4 octubre, 2021
Notícia

Centre Cívic a l’Espai Verd Benicalap

L’Espai Verd de Benicalap, iniciativa impulsada dins del projecte GrowGreen on participa Las Naves (Centre d'Innovació de l'Ajuntament de València), acull un centre cívic per impulsar la convivència i participació veïnal del barri des de l'educació ambiental.

El Centre Cívic Verd, construït gràcies a la participació ciutadana amb materials en la seva major part reciclats, és una de les accions que acull l’Espai Verd del barri de Benicalap de València, iniciativa impulsada dins del projecte europeu GrowGreen on participa Las Naves.

 

L’enclavament, destinat a ús veïnal, es troba ubicat en un antic solar del barri i consta de tres elements diferenciats: 15 parcel·les d’horts urbans, un bosc de plantes comestibles i el Centre Cívic, un espai per al diàleg i la interacció veïnal, obert i accessible a propostes per afavorir la convivència i la participació, fomentant l’educació en sostenibilitat

 

Tant l’Espai Verd com el Centre Cívic són propostes guanyadores del Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, organitzat pel projecte GrowGreen i impulsades per les associacions Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau, en el cas de l’Espai Verd, i Arrelaires en el del Centre Cívic. Ambdues propostes formen part de les nombroses actuacions que s’estan portant a terme al barri en el marc de GrowGreen.

 

 

Growgreen

 

El projecte europeu GrowGreen es desenvolupa a València amb l’impuls de Las Naves i l’Ajuntament de València, conjuntament amb altres socis locals com Paisaje Transversal, la Universitat Politècnica de València, Bipolaire, Leitat i Tecnalia. Ha executat al barri de Benicalap accions com són un jardí vertical, un bosquet contra el canvi climàtic o un corredor verd-blau, totes solucions basades en la naturalesa que poden donar resposta als reptes i les necessitats que plantegen les ciutats als desafiaments del canvi climàtic.

 

A Polièdrica ja vam parlar d’aquest projecte amb motiu de la construcció d’una infraestructura de Carpe Studio i l’ambientòloga Clara Ferrer per combatre l’estrès tèrmic del pati de l’IES Benicalap en col·laboració amb el seu alumnat. Llegir més

Espai Verd Benicalap

 

L’espai s’obria fa menys d’un any, en una primera fase, com una àrea de quasi 2.000 m² destinada a associacions i centres educatius, per revitalitzar el teixit social del barri, fomentant la seva vinculació amb l’horta mitjançant processos d’aprenentatge sobre el medi ambient i la sostenibilitat.

 

Compta amb horts urbans comunitaris, gestionats per diverses associacions del barri, on es programen tallers i activitats obertes al públic.

 

A l’interior s’ubica el Centre Cívic Verd.

Centre Cívic Verd

 

Dissenyat a partir de materials reciclats, s’ha anat construint de manera participativa gràcies a més de 150 veïns i veïnes del barri en jornades de construcció convocades els caps de setmana.

 

Es tracta d’un espai on les associacions poden fer activitats i tallers mediambientals, a més de funcionar com a refugi climàtic.

 

Consisteix en una pèrgola amb un espai diàfan per acollir les diferents activitats, un magatzem per a les eines dels horts, una cuina solar i una coberta de plaques solars per generar electricitat.

 

 

Dates: 2021-en actiu

 

Organitza: Projecte europeu GrowGreen, impulsat a Espanya per Las Naves i l’Ajuntament de València

 

Participa:

 

> Projecte europeu GrowGreen: Paisaje Transversal, UPV, Bipolaire, Leitat i Tecnalia/Altres socis locals

 

> Espai Verd Benicalap:  Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau/Associacions impulsores

 

> Centre Cívic Verd: Arrelaires/Associació impulsora

 

Més informació: lasnaves/benicalap-centre-civic-espai-verd

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes per la sostenibilitat en clau participativa


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.