i educació, cultura i gènere i professions artístiques. És professora lectora a la Universitat de Barcelona, on forma part del CRICC i coordina el Grup d’Innovació Docent en Educació Musical (GIDEM). Actualment, és co-coordinadora del Grup de Treball “Cultura, Religió i Identitats” de l’Associació Catalana de Sociologia i és membre de l’equip directiu del Comitè d’Investigació de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la Federación Española de Sociología (FES). |
Ricardo Klein
Sociòleg, Màster en Treball Social per la Universitat de la República (Uruguai) i Doctor en Gestió de la Cultura i el Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Professor titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València (UV), on imparteix docència en assignatures relacionades amb la sociologia de la cultura, les polítiques culturals, la metodologia qualitativa i la teoria sociològica, a més de ser membre del Centre d’Estudis sobre Cultura, Poder i Identitats d’aquesta mateixa universitat. També és president de Comitè d’Investigació de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la Federació Espanyola de Sociologia. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.