7 gener, 2022
Notícia

Art for Change 2021. Projectes seleccionats

Els 19 projectes seleccionats a la convocatòria 2021 del programa “Art for Change” (Fundació “La Caixa”) s'inicien el gener per a la transformació social de col·lectius vulnerables en el context pandèmic actual.

De les 224 propostes d’artistes i entitats culturals d’arreu d’Espanya presentades en l’edició 2021 de la convocatòria Art for Change (Fundació “La Caixa”), s’han seleccionat 19 projectes que es duran a terme a les províncies de Madrid, Barcelona, Sevilla, Granada, Còrdova, Castelló, Lleó i Badajoz. En total, hi participaran més de 1.478 persones en situació de vulnerabilitat, que tindran l’oportunitat de formar part de manera activa d’un procés de creació artística.

 

En el context actual de pandèmia on l’art i la cultura s’han reafirmat com a elements fonamentals per al benestar i la cohesió social, afirmen els responsables del programa a la nota de premsa difosa amb motiu de la resolució de la convocatòria, els projectes d’aquesta edició tenen l’oportunitat de mostrar el valor de la creació artística per afrontar els reptes socials. Els 19 projectes escollits compleixen els tres objectius del programa:

 

 

El foment del desenvolupament personal dels i les participants per mitjà de la seva implicació en el procés creatiu

 

La cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència

 

La regeneració social de caràcter comunitari a través d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com la identitat i l’autoconfiança

 

 

Els organitzadors de la convocatòria en destaquen projectes com ara:

 

Lejos de la agitada realidad

Isaías Griñolo Padilla

Loeches, Comunitat de Madrid

Projecte de creació col·lectiva d’una obra de teatre documental i un llargmetratge amb persones sense sostre que conviuen al Monestir de la Immaculada Concepció de Loeches.

Bailar la danza sin verla

Asociación Compañía Danza

Granada

Proposta de dansa que impulsarà l’accés de persones cegues o amb vista parcial a la creació i posada en escena de dansa contemporània.

Escuchar para cambiar, escuchar el cambio

Smart Ibérica Coop.

Lavapiés, Madrid

Proposta musical de creació de paisatges sonors basats en la diversitat cultural del barri de Lavapiés (Madrid).

La revolta escènica del liti

uTOpía barcelona

Barcelona

Projecte de creació artística en l’àmbit de la salut mental a Barcelona que impulsa un procés de creació comunitari entre tres agents: persones diagnosticades amb malaltia mental, els seus familiars i el personal sanitari.

Teatre Comunitari Barris i Pandèmia

Associació Jean Van Mour

Barcelona

Una proposta multidisciplinària sobre la pandèmia del SIDA dels anys 1980 a Barcelona, en base a testimonis de supervivents i familiars, records, prejudicis, mites sobre la malaltia, i reflexions comparatives amb la pandèmia del COVID-19.

 

Mitjançant aquesta convocatòria Art for Change ofereix ajuts a projectes artístics de diferents disciplines (com les arts plàstiques, la fotografia, el vídeo, la música o la literatura) que fomenten el paper actiu de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Una iniciativa que porta 14 edicions des de 2007 i que ha donat suport a 421 projectes. En l’edició 2021 es distribuiran 399.320€ entre els 19 projectes seleccionats.

 

La iniciativa suposa un impuls per al teixit cultural a tot el territori, a través d’aquestes ajudes a artistes i entitats culturals, a més de fomentar les xarxes de comunicació entre ells amb les diferents trobades per compartir aprenentatges i experiències que s’organitzen durant l’any. A través dels processos creatius generats, els i les participants (col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn o barri) tenen l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, i es contribueix a l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic.

 


 

Dates: La convocatòria Art for Change 2021 va tenir lloc entre abril i juny de l’any passat

Els 19 projectes seleccionats es desenvoluparan a partir de gener al llarg del 2022

 

Convoca: Fundació “La Caixa”

 

Participa:

 

Todo por la praxis (Madrid), Smart Ibérica Coop. (Madrid), Asociación Circápolis (Barriada la Macarena, Sevilla), Asociación Flamenco Inclusivo (Sevilla), Asociación La Fragua-The Forge para las Artes en el Medio Rural (Córdoba), Associació Jean Van Mour (Barcelona), Associació Cultural Homesession Arts Visuals (Barcelona), uTOpía barcelona (Barcelona), Asociación Cultural Matilde (Almendralejo, Badajoz), Asociación Compañía Danza (Granada) i Asociación Ritmo Vital (Madrid)/Entitats, col·lectius i associacions seleccionats

 

Ximena García Alonso (Madrid), Isaías Griñolo Padilla (Loeches, Madrid), Antonio Quiles (Villanueva Rivas-Vaciamadrid, Madrid) , Alfredo Escapa Presa (León), David Franch Ferré (Barcelona), Lorena Ros Sanz (Barcelona), Marc Larré Miranda (Grao de Castellón, Castellón de la Plana) i Adriana Reyes Rosón (Madrid)/Artistes seleccionats

 

Més informació: Nota premsa resolució 2021 + Taula projectes seleccionats / Programa Art for Change

 

 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre Art for Change i altres iniciatives que reben el suport d’aquest programa

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.