30 març, 2017
Notícia

AuzoLab 2017

Conexiones Improbables ha realitzat l'edició 2017 del programa "Barrio Creativo", posat en marxa per l'Ajuntament d'Irun amb l'objectiu de fer més creatius els barris de la ciutat. El projecte es va fer sota el format "AuzoLab", la metodologia del qual desenvolupa un procés participatiu que culmina en una intervenció artística en la cerca de donar resposta a una necessitat detectada.

Projecte realitzat en el barri de Ventas d’Irun, amb un Grup Motor integrat per persones de l’Associació de Veïnes i Veïns Landetxa, una mediadora, l’artista Ixi García (Pink Gorillas) i una proposta artística plantejada pel Centro Superior de Diseño de Kunsthal Irún.

 

Després de diferents sessions de treball amb el Grup Motor, es va celebrar un OpenLab obert a la participació de totes les persones d’Irun que volguessin aportar una idea. Es va plantejar com una marató fotogràfica en el qual es va buscar detectar necessitats del barri i fotografiar-les. De totes elles, el Grup Motor va decidir que la intervenció artística s’hauria de dur a terme en una zona verda en desús, una esplanada sense il·luminació de 6.500 metres quadrats. La mediadora va presentar diferents referències d’artistes que podrien fer-se càrrec de la proposta d’intervenció. El Grup Motor es va decidir pel Centro Superior de Diseño Kunsthal Irún. La proposta va perseguir diferents objectius: donar ús a un espai abandonat, crear un lloc de convivència a l’aire lliure i generar un espai dinàmic i d’aprenentatge.

 

Els materials que van documentar el procés van donar lloc a una exposició en l’Espai Cultural CBA que va marcar el punt i seguit necessari perquè les veïnes i veïns del barri de Ventas continuïn gestionant de manera autònoma, participativa i solidària, el ja conegut com el Jardí Comunitari de Landetxa.

 

Conexiones Improbables afegeix a la seva web que:

 

Realment el veritable resultat del programa Barrio Creativo en Ventas, és el fet que veïnes i veïns de la zona hagin participat i fet seu un procés i un projecte al qual volen continuar donant forma i sobretot vida; que s’hagin apropiat d’una iniciativa municipal que pretenia fer un barri més creatiu i que ha aconseguit fer un barri més cohesionat, amb gent que ha treballat junta en la concepció d’una intervenció artística, en el seu disseny, en la seva coordinació i en la seva construcció; que s’hagin apoderat com a ciutadanes i ciutadans decidint quina necessitat del barri podia ser coberta per l’art; que pensin en futur plantejant activitats que transcendiran el merament lúdic per a crear cohesió i tradició. I que quedi en el seu haver, els seus aprenentatges en el procés.

 

 

Vídeo-resum:

 

 

———-

Dates: 2016-2017

Barri de Ventas, Irun

Organitza: Ajuntament d’Irun

A càrrec de: Conexiones Improbables

Participa: Asociació de Veïnes i Veïns Landetxa, Ixi García (Pink Gorillas) i Centro Superior de Diseño de Kunsthal Irún

———-

Més informació:
conexionesimprobables.es/Nuevas-Metodologias-de-Innovacion-abierta-social-Programa-Barrio-Creativo-Irun

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.