22 juny, 2021
Notícia

Cercles 2020/21. Projectes desenvolupats

La convocatòria de mediació cultural Cercles (CMCV i IVAJ) impulsa projectes amb equips de joves i col·lectius socials com a creadorxs culturals que a l'edició 2020/21 es desenvolupen al CCCC (València), el MACA (Alacant) i el Menador espai cultural (Castelló).

Els tres projectes, que van ser seleccionats al juliol de 2020 i s’estan duent a terme al llarg de 2021, comparteixen les bases de la Convocatòria Cercles, una iniciativa conjunta del programa educatiu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) per integrar a la població juvenil en la creació contemporània. Són projectes centrats en el treball col·lectiu amb joves per generar un espai reflexiu on fomentar el seu pensament crític i la seva integració en processos participatius de les ciutats de València, Alacant i Castelló, partint del context creatiu i artístic actual, i amb la implicació de col·lectius i associacions.

 

Dirigida a educadorxs i mediadorxs culturals, la convocatòria vol generar grups de treball amb joves d’entre 14 i 18 anys, alhora que donar veu i lloc a col·lectius i associacions com a creadorxs culturals a través d’espais de trobada, reflexió i aprenentatge on aprendre de manera conjunta i participativa. Amb aquest objectiu, la convocatòria es desenvolupa en col·laboració amb el Centre de Carme Cultura Contemporània (CCCC), el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i altres equipaments culturals valencians que, en l’edició de 2020/21, és el Menador espai cultural (Castelló), un contenidor per a la cultura, l’educació, la joventut i la convivència gestionat per l’Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I (UJI).

 

En cada edició es creen tres equips, un per província, i es seleccionen tres projectes a desenvolupar mitjançant trobades periòdiques als equipaments culturals participants. Dos d’aquests projectes seleccionats en l’edició 2020 es plantegen des de l’emergència climàtica (I jo no sóc Greta Thunberg) o l’art mediambiental (Inter-ACTÚA. Art, identitat i entorn), mentre que el tercer (PlayInk) busca introduir als i les joves en la música i les arts gràfiques.

 

 

> I jo no sóc Greta Thunberg (CCCC, València)

 

Projecte en desenvolupament juntament amb Núria Vazquez Antón d’Andròmines Gestió Cultural, un col·lectiu de joves gestorxs culturals valencià que defensa i treballa atenent la funció de l’art com a eina per a la transformació social.

 

 

I jo no sóc Greta Thunberg es planteja desenvolupar un treball interdisciplinari organitzat en diferents eixos temàtics, en els quals es promou el foment de la capacitat crítica en la presa de decisions i l’activació col·lectiva conscient entorn de qüestions d’actualitat relacionades amb l’estat d’emergència climàtica. Tot això a partir de la funció de l’art com a eina de transformació social i fomentant l’apoderament dels i les joves participants com a subjectes actius de la societat.

 

Es desenvolupa mitjançant diferents accions interdisciplinàries on es posen en relació espais expositius institucionals (CCCC) amb realitats i formes de funcionament apartades de la norma institucional, per educar així en noves experiències produïdes a partir de processos de percepció i creació artística.

 

 

> PlayInk (MACA, Alacant)

 

Projecte desenvolupat de novembre a juny per David Gil Campesino, professor a Daguten. Escuela Gráfica de Barrio, un col·lectiu alacantí dedicat a la producció cultural, les arts gràfiques i la inclusió social.

 

 

PlayInk és una oportunitat perquè joves de 14 a 18 anys es retrobin amb l’art, la música i la cultura, i concebin el museu com un lloc en el qual descobrir, experimentar, aprendre i desenvolupar-se mitjançant la creativitat, la imaginació, la improvisació i la llibertat. Tot això a través de 15 sessions en les quals es treballa entorn de diferents estils de música i les arts gràfiques com a forma d’expressió, relacionant un estil musical a un estil gràfic amb creadorxs de totes dues disciplines.

 

 

> Inter-ACTÚA. Art, identitat i entorn (Menador espai cultural, Castellón)

 

Projecte desenvolupat de gener a juny per Fractals, associació cultural valenciana que treballa per a la transformació social a través de l’educació artística des de valors com el feminisme, la interculturalitat i l’educació per a la participació.

Inter-ACTÚA. Art, identitat i entorn és un projecte entorn del desenvolupament sostenible, la inclusió i la identitat vinculada al territori, amb tres focus d’actuació (espai privat, espai comú i jo), treballats transversalment mitjançant les metodologies de la Investigació-Acció Participativa (IAP) i la Recerca Basada en les Arts (IBA).

 

Enfocat des de l’art mediambiental, es busca que el grup de joves, com a creadorxs i agents socials actius, estableixin una relació entre l’entorn natural i urbà i la societat a través d’associacions i col·lectius implicats amb l’entorn i projectes mediambientals des d’estratègies artístiques.

 


 

Dates: 2020-2021
Projectes seleccionats el juliol de 2020 y desenvolupats durant el 2021

 

> I jo no sóc Greta Thunberg: Juny-juliol (CCCC, València). Inscripcions obertes fins el 30 de juny

 

> Inter-ACTÚA. Art, identitat i entorn: Gener-juny (MACA, Alacant)

 

> PlayInk: Novembre-juny (Menador espai cultural, Castelló)

 

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i Institut Valencià de la Joventut  (IVAJ)

 

Dirigit a: Joves de 14 a 18 anys

 

Participa: Andrómines, Daguten i Fractals/Col·lectius i associacions participants

 

Col·labora: CCCC Centre del Carme (València), Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i Menador espai cultural (Castelló).

 

En el marc de: Convocatòria de mediació cultural Cercles 2020

 

Més informació

 

> I-jo-no-soc-greta-thunberg (CCCC, València)

 

> PlayInk (MACA, Alacant)

 

> Inter-ACTÚA-art-identitat-i-entorn (Meneador espai cultural, Castelló)

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Projectes per incorporar als i les joves en la creació artística i cultural


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.