Arxius i cartografies: la realitat en 3D
Insistim en la importància i el caràcter necessari d’iniciatives que, ja sigui com a objectiu principal o a resultes d’un efecte secundari, faciliten en la seva condició de nodes la visibilitat d’allò que està passant sobre el terreny, en l’àmbit quasi privat d’un projecte ultra-local, fent que es connecti amb d’altres processos, amb d’altres comunitats.
Aquesta xarxa de referències i coneixences esdevenen la base, el substrat mitjançant el qual prenem consciència de la dimensió d’ecosistema, de potència col·lectiva on s’inscriu la nostra activitat com a ciutadania cultural.
ARXIU DE PROJECTES SOCIALS I ARTÍSTICS DEL RAVAL I EL GÒTIC
Aquest arxiu en construcció forma part del projecte TRANSlocacions. Experiències temporals, pràctiques artístiques i contextos locals d’IDENSITAT i suposa una compilació de projectes i intervencions artístiques realitzades als barris del Raval i El Gòtic de Barcelona des de finals de 1980 i fins l’actualitat.
Aquest arxiu s’utilitza en propostes com el Taller de cartografia crítica (Novembre 2014 – Abril 2015) i forma part de l’Observatori de projectes (Octubre 2014 – Maig 2015), algunes de les activitats de recerca, producció i exhibició de TRANSlocacions pensades per a fomentar, en la pràctica, la reflexió i l’acció.
———-
Dates: 2014-2015 (durada del projecte).
Organitza: IDENSITAT, Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya) i Arts Santa Mónica.
Amb el suport de: Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, ELISAVA, ACVic i MACBA, entre d’altres.
———-
Més informació:
idensitat.net/trans-locacions/arxiu-de-projectes
PAM A PAM, EL MAPA COL·LABORATIU DEL CONSUM RESPONSABLE I L’ECONOMIA SOLIDÀRIA A CATALUNYA
Des del paradigma de l’economia autogestionaria i de forma col·laborativa, aquest mapa impulsat per SETEM Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària (XES) es va estenent per tot Catalunya per tal de potenciar un model de consum i producció que prioritzi les persones i l’entorn.
Es tracta d’un mapa interactiu que, mitjançant un cercador, permet buscar per territori, sector i criteris de sostenibilitat punts de consum responsable i economia solidària. El seu objectiu: transformar el nostre entorn a partir de la nostra cistella de la compra.
La web també compte, a més, amb un directori de punts i una comunitat de persones que busquen iniciatives de l’economia solidària als pobles i ciutats de Catalunya; les entrevisten i les pugen al web per donar-los a conèixer.
———-
Organitza: SETEM Catalunya i XES.
Amb el suport de: Plataforma d’ONG d’Acció Social, Barcelona Solidària (Ajuntament de Barcelona) i EEA Grants (Noruega, Islàndia i Liechtenstein).
———-
Més informació:
MADREMANYA
“Madremanya és un projecte col·laboratiu que genera i posa en joc un nou simbòlic sobre les dones migrades i els treballs de les cures. Un projecte transdisciplinar en el qual es creuen àmbits com l’acadèmic, l’escènic, el performàtic, el polític, el poètic i l’audiovisual… Que no busca un objectiu o resultat final sinó un procés col·lectiu plaent. Madremanya és un projecte on el procés i la relació són en sí mateixes la creació!”
Així es defineix aquest projecte a la web de La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, que l’impulsa en col·laboració amb Duoda, Sindihogar/Sindillar, Real Escuela Superior de Arte Dramático (RESAD), Espacio de Igualdad Hermanas Mirabal i Dinamia, entre d’altres.
A la página facebook del projecte s’hi afegeix:
“Proyecto de investigación artística y procesos colaborativos sobre las mujeres cuidadoras, sus practicas y realidades, en el marco del nuevo paradigma del final del patriarcado, con el objetivo de trasladar su contexto a una representación de carácter escénico, performático y transmedia, donde las protagonistas son las propias cuidadoras.
Explorar, a través de una propuesta creativa multidisciplinar, un contexto lleno de posibilidades para poner en visible las vivencias de uno de los sectores femeninos mas invisibilizados.
Poner en juego el simbólico sobre los cuidados a través de lenguajes artísticos y creativos como potenciales catalizadores de transformación”.
———-
Dates: Desembre de 2014 (inici projecte).
Organitza: La Bonne.
Participa: Duoda, Sindihogar/Sindillar, RESAD, Espacio de Igualdad Hermanas Mirabal i Dinamia/entre d’altres col·laboradors.
Amb el suport de: Obra Social “La Caixa”.
———-
Més informació:
labonne.org/madremanya
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.