Art for Change 2020. Projectes seleccionats
Conjugant la creació artística i la transformació social, el programa Art for Change de la Fundació “la Caixa” fa seu el lema de millorar la societat a través de la cultura, generant processos creatius liderats per artistes/entitats i oberts a la participació de tothom, en especial de col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El 2017 el programa va celebrar el seu desè aniversari amb, entre d’altres iniciatives, la producció d’un vídeo (accessible a l’apartat de “Descripció del programa” de la seva web) amb la participació dels autors d’alguns dels projectes seleccionats en aquella convocatòria. Els i les creadores, però sobretot les persones beneficiàries dels projectes i el seu apoderament a través d’un procés artístic, són la raó de ser d’aquesta iniciativa.
Els 19 projectes seleccionats en la darrera convocatòria, Art for Change 2020, giren entorn de disciplines que van des de la literatura i la música, passant per les arts escèniques i visuals o àmbits més interdisciplinaris. Projectes dirigits a col·lectius amb capacitats diverses (auditives, visuals, intel·lectuals i funcionals), població reclusa, menors no acompanyats o adolescents i joves, persones que viuen en soledat o conviuen amb algun trastorn mental, persones sense llar i gent gran que viu en l’entorn rural o en risc d’aïllament degut, per exemple, a malalties neurodegeneratives, o a les persones cuidadores no professionals que se’n fan càrrec.
A la web d’Art for Change (us animen a consultar l’enllaç al final d’aquesta notícia) es fa una descripció detallada de tots aquests projectes. Aquí us en fem un breu resum que recull, a primer cop d’ull, la informació més bàsica:
> Pull & Play Project (Art sonor/Arts escèniques)
(Cía. Sonora/LaCasaCalba. Gandia, València)
Projecte inclusiu d’experimentació sonora i escènica Cía. Sonora/LaCasaCalba (segell discogràfic independent i projecte cultural en construcció permanent) en aliança amb l’Associació de Persones Sordes de Gandia “La Safor” a partir d’instruments fets de materials reciclats i objectes quotidians.
> Banda Antropoloops: remezclando nuestro barrio (Música)
(Associació Aventuras Domésticas. Sevilla)
Taller educatiu musical al barri sevillà del Cerezo de l’associació Aventuras Domésticas (impulsors dels “Tallers Antropoloops”, amb un enfocament innovador de l’educació musical multicultural mitjançant la remescla de música tradicional de tot el món) per crear una banda de barri infantil a partir de la música electrònica, les eines digitals i les històries de vida.
> Cocina Aural (Art sonor)
(Weekend Proms. Lucena, Còrdova)
Weekend Proms (equip de producció cultural que treballa amb el so i l’escolta com a eines d’observació social, pràctica crítica o producció de subjectivitat) proposa un acostament a la pràctica artística per a persones amb discapacitat visual mitjançant la integració gastronòmica i l’exploració sensorial a partir de «receptes sonores» que emergeixen dels sons captats durant l’elaboració de diferents plats.
> Escola de Rock-El cançoner penitenciari (Música)
(BitLab Cooperativa, Barcelona)
BitLab és una entitat que vol democratitzar l’accés a la cultura i la innovació a través de projectes comunitaris amb iniciatives com “Escola de Rock”, un projecte pedagògic interdisciplinari d’audicions musicals als centres educatius, i que ara es trasllada al Centre Penitenciari de Brians (Sant Esteve Sesrovires, Barcelona) per tal que grups d’interns/es composin i editin un disc musical juntament amb artistes professionals.
> Mi nombre es Ninguno-Derechos Humanos a Escena 2021 (Teatre)
(Cía. Ados Teatroa. Guipúscoa)
Ados Teatroa, companyia de teatre que utilitza les arts escèniques com a instrument transformador i que impulsa la iniciativa “Drets Humans a Escena”, treballa amb un grup de menors no acompanyats en la creació d’un espectacle teatral interdisciplinari que sorgeixi de les seves idees, inquietuds i impulsos artístics.
> With a little help from my friends (Teatre/Audiovisual)
(Almudena Adalia i Pilar de Grado. Madrid)
Creació d’una peça de teatre visual entorn del valor de l’amistat amb Almudena Adalia (cofundadora de Sinespacio Teatro, teatre d’ombres, titelles i objectes) i Pilar de Grado, juntament amb un grup de persones amb discapacitat intel·lectual, a més de produir un curt de cinema documental amb tot el procés.
> El gran espectacle del món (Teatre/Dansa)
(Agnès Romeu i Cia. La Trup. Sant Feliu de Llobregat, Barcelona)
Agnès Romeu (que treballa la dansa i el moviment expressiu amb el col·lectiu de diversitat funcional i trastorn mental) i la Companyia La Trup (amb una vessant de Teatre aplicat en l’àmbit educatiu i social), han creat un cabaret de varietats comptant amb els talents de persones amb diversitat funcional i trastorn mental.
> Soledad (Dansa)
(Gustavo Ramírez/Titoyaya Dansa. València)
Projecte de creació proposat per Gustavo Ramírez (fundador de Titoyaya Dansa) entorn de la soledat no desitjada amb la creació d’un espectacle de dansa contemporània intergeneracional i participatiu per generar un espai d’acció artística i reflexió basat en la cura i l’acompanyament. La proposta inclou un seguit d’activitats (exposició fotogràfica, reportatge documental, trobades i xerrades) per estendre el seu impacte més enllà de l’entorn dels seus participants directes.
> Los detectives de la realidad (Dansa)
(Dominik Borucki i Associació As d’Arts. Barcelona)
Dominik Borucki (ballarí, coreògraf i professor de dansa especialitzat en improvisació), amb el suport de l’Associació As d’Arts, impulsa un procés de creació i investigació col·lectiva a través de la dansa dirigit a persones que han viscut les experiències particulars derivades del trastorn mental amb la realitat, la irrealitat i els seus límits com a eixos de l’espectacle resultant.
> Calentar la carne – cuerpos llegan (Dansa)
(Paula Quintana. Tenerife)
Projecte de creació escènica amb l’actriu, ballarina i creadora, Paula Quintana, que parteix de la dansa per transcendir-la (cossos, text, llum i música electrònica) amb adolescents de diferents centres per formar un gran cos-cor.
> Horitzons. Relatar l’arribada i vincular-se a l’entorn amb la fotografia i l’audiovisual
(A Bao a Qu, Barcelona)
Proposta d’A Bao a Qu (associació cultural per al desenvolupament de projectes que vinculen cultura, creació i educació) a un grup de joves menors no acompanyats, residents en un SPE (Servei de Protecció d’Emergència), per crear un projecte fotogràfic i una pel·lícula, partint de l’exploració del lloc d’arribada. Amb l’acompanyament de la fotògrafa Mónica Roselló i dels cineastes Pep Garrido, Meritxell Colell i Carla Simón.
> Reflexa’T (Fotografia)
(Novena Nube/Roger La Puente. Barcelona)
Projecte fotogràfic de Novena Nube que, sota la direcció artística del realitzador audiovisual Roger La Puente, proposa un acostament a la situació de les persones sense llar des de la mirada d’un grup de persones que viuen als carrers de Barcelona, protagonistes i creadores d’una exposició itinerant.
> Universo Eutópico (Tecnologia, realitat virtual)
(Fito Conesa i Nancy Garín. Barcelona)
Fito Conesa (artista i programador) i Nancy Garín (investigadora vinculada a iniciatives independents de recerca i producció artísticocultural) proposen la construcció col·lectiva d’un “Universo Eutópico”, un entorn de realitat virtual que, partint de les històries de vida dels participants (veïns i veïnes del barri del barri del Raval), doni lloc a una experiència de caràcter immersiu, el resultat de la qual es mostrarà al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona).
> Larva. Laboratorio de futuros incipientes (Audiovisual)
(FASE/Paco Chanivet, Mercedes Pimiento, Blanca del Río, Elena Blesa i Dolores Mendy. Barcelona)
Laboratori audiovisual per a joves en situació de vulnerabilitat del barri de Collblanc de Barcelona dins del programa “Contextos”, que l’equip de mediació de FASE (Espacio de Creación y Pensamiento) desenvolupa des del 2018 amb col·lectius de proximitat.
> Locamente: Arte, cine y otras demencias (Audiovisual)
(Fundación Salamanca Ciudad de Cultura y Saberes, Salamanca)
El projecte proposat per aquesta fundació de caràcter cultural i educatiu de l’Ajuntament de Salamanca planteja la realització col·laborativa d’un audiovisual i una investigació artística paral·lela des de l’aliança entre el centre d’art DA2, la Facultat de Belles Arts (Universitat de Salamanca) i un grup amateur format per persones amb i sense diagnòstic de salut mental. Amb sessions conduïdes per La Rara Troupe, el projecte aspira a crear un grup de treball estable que promogui la participació de persones tradicionalment excloses del medi cultural i artístic, i que serveixi de punt de contacte entre institucions i ciutadania.
> Las paredes tienen memoria (Arts visuals)
(Stefania Vara. Badalona, Barcelona)
Stefania Vara (ceramista, fotògrafa i infermera amb experiència en el treball amb persones que pateixen trastorns cognitius com la demència o l’Alzheimer) proposa un procés de creació́ col·lectiva elaborat per persones grans en risc d’aïllament de Badalona que visibilitza i vincula els seus records amb l’espai públic a través de rajoles i àudios que elles mateixes han generat.
> Reescribiendo el abuso sexual infantil (Literatura, edició)
(Clara Vinardell/Fundació Vicki Bernadet. Barcelona)
El projecte de l’autora, directora i guionista Clara Vinardell amb la Fundació Vicki Bernadet contra l’abús sexual infantil, proposa a supervivents que han viscut aquesta experiència traumàtica l’edició d’un llibre de relats autobiogràfics a partir d’un curs de narrativa en línia sobre el gènere de l’autoficció i classes magistrals d’artistes que han treballat aquest tema des de diferents disciplines: la música, el teatre, la dansa i la interpretació.
> Cuidadorxs Invisibles (Interdisciplinar)
(Marta Fernández, Madrid)
El projecte de Marta Fernández (artista visual i investigadora especialitzada en la relació entre art, gastronomia i diversitat funcional) posa la mirada en persones cuidadores no professionals del districte de Carabanchel (Madrid) a través de tallers virtuals de cuina amb receptes lligades a la història personal dels i les participants. Amb la col·laboració d’artistes de diferents disciplines es vol generar una experiència expandida del domèstic a través del so, el cos, l’arquitectura i la veu, creant espais de trobada, compromís i comunitat.
> Hacia una ciudadanía agropolitana (Interdisciplinar)
(Fundación La LABoral. Guijón)
Projecte de Fundación La LABoral per crear un dispositiu relacional amb el qual rearticular el vincle urbanorural, prenent la panera (construcció icònica de la societat agrícola tradicional asturiana) com element central al voltant del qual anar produint accions i trobades amb persones grans de l’entorn rural periurbà de Gijón. L’objectiu és articular experiències comunitàries i transversals d’aprenentatge que afavoreixin els llaços afectius i intel·lectuals de la comunitat local amb el territori.
Dates: La convocatòria Art for Change 2020 va tenir lloc entre abril i juny de l’any passat
Convoca: Fundació “la Caixa”
Participa:
> LaCasaCalba, Asociación Aventuras Domésticas, Weekend Proms, BitLab Cooperativa, Cía. Ados Teatroa, Almudena Adalia i Pilar de Grado, Agnès Romeu i Cia. La Trup, Titoyaya Dansa/Gustavo Ramírez, Dominik Borucki, Paula Quintana, A Bao A Qu, Novena Nube/Roger La Puente, Fito Conesa i Nancy Garín, FASE/Paco Chanivet, Mercedes Pimiento, Blanca del Río, Elena Blesa i Dolores Mendy, La Rara Troupe, LaFANGdanga/Stefania Vara, Marta Fernández/Artistes seleccionats
> Associació de Persones Sordes “La Safor” (Gandia), Centre Penitenciari de Brians (Sant Esteve Sesrovires), Associació As d’Arts (Barcelona), Fundación Salamanca Ciudad de Cultura y Saberes i Domus Artius 2020 (Salamanca), Fundació Vicki Bernadet (Barcelona), LABoral Centro de Arte (Guijón)/Entitats i equipaments seleccionats
Més informació: fundacionlacaixa.org/art-for-change-projectes-2020