15 maig, 2015
Notícia

Arts escèniques en codi obert

CONVOCATÒRIA ARTS ESCÈNIQUES Can Felipa, "LA MIRADA DEL OTRO" de Proyecto 43-2 a l’Institut del Teatre de Barcelona (funció i col·loqui sobre el conflicte basc) i "PER QUÈ A MI?" Obra sobre l’assetjament escolar de Cia. Jove Pa’tothom / Cursos "ARCO IRIS DEL DESEO: UNA HERRAMIENTA PARA EL CAMBIO" (La Xixa Teatre) i "EL TEATRE COM A EINA D’INTERVENCIÓ SOCIAL I EDUCATIVA" (Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació, de la Universitat de les Illes Balears, amb El Xiringuito Teatre i Comunitat)

El conjunt de pràctiques i oportunitats que us presentem tenen en comú el fet de compartir una visió sobre les arts escèniques, on el protagonisme dels processos de treball s’obre a col·lectius no professionals, on la funció social d’allò que es proposa desborda el marc de la pràctica artística per esdevenir social, obrint-se així a altres formes de relatar, altres mecanismes de representació.

 

 

 

CONVOCATÒRIA ARTS ESCÈNIQUES CAN FELIPA
El programa d’Arts Escèniques del Centre Cívic Can Felipa presenta les bases de la nova Convocatòria destinada a donar suport a les companyies i col·lectius emergents del sector, dividida en tres modalitats: “Escena Familiar”, “Escena Contemporània” i “El meu veí fa Performances”. Els projectes seleccionats en les diferents modalitats donaran forma a la programació 2015-2016 de Can Felipa.

 

Seguint la línia iniciada la temporada passada, els projectes seleccionats tindran l’oportunitat de participar del La(b) Felipa, un programa que ha impulsat el Centre Cívic per intensificar i construir complicitats entre el programa d’arts visuals, el programa d’arts escèniques, el Poblenou i la ciutadania.

 

El La(b) Felipa es planteja com un laboratori, un espai d’experimentació, aprenentatge i producció, on artistes, companyies, entitats, institucions i col·lectius treballen conjuntament per crear i produir accions de mediació i activitats públiques relacionades amb els projectes escènics seleccionats.

 

Es poden presentar projectes que contemplin un exercici de pràctica col·laborativa amb el barri i el seu  teixit social en el procés de creació, generant una experiència escènica compartida, o bé projectes de creació escènica que permetin desenvolupar activitats paral·leles que facilitin la trobada i la interacció entre pràctiques escèniques contemporànies i ciutadania.
———-
Dates: Presentació de projectes fins el 18 de juny de 2015.
Organitza: Centre Cívic Can Felipa. Pallars, 277. 08005 Barcelona.
———-
Més informació:
cccanfelipa.cat/arts-esceniques/convocatoria-residencies

 

 

 

LA MIRADA DEL OTRO
“La mirada del otro” és un espectacle sobre el conflicte basc a partir de les trobades que es van fer a la presó de Nanclares d’Oca (Alava) l’any 2011, entre ex-membres d’ETA i les seves víctimes directes o indirectes, sota la preparació dels mediadors.

 

Aquesta és la segona part de la trilogia sobre Euskadi, la memoria colectiva y la convivencia con el Otro que treballa Proyecto 43-2. La proposta pretén establir una nova forma d’entendre la realitat social utilitzant com a mitjà el teatre i el diàleg conjunt amb el públic. Una metodologia de treball que fins ara no havia tingut lloc dins el món artístic en relació a una part de la història del nostre país com és la qüestió basca.
———-
Dates: 19 de maig a les 18.30 al Teatre Estudi (Pl. Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona). Institut del Teatre.
A càrrec de: companyia Proyecto 43-2; María San Miguel i Chani Martín (dramatúrgia); Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, Xarxa per a la Mediació i Eva Garcia -directora de Transformas- (facilitadors del projecte).
Suport: Consejería de Educación, Política Lingüística y Cultura del Gobierno Vasco, el Instituto de Derechos Humanos Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid, el Instituto de Derechos Humanos Padre Arrupe de la Universidad de Deusto, festival Surge de la Comunidad de Madrid i la Sala Cuarta Pared.
———-
Més informació: 
institutdelteatre.cat/actualitat/agenda/funcio-extraordinaria-la-mirada-del-otro

 

 

 

PER QUÈ A MI?
La Cia. de joves de Pa’tothom ha treballat tot l’any en aquesta obra sobre l’assetjament escolar. A més de presentar l’obra al Palau Alòs. Casal de Joves de Barcelona, aquest any estan convidats a dos festivals: un a Frankfurt (Alemanya) i l’altre a Grenoble (França).

 

Forn de Teatre Pa’tothom és una entitat a Barcelona especialitzada en Teatre de l’Oprimit (Augusto Boal), tendència teatral amb la qual desenvolupa diferents projectes per a la defensa dels Drets Humans, la lluita per a l’eradicació de pràctiques que generen exclusió social i en la cerca de models socials alternatius. També ha desenvolupat la seva escola amb línies pedagògiques pròpies.
———-
Dates: 15 de maig a les 19,30 al Palau Alòs. Casal de joves. Sant Pere més Baix, 55. 08003 Barcelona.
A càrrec de: Cia. De Joves Pa’tothom i Jordi Forcadas (direcció).
Participa: Amy, Rajae, Mora, Júlia, Anamí, Nerea, Antonio, Rafael, Alejandro (Nano), Mohamed, Nabil, Marc, Nor, Nicole, Dario, Marian, Pau i Marta (intèrprets); Andrea Lesko (cantant).
———-
Més informació:
patothom.org/noticias_patothom.html#teatre_joves_2015_PalauAlos

 

 

 

ARCO IRIS DEL DESEO, UNA HERRAMIENTA PARA EL CAMBIO
La técnica del Arco Iris del Deseo es el nombre dado por Augusto Boal a una serie de ejercicios, juegos y técnicas teatrales dentro del Teatro del Oprimido, utilizados para identificar, analizar y responder a las “opresiones interiorizadas” con el objetivo de entender sus orígenes. Aprender a utilizar estas técnicas nos permite descubrir como las opresiones externas nos llevan a oprimirnos a nosotros mismos y, a través de una exploración creativa, podemos identificar y de-construir los abusos de poder que se generan en nuestro entorno cotidiano y a nivel sistémico.

 

Este taller tiene como objetivo proporcionar herramientas para esta investigación y demostrar cómo el descubrimiento de la complejidad de la situaciones de opresión puede enriquecer tanto el resultado artístico como el debate político. Durante los cinco días del curso se dará a los participantes una comprensión de las técnicas del Arco Iris del Deseo y su relación con otras herramientas del Teatro del Oprimido, como el Teatro Foro,  así como sus aplicaciones prácticas con grupos.

 

Es un taller orientado a todas y todos los que quieran participar, tengan o no experiencia teatral y está especialmente dirigido a facilitadores de grupos, activistas sociales y políticos, educadores de educación formal y no formal, mediadores, trabajadores del ámbito de la salud mental, trabajadores comunitarios y drama-terapeutas.
———
Fechas: Del 22 al 26 de junio de 2015. De 10.00h a 13.30h  y de 15.00h a 18.00h.
Organiza: La Xixa Teatre. C/ Doctor Dou, 16. 08001 Barcelona.
Suport: programa Erasmus.
———-
Más información e inscripciones:
laxixateatre.org

 

 

 

EL TEATRE COM A EINA D’INTERVENCIÓ SOCIAL I EDUCATIVA 
Els continguts teòrics i pràctics d’aquest curs estan pensats per donar a conèixer els fonaments i la metodologia del Teatre de l’Oprimit, així com les seves aplicacions al món educatiu i social, a persones vinculades als estudis del grau d’Educació Primària i del grau d’Educació Infantil.

 

Entre els seus objectius: donar a conèixer altres metodologies orientades a estimular la creativitat i la reflexió crítica de l’alumnat mitjançant recursos artístics (teatre, expressió corporal, anàlisi interactiva d’imatges i textos, escriptura i recursos plàstics); aprendre tècniques de creació col·lectiva; establir un nivell de comunicació i participació òptim en el grup d’alumnes, afavorint el procés de reflexió i creació col·lectiu; treballar les habilitats socials i comunicatives dels alumnes; obtenir recursos nous per treballar entorn dels valors de la interculturalitat, la cooperació, la coresponsabilitat i la participació activa; crear espais d’anàlisi i presa de consciència sobre la realitat del nostre entorn, que potenciïn l’esperit crític dels alumnes; aprendre noves formes de combatre els prejudicis i prevenir conductes de risc que poden conduir a situacions de violència de gènere o d’exclusió social o aprendre a reconèixer i analitzar situacions «quotidianes» d’opressió o conflicte, per tal de cercar alternatives que permetin canviar-les.

 

El programa inclou una introducció al Teatre d’Intervenció Social, als fonaments i filosofia del Teatre de l’Oprimit, a d’altres tècniques de teatre per a la Intervenció Social i Educativa, així com activitats aplicades al treball de temes específics (l’exclusió social, l’assetjament escolar, la identitat de gènere i la igualtat, la comunicació, la resolució de conflictes, l’anàlisi de la publicitat i el consumisme) i orientacions finals sobre la metodologia de treball amb el grup d’alumnes o col·lectiu de persones.
———-
Dates: Fins el 25 de maig de 2015. Seu de la UIB a Eivissa (aula gran de l’ edifici de l’antiga Comandància).
Organitza: Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, de la Universitat de les Illes Balears.

Suport: El Xiringuito Teatre i Comunitat

En el marc de: XI convocatòria d’ajuts per a accions d’educació per al desenvolupament 2014-15.
———-
Més informació:
cooperacio.uib.cat/convocatoria-2014/segon-termini/teatre_eina_intervencio

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels esdeveniments, espais i projectes difosos.