25 febrer, 2022
Notícia

Caminar, clicar, desplazar… Grup d'aprenentatge sobre altres formes de mediar

Impulsat des del Museu Reina Sofía, l'objectiu d'aquest grup és analitzar la mediació cultural des de tres maneres d'entendre-la, representades pels col·lectius La Liminal (Mediació Ambulant), Desmusea (Mediació digital) i FelipaManuela (Mediació desplaçada).

Aquest grup d’aprenentatge sostingut en el temps que proposa el Museu Reina Sofía dins del seu programa Otras formas de mediar té com a objectiu analitzar els diferents apropaments contemporanis a la mediació cultural. El grup treballarà des de tres nodes, cristal·litzats en tres verbs, Caminar, clicar, desplaçar…, que suposen diferents maneres d’entendre la mediació, tenint en compte les seves problemàtiques actuals. Així, Caminar fa referència a les diverses maneres d’aprendre mentre es camina, reunides en el què els seus organitzadors denominen mediació ambulant; Clicar ens apropa al poder transformador dels entorns digitals, i Desplaçar connecta amb llocs que ens són aliens, per reflexionar juntament amb mediadores que pertanyen a institucions situades en contextos llatinoamericans.

 

Cadascun dels tres nodes del programa està representat per un col·lectiu i, durant 16 sessions distribuïdes de març a novembre, els i les participants recorreran un conjunt d’aprenentatges juntament amb artistes, investigadorxs i projectes de l’àmbit de la pràctiques de la mediació al museu del segle XXI.

 

 

Node 1Caminar
Mediació ambulant
La Liminal

 

Aquest eix, de la mà de La Liminal, es presenta com una proposta d’indagació col·lectiva explorant el què succeeix a la cruïlla entre el cos, l’espai i el moviment, des de l’escolta, l’activació de l’espai i l’atenció a narratives que posen en qüestió relats establerts, així com la construcció de ficcions que ens dotin de nous marcs des dels quals pensar el present.

 

 

Node 2Clicar
Mediació digital
Desmusea

 

Aquest node –dirigit per Desmusea i en el qual intervenen artistes i professionals el treball dels quals travessa els àmbits del museu, la mediació i la virtualitat– pretén configurar un marc general entorn de la mediació cultural digital, entesa com a exercici d’intermediació artística que situa el pensament tecnològic al centre.

 

 

Node 3Desplazar
Mediació desplaçada
FelipaManuela

 

Articulat entorn del programa de residències de recerca que organitza la plataforma FelipaManuela en col·laboració amb l’Àrea d’Educació del Museu Reina Sofía, aquest node compta amb la participació de tres artistes, educadores i comissàries, Marina de Caro, Rosario García i Julia Romero, que han desenvolupat metodologies i eines de mediació artística a Sud-amèrica –particularment, des del context xilè i argentí– i posa l’accent en l’escriptura i la producció editorial que acompanya, arxiva i reflexiona sobre les pràctiques d’art-educació.

 

 

 

La Liminal

 

Col·lectiu de mediació cultural fundat el 2015 per Beatriz Martins i Yolanda Riquelme, formades en Història de l’Art, Antropologia social i producció artística. Utilitzen el recorregut com a principal via de treball amb l’objectiu de generar espais de trobada que afavoreixin la construcció de coneixement, activar el pensament crític i reclamar l’espai públic com a bé comú.

Desmusea

 

Col·lectiu artístic i d’art-educació format per Clara Harguindey i Daniel Pecharromán el 2018. En els intersticis entre allò físic i allò virtual, exploren possibilitats conceptuals i formals entorn de museus i col·leccions artístiques, detonant projectes de mediació cultural que prenen forma tant en el present com en la pantalla.

 

Et convidem a llegir el seu article Sobre la mediación cultural digital

FelipaManuela

 

Organització artística interessada a promoure la recerca i hibridació de disciplines i sabers en el camp de l’art contemporani des d’una perspectiva transfeminista i decolonial. Mitjançant programes de residència, activitats públiques i editorials, pretén potenciar espais d’intercanvi afectiu i intel·lectual entre agents de diferents orígens.

 

 

 

Dates: Inscripció oberta fins el 4 de març / Tallers de l’11 de març al 18 de novembre (en format presencial a diferents espais del Museu Reina Sofía i online)

Organitza: Museo Reina Sofía
Dirigit a: Persones que treballin o s’estiguin formant en mediació cultural
A càrrec de: La Liminal, Desmusea i FelipaManuela/Coordinació nodes
Participa: Marina de Caro, Rosario García, Gema Grueso, Los Bárbaros (Javier Hernando y Miguel Rojo), Sofía Montenegro, Ontologías Feministas (Elena Castro Córdoba, Blanca Martínez Gómez y Laura Tabarés), Agnes Pe, Esther Rodríguez Barbero, Julia Romero, Ruta de autor (Aymara Arreaza y Lorena Bou), Mario Santamaría, Elena Villaespesa/Participants sessions de treball
En el marc de: Programa Otras formas de mediar
Suport: Fundación Banco Santander
Més informació i programa: museoreinasofia/caminar-clicar-desplazar

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb formació en mediació


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.