1 abril, 2019
Notícia

BIOEF. Píndola creativa Conexiones improbables 2019

Bioef, Fundació Basca d'Innovació i Recerca Sanitàries, emprèn al costat de Conexiones improbables un procés exploratori i d'innovació entorn de l'atenció integrada del pacient oncològic mitjançant una "Píndola creativa" en col·laboració amb la companyia basca Tanttaka Teatroa.

El repte, identificar les fites fonamentals o punts crítics de l’experiència del o la pacient amb la finalitat de poder desenvolupar una millor atenció integrada, i entenent que no tots els pacients oncològics són iguals, és a dir, treballant des de la individualitat.

 

El grup de treball del Pla Oncològic, juntament amb el Servei de Formació del Servei Basc de Salut, Osakidetza, han realitzat una Píndola creativa amb Conexiones improbables per abordar l’experiència del pacient en totes les dimensions de la seva vida, no només la clínica. Per a això s’ha conformat un grup de treball per part de Osakidetza en el qual han participat professionals sanitaris (dues oncòlogues, una infermera oncològica, un metge d’atenció primària, la coordinadora del programa Pacient Actiu i una psico-oncòloga), a més de pacients que o bé han superat el càncer o estan en procés de curació, així com 3 familiars d’aquests pacients (un d’ells ja mort).

 

Orientat a la generació d’obra artística, el procés de la Píndola creativa s’estructura de la mateixa manera que un guió de teatre: inici (quan apareix el càncer), nus (el moment del tractament) i resultat (quan es produeix el desenllaç, en qualsevol dels dos sentits). Però, a més, la conceptualització de l’obra ha estat pensada en aquests tres moments tant per a pacients oncològics com per a professionals sanitaris. Per a això, Mireia Gabilondo i Kike Rada (Tanttaka Teatroa) han dut a terme tècniques teatralitzades en les quals s’han fet canvis de rol, s’han treballat les emocions i s’han detectat quines són aquestes emocions, tant en pacients com en professionals sanitaris, al llarg dels diferents moments de la seva vivència del càncer.

 

Els resultats de la Píndola creativa es presenten en forma d’obra de teatre a l’International Conference on Integrated Care  celebrada l’1 d’abril de 2019 al Palau de Congressos Kursaal. Aquí es pot veure el vídeo de la intervenció artística.

 

Però a més, els resultats generen un document d’ús intern dins del Servei Basc de Salut, Osakidetza, concretament per als serveis d’Oncologia i Formació, amb l’objectiu de millorar aquesta Atenció Integrada al Pacient.
———-
Dates: 2019
Organitza: Bioef (Fundació Basca d’Innovació i Recerca Sanitàries) i Conexiones improbables
A càrrec de: Mireia Gabilondo (actriu i directora de cine i teatre)/responsable artística i Kike Díaz de Rada/actor, ambdós cofundadors de Tanttaka Teatroa 
Participa: Professionals sanitaris (Servei Basc de Salut, Osakidetza), a més de pacients oncològics i familiars
———-
Més informació:
conexionesimprobables/Nuevas-metodologias-de-innovacion-abierta-social-Cancer-Bioef-Cancer-Osakidetza

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.