7 maig, 2021
Editorial

Pràctiques i cultura comunitària

Entre l'11 i el 15 de maig es celebra el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya. Es tracta d'un espai per debatre i reflexionar sobre la cultura i les arts comunitàries, dissenyat per professionals del sector, universitats i centres d'art.

Des de Polièdrica hem convidat a Laura Fraile Vicente, periodista i educadora social, a escriure un article que ens apropi al procés de gestació d’aquest festival. Així neix FAACCC: dos años de gestación contra la condescendencia, el buenismo y lo políticamente correcto en el ámbito social.

 

Un dels eixos transversals dels continguts de Polièdrica és, precisament, el de les ‘Pràctiques comunitàries’, enteses des de les perspectives de les arts i governances culturals comunitàries. En aquesta primera edició del FAACCC es fa evident l’obertura i transversalitat d’aquestes pràctiques en relació a d’altres àmbits, visibilitzant la seva capacitat de diàleg i creació de sinergies constructives amb diversos contextos de treball i intervenció més enllà de l’acció social.

 

En aquest singular moment que vivim, l’àmbit educatiu posa l’accent a desbordar els límits dels centres educatius, impulsant ecosistemes d’aprenentatge oberts i construïts amb la implicació de les comunitats i el teixit sociocultural. Les anomenades externalitats de la cultura ja no s’entenen com a impactes turístics, ergo econòmics (gràcies, pandèmia, per fer visible allò obvi!), i les polítiques culturals, en algunes ciutats, estan impulsant el desplegament dels drets culturals com a política pública transversal per vehicular la lluita per la cohesió social i contra la desigualtat.

 

En un moment com aquest, un festival com el FAACCC és un espai necessari per conèixer i reconèixer-se des de diferents àmbits i contextos professionals. Polièdrica ha estat parant especial atenció a projectes i accions que es desenvolupen des d’aquesta perspectiva comunitària, així que us convidem a conèixer i a reconèixer-vos en aquest conjunt de pràctiques que us compartim, tant en aquest butlletí com en el nostre arxiu.

 

 

 

Aquesta editorial forma part del butlletí #4 de 2021. Si vols rebre gratuïtament els propers butlletins, subscriu-te aquí!