25 març, 2021
Notícia

Arqueología y procomún. Guía para el desarrollo de procesos de ciencia comunitaria en el rural

Recurs per al desenvolupament de processos comunitaris vinculats a la ciència arqueològica en el medi rural amb la participació de la ciutadania en la generació de coneixement científic, publicat per l'IAM (CSIC-Junta de Extremadura) i UNDERGROUND dins del projecte TARTESO en COMUNIDAD.

Aquesta guia forma part de TARTESO en COMUNIDAD, la plataforma de difusió i socialització del coneixement científic del projecte Construyendo Tarteso (Instituto de Arqueología-Mérida [CSIC-Junta de Extremadura]), encarregat de les recerques al jaciment arqueològic de Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz). Es tracta d’una estratègia comunitària per vincular el projecte arqueològic amb la comunitat del territori, activant processos de participació ciutadana en la construcció de coneixement científic, coordinada des de 2020 per l’equip de Construyendo Tarteso, el col·lectiu UNDERGROUND┃Arqueología Patrimonio & Gente i la Comunidad SOPA.

 

La publicació inclou projectes explicats pels seus propis gestors i desenvolupats en diferents contextos territorials i socials (dins i fora d’Espanya), en els quals es mostren diferents maneres d’abordar el patrimoni arqueològic des de processos comunitaris. Experiències desenvolupades des de diversos models de gestió i cogovernança, amb la implicació d’agents diversos: des d’universitats i centres de recerca, fins a associacions culturals, ajuntaments, centres educatius o museus.

 

La intenció és proposar metodologies i estratègies de ciència ciutadana que permetin incorporar els sabers comunitaris als relats científics per tal que els patrimonis arqueològics formin part dels béns comuns de les comunitats. Amb aquest objectiu, la guia també inclou uns capítols previs a la presentació d’experiències per reflexionar sobre alguns conceptes des dels quals treballar l’arqueologia en comunitat, presentar dinàmiques generals (diagnòstics i eines) de la gestió comunitària, proposar intervencions i accions culturals i artístiques per començar a treballar sobre el patrimoni arqueològic, abordar el pla de comunicació en els projectes de ciència comunitària o el seu finançament i sostenibilitat.

 

UNDERGROUND és una oficina de gestió comunitària del patrimoni cultural que, des de models de patrimonis expandits, treballa per generar estratègies de col·laboració i espais de creació de nous relats patrimonials. Per la seva part, SOPA (Congrés Internacional de Socialització del Patrimoni en el Medi rural) i la seva COMUNITAT volen plantejar i que es plantegin estratègies innovadores de socialització del patrimoni cultural, no només presentant projectes didàctics, científics i participatius, també generant un fòrum des d’on treballar sobre els models de gestió social.

 Data de publicació:
202o
Publica: Instituto de Arqueología-Mérida (CSIC-Junta de Extremadura)
A càrrec de: Sabah Walid i Juanjo Pulido (UNDERGROUND), i Esther Rodríguez/Autorxs; UNDERGROUND/Disseny i maquetació
En el marc de:
TARTESO en COMUNIDAD (Construyendo Tarteso, IAM-CSIC)
Suport: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación [FECYT]/Finançament de la publicació
Més informació i descàrrega de la guia: underground-arqueologia.arqueologia-y-procomun

 
 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb espais, projectes, trobades, publicacions i lectures sobre altres iniciatives a Extremadura 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.