5 juliol, 2022
Notícia

Aquest tarot és un lloc de seguretat | Taller

Taller de creativitat i salut mental comunitària per a joves a càrrec del projecte “Locus” (Nada Colectivo i Iris Sofía) dins de les activitats de l’exposició Francesc Tosquelles al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Es tracta d’una proposta del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en col·laboració amb Locus, projecte pioner en territori espanyol en matèria de “Cultura Boja”. Produït per l’associació cultural Nada Colectivo, el projecte està gestionat per un equip motriu jove, multicultural i transdisciplinar, convivent amb patiment psíquic: Ana CSC (disseny, investigació i gestió cultural) i Francesca Alessandro (arquitecta i gestora cultural), ambdues membres de Nada Colectivo, juntament amb la responsable de projectes culturals Iris Sofía (Espacio Interrogante).

 

Aquest taller i espai de trobada, adreçat a persones d’entre 18 i 35 anys, és una de les activitats vinculades a l’exposició Francesc Tosquelles, un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que aquest psiquiatre català va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural durant la República i sota l’Europa dels Feixismes que es pot visitar al CCCB fins a finals d’agost.

 

Es presenta com un exercici d’enorgulliment sonat o Orgull Boig, on jugar amb l’eina conceptual de la màgia i amb l’eina creativa del collage per obtenir una sort de tarot que ajudi a visualitzar, transitar, suavitzar, canalitzar i col·lectivitzar la convivència amb la bogeria o el patiment psíquic. Entre totxs, s’intentarà generar un espai segur i de recolzament mutu on imaginar el futur de la lluita contra el dolor.

 

 

LocusNada Colectivo i Iris Sofía

 

 

Basat en el vulnerable districte madrileny de Puente Vallecas, aquest projecte de Nada Colectivo en col·laboració amb Iris Sofía (Espacio Interrogante) explora la confluència entre cultura|salut mental comunitàries. Des de 2019 i fins a l’actualitat, rep el suport d’entitats com Medialab Prado, la Fundació “la Caixa”, Madrid Salud, La Casa Encendida, el Ministeri de Cultura i Esport, el Ministeri d’Educació i Formació Professional o el Museo Reina Sofía.

 

Fent seva la paraula “locus” (lloc), es subverteix el concepte «lloc de seguretat»
–que en la psiquiatria hegemònica es relaciona amb espais de contenció policials i de salut– a través de diversos llenguatges creatius contemporanis i reivindicant la convivència amb la bogeria radicada en el suport mutu.

 

 

Nada Colectivo 

 

 

Col·lectiu d’investigació, producció i gestió cultural format per Ana CSC (disseny, investigació i gestió cultural), Francesca Alessandro (arquitecta i gestora cultural) i Laura Corradi (ajudant d’art i escenògrafa). Basen les seves pràctiques en el disseny col·lectiu, el treball en xarxa i les cures.

 

 

Dates: Fins el 10 juliol
De 11.30 a 14.30h. Espai Mirador. CCCB. Montalegre, 5. 08001 Barcelona
Organitza: CCCB
A càrrec de: Nada Colectivo (Ana CSC i Francesca Alessandro) i Iris Sofía (Espacio Interrogante)
Dirigit a: Persones d’entre 18 i 35 anys
En el marc de: Exposició Francesc Tosquelles (CCCB)
Més informació: cccb/activitats/aquest-tarot-es-un-lloc-de-seguretat

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre la intersecció entre pràctiques comunitàries i salut

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.