26 gener, 2021
Notícia

Artoteka

Plataforma de préstecs d'obres d'art contemporani i de mediació entre artistes i ciutadania, impulsat a Biscaia per Sarean, Wikitoki i Karraskan en el marc del projecte europeu Reshape.

Diversos són els elements que fan interessant aquest projecte per posar en relació a comunitats i artistes locals mitjaçant una biblioteca d’art contemporani endegat el gener de 2021 a Biscaia. Aquesta primera artoteka del context basc, situada a l’espai expositiu de la Mediateka BBK (Azkuna Zentroa, Bilbao), adapta el model de les artoteques que ja existeixen a museus, centres d’art i institucions culturals dins i fora d’Europa.

 

Per començar, la proposta s’impulsa des de la col·laboració entre un espai cultural comunitari de Bilbao (Sarean), un laboratori de pràctiques col·laboratives (Wikitoki) i una associació professional per a la innovació en cultura i la cultura de la innovació a Euskadi (Karraskan). A més, el seu marc de treball és el projecte de recerca europeu Reshape, on es reuneixen organitzacions artístiques d’Europa i el Mediterrani per crear plegats models organitzatius innovadors relacionats amb la producció, distribució i presentació de pràctiques artístiques contemporànies.

 

En el cas d’Artoteka, el model organitzatiu adopta una forma distribuïda, participativa, oberta i horitzontal per tal de posar en relació a usuarixs i artistes a través d’un sistema de préstec que s’activa, sempre, amb un procés de mediació. Es tracta de posar en joc art contemporani local i mediació artística a partir d’una col·lecció d’obres d’art de 10 artistes locals, dissenyada per al projecte, que els i les usuarixs poden agafar en préstec per a les seves cases, llocs de treball o estudi.

 

Per activar cada préstec, es dissenyen activitats de mediació amb l’equip de gestió i mediació cultural d’Artoteka en funció de l’espai, i les necessitats i interessos d’usuarixs i artistes. D’aquesta manera, es creen espais de trobada entre artistes i comunitats per reflexionar de manera col·lectiva entorn de les obres i dels seus significats.

 


 

Dates: Projecte iniciat el gener de 2021
Artoteka s’allotja a Mediateka BBK (Azkuna Zentroa). Plaza Arriquibar, 4. 48010 Bilbao
Organitza: SareanWikitokiKarraskan
A càrrec de: Marina Urrutikoetxea (gestora i mediadora cultural), Laura Díez (gestora cultural i fundadora del col·lectiu ANTespacio) i Iranzu Guijarro/Equip Artoteka
Suport: Azkuna Zentroa (Lanean, programa de suport a processos); Programa de subvencions a projectes de mediació, i innovació cultural i social Bitartez 2020 (Gobierno Vasco) i programa Bilbao Aurrera (Ayuntamiento de Bilbao)
En el marc de: Projecte europeu Reshape
Més informació: artoteka.org

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb práctiques artístiques, mediació i ciutadania

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.