18 juny, 2021
Notícia

Ari! Creativitat i Moviment

Un projecte impulsat per l'associació Bizipoza, la Federación de Deporte Adaptado de Guipúzcoa i la cooperativa Artaziak per treballar amb joves mitjançant dinàmiques corporals, des d'una perspectiva inclusiva i de gènere.

L’associació Bizipoza, la Federación de Deporte Adaptado de Guipúzcoa (GKEF-FGDA) i la cooperativa Artaziak s’uneixen per dur a terme el projecte  Ari! Sormena eta Mugimendua amb l’objectiu de crear una iniciativa innovadora relacionada amb el cos, les arts i el moviment, de caràcter inclusiu i amb perspectiva de gènere dirigit a joves de 12 a 21 anys.

 

El projecte neix el 2019 de la Federación de Deporte Adaptado de Gipúzcoa davant la necessitat de crear nous espais d’oci juvenil per al desenvolupament de la creació i el moviment en el seu dia a dia. Juntament amb BizipozaArtaziak dissenyen el projecte pilot Ari! Sormena eta Mugimendua, que s’ha desenvolupat en tres fases:

 

 

> Fase 1: Formació

 

Un taller impartit per Jordi Cortés, professional amb experiència en dansa integral, dirigit d’una banda a educadorxs i monitorxs de lleure i esport i, d’altra banda, a ballarinxs o amateurs. En un format teoricopràctic, es van compartir exercicis d’improvisació i jocs per treballar amb el cos.

 

> Fase 2: Laboratori

 

Laboratori de moviments dinamitzat per Ion Munduate i la mediadora Oihane Espúñez (Artaziak) per a joves de 12 a 21 anys amb capacitats diverses. Dividit en 10 sessions, aquest laboratori es va realitzar al centre Dantzagunea de Renteria, i s’hi va treballar el cos i el moviment centrats en l’experiència de cada participant.

 

> Fase 3: Material pedagògic

 

A partir de les dinàmiques realitzades al laboratori es crea un material pedagògic que recull la metodologia aplicada amb l’objectiu que els educadorxs, monitorxs o ballarinxs que vulguin dinamitzar un grup de joves puguin utilitzar-ho per treballar els cossos múltiples a través de la creativitat i el moviment. En aquest procés participen Amaia NavascuésOihane Espúñez d’Artaziak, juntament amb Ion Munduate, a més d’Aitor Vázquez (veus en off).

 

 

La presentació del material pedagògic de Ari! es va realitzar el 10 de juny de 2021 i, de moment, està disponible només en euskera.

 

Imatge de la presentació cedida per Artaziak – Autor: Gari Otamendi

 

L’accés a les dinàmiques corporals es realitza a través d’una plataforma on també hi ha informació sobre el projecte i el seu procés. A través del menú, es pot accedir a tres formats metodològics de per activar un grup: Intuició (totes les dinàmiques per utilitzar intuïtivament en ordre o no), Rutes (tres sessions per realitzar pas a pas) i Perifèria (propostes per aplicar aleatòriament per tal que el grup es conegui).

 


 

Dates: 2019-2021
La presentació del material pedagògic d’Ari! es va realitzar el 10 de juny de 2021 (de moment, només disponible en euskera)
Organitza:
Bizipoza, GKEF-FGDAArtaziak
A càrrec de: Jordi Cortés/Taller; Ion Munduate, Oihane Espúñez i Amaia Navascués (Artaziak)/Laboratori i material pedagògic
Participa: David Cortés Izquierdo, Soraya Hmimsa, Maddi Laka, Paúl Leiñena, Irune Aya, Eneritz Aya, Aitor Vázquez, Valeria Martín Barrena, Gari Cortés
Suport: Irizar, Fundación Orona y Dantzagunea
Més informació:

 

> Web d’Artaziak

> Web de Bizipoza (Esuskera))

> Web de GKEF-FGDA (Informació sobre la fase 1)

> Vídeo final de projecte (Intervenció de Jordi Cortés en castellà, resta del vídeo en euskera)

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes relacionats amb el treball del cos i el moviment


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.