6 abril, 2022
Notícia

Cap a un teatre feminista: guia per incorporar la perspectiva de gènere al món del teatre

Guia de NUS Cooperativa per donar eines pràctiques a professionals i institucions interessades a pensar el teatre en clau feminista.

NUS Cooperativa desenvolupa accions i processos transformadors per abordar temàtiques socials i visibilitzar i transformar les relacions de poder des de fa més de 10 anys, amb el feminisme marcant sempre la seva mirada i el teatre com a eina.

 

Aquesta guia respon a la percepció per part de l’entitat d’un interès creixent de professionals, companyies i estructures de formació en la incorporació de la perspectiva de gènere tant en espais formatius, de creació i programació, com en l’organització d’equips i tasques diàries.

 

 

 

 

L’objectiu és pensar el teatre en termes feministes. I això, com s’explica a la introducció, vol dir anar més enllà de dur a escena temes mal anomenats «de dones», per plantejar-se les preguntes difícils que proposen els feminismes contemporanis, fonamentats en l’antiracisme, l’anticapitalisme i la no jerarquia; i que qüestionen la matriu de gènere, l’heterosexualitat obligatòria i els privilegis.

 

També vol dir facilitar eines i una mirada crítica que permeti generar nous referents més enllà del mainstream i del relat patriarcal. Una perspectiva feminista i inclusiva a incorporar tant a la dramatúrgia, generant nous imaginaris, com a la direcció, passant per la interpretació i personatges, la programació, la comunicació i el treball intern de les pròpies companyies, àmbits que es van abordant als diferents capítols.

 

Dirigida a professionals del teatre i institucions culturals interessades a adquirir eines per incorporar la perspectiva de gènere en la seva tasca diària, la guia es pot descarregar de manera gratuïta a la web de NUS Cooperativa.

 

 

NUS Cooperativa

 

Integrada per un equip interdisciplinari de professionals de les arts escèniques i el món social, desenvolupa accions i processos transformadors amb perspectiva feminista i comunitària per visibilitzar i transformar les relacions de poder.

 

L’entitat va ser guardonada amb el premi de la crítica a les contribucions feministes a les arts escèniques Maria José Ragué 2021 atorgat per l’associació Recomana.

 

 

Data de publicació: Desembre, 2021
Publica: NUS Cooperativa
A càrrec de: Magalí Permanyer de Swert, Rocío Manzano i Eli Rius Garcia (NUS Cooperativa)/Autorxs; Pau Masaló/Maquetació; Gema Moraleda/Correcció
Suport: ICUB (Ajuntament de Barcelona)
Més informació i accés a la guia: nus.coop/guia-incorporar-perspectiva-genere-teatre

 

 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre arts escèniques amb perspectiva de gènere

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.