14 juliol, 2022
Notícia

Carmel: del vell tauró al futur mural | Exposició

Exposició a la Biblioteca Juan Marsé sobre el projecte “El Carmel mossega”, un procés participatiu coordinat pel Pla de Barris (Ajuntament de Barcelona) on es crea un diàleg entre l’art i l’entorn per substituir un mural emblemàtic del barri.

Inaugurada el juny a la Biblioteca Juan Marsé amb la projecció del curt documental El Carmel mossega i diu, l’exposició explica el procés participatiu que ha servit per escoltar l’opinió del veïnat del barri del Carmel de Barcelona sobre com s’ha de substituir el mural del tauró que l’artista urbà italià BLU va pintar el 2009 a la cruïlla entre els carrers Santuari i Calderón de la Barca i que va haver de ser retirat per reforçar el mur que l’acollia.

 

El barri es va identificar immediatament amb la imatge d’aquest mural, on un tauró amb escates verdes fetes de bitllets de 100€ es menjava unes velles sigles del Partit Comunista de Catalunya, un mural que va arribar al barri en un moment de crisi econòmica salvatge gràcies a l’impuls del CCCB i l’Espai Jove Boca Nord, passant a formar part de l’imaginari col·lectiu vinculat al Carmel.

 

És per això que entitats i veïnat del Carmel ha participat activament en aquest procés participatiu obert en el marc del projecte El Carmel mossega: una proposta de reflexió i treball col·lectiu per definir quina imatge es col·locarà en aquest punt. El Pla de Barris de Barcelona i el Districte d’Horta–Guinardó treballen amb les entitats per recollir el màxim de sensibilitats i matisos possibles i, sobretot, per escoltar, acompanyats en les tasques de disseny i producció per l’Associació Artística i Cultural Difusor i el Centre d’Art Urbà B-Murals. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Biblioteca El Carmel–Juan Marsé, el Centre Cívic Carmel, l’Espai Jove Boca Nord, el Casal de Barri La Barraca del Carmel, el Pla Comunitari del Carmel, l’Associació de Comerciants del Carmel, l’AAVV del Carmel, l’Associació Artística Carmel a la Vista i l’Escola Coves d’en Cimany.

 

 

Des de l’abril, mig miler de persones han participat en aquesta proposta amb la perspectiva de crear un nou mural juntament amb un equip de professionals, amb l’antropòloga i gestora cultural Ana Manaia (Directora de B-Murals) al capdavant, que han convidat el veïnat a participar als tallers organitzats per preguntar, reflexionar i debatre sobre la percepció del Carmel, la seva identitat i com veuen el futur. Murals, graffitis i intervencions artístiques al carrer, reivindica Ana Manaia, han servit com a eines de pensament i debat públic i democràtic en aquest treball comunitari on, assegura l’Iñaki, veí i activista del barri a l’associació Carmel a la vista, la idea del nou mural ha estat un bon detonant per fomentar un diàleg entre l’art i l’entorn.

 

 

Pla de Barris de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

 

Programa extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona per revertir les desigualtats als barris més desfavorits mitjançant l’aplicació de noves polítiques públiques, implicant als i les ciutadanes en el desenvolupament de projectes dinamitzadors amb un horitzó de 4 anys (2021-2024).

 

 

B-Murals

 

Centre de Barcelona especialitzat en art urbà. Combina el suport a la creació a través de l’impuls d’intervencions murals, residències i exposicions amb el treball comunitari, educatiu, de reflexió i difusió sobre art urbà.

Difusor

 

Associació artística i cultural dedicada a les intervencions a l’espai públic i que desenvolupa la seva activitat entre Barcelona (B-Murals) i Oviedo (Parees Fest. Festival de muralisme contextual).

 

 

Dates: Fins el 30 de juliol
Exposició sobre el projecte a la Biblioteca El Carmel–Juan Marsé. C/ de la Murtra, 135-145. 08032 Barcelona
Organitza: Pla de Barris (Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de: Difusor i B-Murals/Disseny i producció
Col·labora: Biblioteca El Carmel–Juan Marsé, C.C Carmel, Espai Jove Boca Nord, Casal de Barri La Barraca del Carmel, Pla Comunitari del Carmel, Associació de Comerciants del Carmel, AAVV del Carmel, Associació Artística Carmel a la Vista i Escola Coves d’en Cimany
Més informació: pladebarris.barcelona/carmel_del_vell_tauro_al_futur_mural

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més processos participatius entorn de la vida a la ciutat


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.