7 juliol, 2019
Notícia

Archiveras del humo

Exposició-arxiu creada per un grup format d'antigues cigarreres i actuals treballadores de Tabakalera, i dissenyada per l'artista Sahatsa Jauregi. Celebren reunions periòdiques des de setembre de 2016 per a, entre altres coses, donar forma juntes a l'exposició que es presenta a la "Bodega". Aquest procés col·lectiu s'ha centrat en la construcció d'un arxiu comunitari sobre les històries de Tabacalera i Tabakalera.

Archiveras del humo reflexiona sobre les maneres en què normalment es construeixen les narracions, i recull part dels materials que no apareixen en els arxius anomenats oficials. Són fotografies, documents, vídeos, àudios i objectes, alguns generats durant el procés de treball, però la majoria guardats durant anys per ex-treballadores d’aquest lloc.

 

S’obren així una sèrie d’arxius domèstics que a l’origen no van ser preservats per a ser mostrats públicament però que, amb el pas dels anys, es tornen rellevants i generen la possibilitat de llançar una lectura crítica al nostre passat i com a conseqüència, també al nostre present. Es posa èmfasi en temes vinculats amb el biogràfic, l’afectiu o el conflictiu, i a través d’ells es presenten aquí una sèrie de relats que volen ampliar la idea d’història en general, i la d’aquesta fàbrica en particular.

 

El procés col·lectiu fa una parada amb una primera presentació i es proposa com a lloc des del qual continuar construint no només arxiu sinó també comunitat.

———-

Dates: De juliol de 2018 a juliol de 2019

Tabakalera. Andre zigarrogileak plaza, 1, 20012 Donostia-San Sebastian, SS

Organitza: Tabakalera

A càrrec de: Sahatsa Jauregi (artista); Clara Álvarez, Mariasun Arratibel, Marivi Arratibel, Pili Jauregi, Lupe Luengo, Maria Jesús Nestar y Mari Tere Sorozabal (cigarreres)

———-

Més informació:

tabakalera.eu/es/archiveras-del-humo

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.