7 abril, 2021
Editorial

Arts Escèniques, Drets Culturals i Inclusió

El març publicàvem l’article d'Enric Aragonès Jové entorn de les XII Jornades sobre Inclusió Social i Educació en les Arts Escèniques, on apuntava que "la missió redistributiva dels poders públics en l’àmbit de la cultura es tradueix en un objectiu d’equitat en la garantia dels drets", fent front a les desigualtats en l’accés i en la participació cultural activa.

* Clica aquí per llegir l’article d’Enric Aragonès

entorn de les XII Jornades de l’INAEM *

 

 

 

Parlem, doncs, d’una cultura com a fet comunitari, amb el compromís de les administracions per sustentar-ne les iniciatives existents i, si s’escau, impulsar aliances i marcs col·laboratius que facilitin l’emergència de noves propostes, capacitats i pràctiques on aquests drets es despleguin.

 

Una perspectiva que impregna les Jornades de Dansa i Arts Vives a Galícia: la cultura (plural) és un dret, que van tenir lloc l’11 i 12 de març, o el projecte Cultura+Social, que ara publica els resultats de la recerca sobre inclusió social en les arts escèniques de la Comunitat Valenciana, desenvolupada per Adonar amb professionals del sector social i cultural autonòmic. Una primera fase que permetrà donar forma a un futur pla estratègic per a la democratització cultural en aquesta comunitat.

 

Unes pràctiques que es desenvolupen, per exemple, en la quarta 4ª edició de La dansa pren sentit, projecte d’aprenentatge servei del CSD (Institut del Teatre) per apropar la dansa a internes del centre penitenciari Wad-Ras (Barcelona).

 

Al llarg d’aquest butlletí d’abril, també compartim diverses iniciatives que exploren aliances i sinergies per impulsar propostes singulars, entre àmbits o amb vocació de potenciar ecosistemes fèrtils on la participació activa de la ciutadania n’és protagonista.

 

 

 

Aquesta editorial forma part del butlletí #3 de 2021. Si vols rebre gratuïtament els propers butlletins, subscriu-te aquí!