25 maig, 2021
Notícia

Arnau Itinerant. Programació 2020-2021

Arts escèniques, projectes comunitaris i recuperació de la memòria del Paral·lel de Barcelona són els eixos de la nova programació de l'Arnau Itinerant, una iniciativa de repropiació de l'últim teatre de barraca de Barcelona, ara autogestionat pel veïnat.

La tercera temporada del Teatre Arnau Itinerant pren forma a través de cinc projectes que combinen i hibriden llenguatges artístics tan diversos com el musical, la ràdio, l’espectacle de revista, el documental i les tradicionals barraques de fira, que omplien l’artèria barcelonina del Paral·lel. L’Arnau Itinerant és un teatre nòmada (pendent de les obres de rehabilitació de l’edifici històric de l’Arnau, situat a l’avinguda Paral·lel de Barcelona) i de titularitat pública (ICUB, Ajuntament de Barcelona) amb un model de governança assembleari, democràtic i horitzontal, basat en la gestió comunitària. En aquesta iniciativa cultural, que forma part del programa Cultura Viva (espai d’innovació i de trobada on es generen relacions entre agents culturals diversos de la ciutat de Barcelona), és el veïnat i els col·lectius dels barris de l’entorn del Paral·lel (Poble-sec, Raval i Sant Antoni) qui creen i produeixen el programa artístic.

 

La nova temporada s’ha gestat en el context de restriccions causades per la pandèmia i això ha fet que les cinc propostes artístiques de la programació 2020-2021 hagin hagut d’adaptar el seu format a les circumstàncies. Malgrat els canvis, però, la programació segueix responent als valors intrínsecs de l’Arnau Itinerant (interdisciplinarietat, diversitat i experimentació), coherents amb la voluntat d’aquesta iniciativa de reapropiació veïnal del Teatre Arnau del Paral·lel: transformar l’espai escènic del barri, amb el barri, generant una cultura popular de base, en xarxa amb les entitats.

 

Aquestes cinc propostes artístiques són apostes d’innovació i experimentació, processos col·lectius de creació artística, projectes que hibriden formats i disciplines, que fomenten la cooperació i la participació de persones i entitats dels barris, i que s’arrelen al territori i a les comunitats, donant veu i posant en valor les diversitats culturals: el poble gitano, les dones que usen drogues per sobreviure diferents violències, els artistes del transformisme i el jovent d’escoles i instituts del barri del Raval.

 

 

 

> Metziràdio

Davant del fort impacte dels processos de gentrificació al barri del Raval, moltes veïnes i veïns resisteixen al desarrelament i generen espais de cohesió multicultural. Són veus que organitzen resistències des de la solidaritat i el suport mutu, que habiten el barri i que no estan disposades apagar-se ni a desaparèixer.

 

D’aquí neix Metziràdio, un laboratori sociocultural en format radiofònic impulsat pel col·lectiu Metzineres (primer programa integral de reducció de danys exclusiu per a dones fet a Catalunya) amb Raval Tep (associació d’educadorxs socials que treballa al Raval amb la tecnologia com a eina d’empoderament) i protagonitzat per dones del Raval que comparteixen experiències i vivències singulars lligades a l’actualitat del barri. Dotze sessions en què dialoguen la comunitat, l’art i les vivències personals, generant debats enriquidors i enfortint els sentiments de pertinença i comunitat.

 

 

> Arnau, musica’t!!!

L’Escola de Músics i JPC (un centre d’ensenyament i pràctica musical del Raval) impulsa aquest projecte musical, interdisciplinari i comunitari, que combina la creació artística, la producció cultural i la recuperació de la memòria històrica del Teatre Arnau i el seu entorn. El protagonitzen els i les alumnes de l’Escola Collaso i Gil i l’Institut Milà Fontanals, els dos centres educatius més propers a l’Arnau, que experimenten el procés de creació d’un musical, alhora que treballen la memòria històrica de les comunitats que habiten els barris del Raval, Sant Antoni i Poble-Sec.

 

L’espectacle s’estrenarà el proper 26 de maig a l’amfiteatre del Teatre Grec, amb l’aforament restringit a famílies i a membres de la comunitat educativa.

 

 

> Passar revista

Espectacle de la cia. LAminimaL el punt de partida del qual és la reconstrucció d’un espai escènic físic, històric i polític destinat a la transgressió i la ruptura de patrons socials: el gènere de la revista, que va triomfar al Paral·lel durant la primera meitat del segle XX. La companyia teatral vol “passar revista” a la seva condició d’artistes i insistir en la transgressió com a generadora d’un nou sistema que ens pot salvar avui de la barbàrie cultural. Amb la seva proposta es qüestiona “Què és, la revista, avui?” i situa els seus personatges en un teatre que va ser enderrocat, abandonat, venut, comprat, i finalment, reconquerit per la ciutat. Us sona?

 

L’espectacle, nascut també sota el paraigua del Festival Grec, s’estrenarà de l’1 al 3 de juliol a la Sala Apolo.

 

 

> La barraca de fira del Paral·lel

El poble gitano està present en la programació de l’Arnau 2021 amb aquest projecte comunitari de trobades entre la memòria i les arts escèniques (espectacles de teatre d’ombres, màgia i rumba catalana en diversos espais dels barris) i que culmina amb la construcció d’una barraca de fira itinerant com les que es podien veure a finals del segle XIX, amb l’objectiu de posar en valor aquest espectacle popular i de carrer, plantejant des del carrer i des de la seva gent, noves maneres de conviure en contextos lúdics i des d’experiències compartides.

 

L’equip coordinador del projecte està format per les associacions Carabutsí (creada per a la dinamització, difusió i preservació de la cultura de la comunitat gitana resident a Catalunya amb perspectiva de gènere i des de l’acció intercultural) i Inter-Acció, que s’integra al projecte a través de l’Arxiu Virtual MOVGCAT (Arxiu de la Memòria Oral i Visual Gitana de Catalunya).

 

 

> Raval Cuir. Teatre de varietats

L’Ateneu del Raval es proposa rescatar la memòria viva dels artistes queer del transformisme que van ser (i encara són) protagonistes d’un art popular i dissident.

 

Es tracta d’un cicle de xous protagonitzats per artistes de la comunitat LGTBIQ+ que es recollirà en un documental amb l’objectiu de recuperar el patrimoni immaterial (produccions, artistes i testimonis) i material (espais on actuaven i encara ho fan) dels cabarets del Raval i l’entorn de Paral·lel per generar una trobada intergeneracional d’artistes i públic.

 

 

 

Parlar de l’Arnau, com es desprèn d’aquesta programació, és parlar d’una xarxa de persones i entitats nascuda de la lluita veïnal per recuperar l’Arnau per al barri i recuperar les memòries del Paral·lel. Una xarxa que destaca per la seva pluralitat i inclusió, i que cada vegada és més àmplia. En l’organització de l’Arnau Itinerant, una assemblea general té la sobirana en la presa de decisions i un espai de coordinació les executa. Les tasques són repartides en grups de treball i comissions, i l’espai de projectes acull el diàleg entre responsables dels projectes artístics. Així, la cultura de base és el pinyol de la gestió, producció i comunicació dels projectes. Aquest model de governança és un laboratori, un model que està en revisió constant per adequar-se a les necessitats de la base social i dels diversos barris que en formen part.

 


 

Dates: De maig a desembre
Impulsa: ICUB (Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de:
Projecte de gestió comunitària, autogestionat pel veïnat en xarxa amb les entitats dels barris del Paral·lel de Barcelona (Raval, Sant Antoni i Poble-Sec) a través d’una assemblea, un espai de coordinació, grups de treball i comissions
Participa: Col·lectiu Metzineres i Raval Tep, cia. LAminimaL, Escola de Músics i JPC amb Escola Collaso i Gil i Ins. Milà Fontanals, associacions Carabutsí i Inter-Acció, Ateneu del Raval i comunitat LGTBIQ+, així com veïns i veïnes dels barris del Paral·lel/Entitats, col·lectius i agents participants a la programació Arnau Itinerant 20-21
En el marc de: Programa Cultura Viva (ICUB)
Més informació:
barcelona.cat/teatrearnau/escena/

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb l’Arnau Itinerant

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.