21 setembre, 2022
Notícia

Art i Salut | Jornada i exposició

Trobada entre professionals de les arts i la salut organitzat per la Fundació Cultura en Vena al Museu Thyssen de Madrid amb taules de diàleg i intervencions artístiques sobre el càncer de mama, una exposició i la presentació del Llibre Blanc del Projecte MIR (Músicos Internos Residentes).

Coincidint amb el Dia Internacional del Càncer de Mama (19 d’octubre), la Fundació Cultura en Vena organitza una jornada sobre art i salut al Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. La trobada inclou taules de diàleg amb investigadorxs, pacients, artistes, personal sanitari i especialistes en art, la presentació del Llibre Blanc del Projecte MIR (Músicos Internos Residentes) i la inauguració d’una exposició produïda per Cultura en Vena.

 

A la trobada participen professionals de la salut provinents del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), el Grupo Español de Investigación de Cáncer de Mama (GEICAM) o el Grupo SOLTI i centres sanitaris madrilenys com l’Hospital Universitario 12 de Octubre o l’Hospital Universitario La Paz, entre d’altres. El projecte es completa amb una exposició, que es podrà visitar del 19 al 26 d’octubre al Museo Thyssen, amb tres rèpliques a mida real d’obres pictòriques de Goya, Rubens i Hans Baldung Grien, intervingudes digitalment per simular una mastectomia.

 

Entre les professionals de les arts i/o de la seva intersecció amb la salut, entre elles pacients de càncer de mama, participen Patricia Fernández (psicòloga clínica de l’Hospital Universitario Ramón y Cajal, escriptora i activista cultural), Maijo Mora (periodista, poeta i spoken word) i les artistes Marina Vargas i Pía Tedesco (Associació Intra-Venus), Ana Folguera (historiadora de l’art i escriptora), Paloma Mozo (actriu), Josune Urrutia (il·lustradora), Marta Pérez Ibáñez (investigadora, docent i presidenta de l’Instituto de Arte Contemporáneo) i Marian López Fernández Cao (Catedràtica d’Educació Artística a la Universidad Complutense de Madrid).

 

Durant la jornada es presentarà el Llibre Blanc del Projecte MIR (Músicos Internos Residentes), la primera recerca científica realitzada a Espanya sobre els efectes de la música en directe en diferents patologies impulsada per Cultura en Vena en col·laboració amb l’Hospital 12 de Octubre. La publicació reflecteix el procés i resultats del projecte realitzat a l’hospital entre 2016 i 2019 amb l’objecte del seu escalat en altres hospitals.

 

 

Fundación Cultura y Vena

 

El seu objectiu és millorar la vida de les persones injectant cultura allí on no acostuma a arribar. Les seves principals àrees d’acció són els centres sanitaris i les comunitats rurals en risc de despoblació, a qui apropen, entre d’altres, l’art plàstic i la música en directe. Ho fan desenvolupant intervencions culturals en l’àmbit sanitari, com el projecte Músicos Internos Residentes, i creant nous espais permanents per a la cultura als hospitals o a la “Espanya buidada”, com les exposicions itinerants d’Arte Ambulatorio.

 

 

Aquí pots consultar la notícia Polièdrica

Convocatòria de mediació cultural. Programa Arte Ambulatorio

Juliol 2021

 

Fundació Cultura en Vena llança aquesta convocatòria per ser mediadorx cultural en comunitats rurals d’Aragó dins d’Arte Ambulatorio, programa d’exposicions itinerants per hospitals i pobles en risc de despoblació.

 

 

Dates: Del 19 al 26 d’octubre. Amb inscripció prèvia
Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. P.º del Prado, 8. 28014 Madrid
> 19/10: Jornada
> 20-26/10: Exposició
Organitza: Cultura en Vena
Participa: CNIO, GEICAM, Grupo SOLTI, Hospital 12 de Octubre i Hospital La Paz, Fundació Más que Ideas, Asociación de Cáncer de Mama Metastásico, Projecte MIR, Patricia Fernández (Hospital Ramón y Cajal), Maijo Mora, Marina Vargas i Pía Tedesco (Associació Intra-Venus), Ana Folguera, Paloma Mozo, Josune Urrutia, Marta Pérez Ibáñez (IAC) i Marian López Fernández Cao (UCM)
Col·labora: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza i Hospital Universitario 12 de Octubre
Més informació i inscripcions: culturaenvena/jornada-arte-y-salud

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més pràctiques artístiques i culturals que situen el focus en la salut


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.