27 abril, 2021
Notícia

Barri de paper i tinta

Film sobre el llegat cultural i social del barri del Coll de Barcelona, molt lligat a l’Editorial Bruguera, creat amb el grup de teatre comunitari del Centre Cívic del Coll dins de la 1ª edició del projecte XIC Arts Escèniques Comunitàries al barri.

El 2019, el Centre Cívic El Coll-La Bruguera va arrencar un projecte de teatre comunitari amb l’objectiu de crear de forma col·lectiva un espectacle sobre la memòria de l’antiga Editorial Bruguera i la vida del barri del Coll, on tenia la seva seu. La pandèmia va fer repensar el projecte i el grup va decidir reconvertir el guió a format audiovisual.

 

Els veïns i veïnes, a través de diferents personatges i entrevistes, repassen des de principis del segle XX la història d’un barri de camps i pous que es va convertir en un barri obrer i popular. Un relat marcat per l’Editorial Bruguera (creadora de tebeos tan icònics com Mortadelo y Filemón, el Capitán Trueno o Zipi y Zape), que es va instal·lar al barri i va marcar el ritme i l’evolució d’aquesta zona nord del districte de Gràcia.

 

El paper protagonista del veïnat en aquest viatge artístic sobre la realitat del seu barri s’ha articulat a través d’un procés de creació col·lectiva desenvolupat pel projecte XIC Arts Escèniques Comunitàries, Joel Álvarez (codirector, coproductor i fundador del XIC) i Júlia Gutiérrez (coproductora i codirectora del XIC), encarregats de la coordinació del procés creatiu, la producció i la direcció artística del migmetratge de 50 minuts.

 

El resultat d’aquests mesos de feina ha estat una pel·lícula que narra dues històries que avancen paral·lelament: l’últim dia del quiosc del barri que ha de tancar amb la baixada de les vendes del paper i el procés de l’Editorial Bruguera, que també ha de tancar pels canvis en les dinàmiques empresarials.

 

Amb aquesta nova iniciativa es reforça el projecte de recuperació de la memòria de La Bruguera i del barri del Coll que fa anys que està treballant el centre cívic del Coll i recollint en diferents formats.

 

El film es va estrenar el març a l’Espai Jove La Fontana i a l’abril es va projectar a l’Auditori de Sant Martí de Provençals.

 


 

Dates: 2021
Organitza: XIC Arts Escèniques Comunitàries 
A càrrec de: Joel Álvarez i Júlia Gutiérrez (equip XIC)/Producció i direcció artística del migmetratge, i coordinació del projecte; Colibrí Studio/Producció audiovisual
Participa: Grup de teatre comunitari (Centre Cívic El Coll-la Bruguera)
Suport: Associació Marabal, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Centre Cívic El Coll i Sisme Creatiu
Més informació: ajuntament.barcelona/ccivics/elcoll/barri-de-paper-i-tinta

 
 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb experiències entorn de relats i memòries en comú


 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.