17 maig, 2021
Notícia

Associació Catalana d’Educació Patrimonial

Es posa en marxa l'Associació Catalana d'Educació Patrimonial per donar visibilitat als i les professionals que treballen en l'àmbit de l'educació en museus i del patrimoni de Catalunya.

Amb la constitució d’aquesta associació professional d’educadorxs del patrimoni es vol recollir el testimoni i el treball de diverses iniciatives d’arreu del territori català que, en els darrers anys, han expressat la necessitat d’unir-se de totes les persones que treballen en aquest àmbit, independentment del seu perfil professional i donant veu a les diferents realitats laborals del sector.

 

Des d’aquesta associació, s’entén com a professionals de l’educació patrimonial totes aquelles figures laborals que formen part del procés de disseny, execució i avaluació d’activitats entorn del patrimoni i els museus de Catalunya, en el seu sentit més ampli: històric, científic, natural, artístic.

 

Els objectius generals de l’ACEP són:

 

 

> Assolir l’apoderament i reconeixement social de la professió

 

 

> Promoure la professionalització de l’educació patrimonial i combatre la precarietat

 

 

> Esdevenir una plataforma de contacte entre els múltiples agents del territori, facilitant així la comunicació i creant xarxes d’afecte entre els i les professionals de l’educació patrimonial a Catalunya

 

 

L’ACEP arriba per omplir alguns buits entorn d’una de les funcions més importants de les institucions i els equipaments culturals com és l’educació patrimonial. Entre aquests buits es troba el de vetllar per la qualitat de l’element educatiu al voltant del patrimoni, començant per les condicions laborals del personal que hi treballa o la necessitat d’incentivar programes de sensibilització i educació cap als nostres patrimonis, contribuint així a la seva preservació com a llegat de passat, de present i d’identitat col·lectiva. 

 

L’òrgan sobirà de la associació és l’Assemblea de socixs i també compta amb una Junta Directiva formada per:

 

> Presidència: Oriol Gasulla (Músic, historiador de l’art i educador de museus)
> Vicepresidència: Gisela Buixeda (Conservació i Restauració del Patrimoni Cultural)
> Secretaria: Myriam González Sanz (Docent i investigadora a la UB)
> Tresoreria: Neus Sagristà (Equip d’Educació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
> Vocal: Begoña Pons (Historiadora especialitzada en Cultures Medievals) 

 

Aquesta iniciativa dels i les professionals de l’educació patrimonial a Catalunya es ve a sumar a d’altres que ja existeixen a Espanya, com ara l’Asociación de Mediadoras Culturales de Madrid (AMECUM), l’Asociación Valenciana de Educadores de Museos y Patrimonios (AVALEM) o l’Asociación de Mediadores y Educadores Culturales de Andalucía (AMECSUR).

 


 

Dates: L’ACEP es posa en marxa el maig de 2021
Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre. Ctra. El Cogul-Bages, km 1. 25152 El Cogul (Lleida)
Organitza: Associació Catalana d’Educació Patrimonial (ACEP)
A càrrec de: Oriol Gasulla (Presidència), Gisela Buixeda (Vicepresidència), Myriam González Sanz (Secretaria), Neus Sagristà (Tresoreria) i Begoña Pons (Vocal)/Junta Directiva
Més informació: educaciopatrimonial.cat

 

 

 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Patrimoni 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.