16 desembre, 2022
Notícia

Circ social i perspectiva de gènere: una mirada compartida per transformar la pràctica | Guia

Document fruit del procés de treball realitzat per la taula “Circ i perspectiva de gènere”, emmarcada en la mesura Circ Comunitari del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022, que va ser gestionada per l'Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona.

La creació d’aquest material va ser una demanda del sector català del circ social, expressada en una trobada per dissenyar els objectius de la mesura Circ Comunitari del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022, que es va celebrar el 2014 a l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona.

 

La taula de circ i perspectiva de gènere va representar un espai de reflexió col·lectiva per al grup de treball que ha fet realitat la guia, configurat per sis expertes en circ i feminisme seleccionades a partir d’una convocatòria oberta i vinculades a diverses entitats del sector: Gemma Tadeo López, Sonia Ganza Grunvald, Elisabet Medina Caramés, Greta Rúas Miguélez, Anna Rubió Manresa i Estíbaliz Sanchis Gómez. Les seves participants van poder compartir coneixements i experiències, amb intenció de transmetre la importància d’aplicar la perspectiva de gènere en l’àmbit del circ social i la formació en circ.

 

La guia presenta conceptes bàsics, idees i propostes d’acció per implementar la coeducació, facilitar la gestió de les violències o dur a terme processos creatius amb perspectiva de gènere, i s’orienta principalment a formadors i formadores de circ i circ social que treballin amb infants, adolescents i joves.

 

Al web  CircSocial.cat s’hi pot trobar una versió electrònica de la guia, disponible per a descàrrega.

 

 

Formació en circ i circ social. Ateneu Popular 9 Barris

 

La formació i el circ social són eines de treball de l’Ateneu Popular 9 Barris des dels inicis del projecte, a finals de la dècada de 1970. Es tracta d’una proposta de formació artística i d’educació en valors encaminada a la transformació de la persona i el seu entorn més immediat. És un programa global, on els diferents projectes que es duen a terme es barregen, es retroalimenten i generen nous reptes i noves propostes.

 

Per a la Comissió de Formació i Circ Social de l’Ateneu, el treball educatiu en el món del circ permet assolir fites com: el desenvolupament de la creació artística, la millora del domini psicomotor del propi cos, el desenvolupament de la capacitat d’interrelació personal, la capacitat d’expressar la pròpia opinió, la utilització del temps de lleure de manera creativa i no consumista, la dinamització comunitària i la promoció de la cohesió social.

CircSocial.cat

 

Es tracta d’un portal a través del qual descobrir entitats, projectes i documentació relacionada amb el circ aplicat al camp social, la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari. És un projecte emmarcat en el Pla d’Impuls del Circ, coordinat per l’Ateneu Popular 9 Barris amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Els continguts s’organitzen en tres blocs: Fons d’Entitats (on descobrir entitats que realitzen activitats de circ amb impacte en la societat arreu del territori català), Fons de Projectes (per explorar iniciatives de diversa tipologia i entrar a les fitxes corresponents per conèixer-ne els detalls) i Fons de Recursos (s’hi pot consultar bibliografia, vídeos i altra documentació d’interès relacionada amb el circ aplicat).

 

L’arxiu és possible gràcies a les aportacions de la comunitat que hi participa pujant informació sobre entitats i projectes o compartint recursos.

 

 

Any de publicació: 2022
17 de desembre. 19:00h. Presentació de la guia. Ateneu Popular 9 Barris. Portlligat 11-15. 08042 Barcelona

Autoria: VV.AA. (Gemma Tadeo López/coordinació, Sonia Ganza Grunvald, Elisabet Medina Caramés, Greta Rúas Miguélez, Anna Rubió Manresa i Estíbaliz Sanchis Gómez), Ateneu Popular 9 Barris

Dirigit a: Formadorxs de circ i circ social que treballin amb infants, adolescents i joves

Més informació:

 

Més informació sobre la guia i accés al document: circsocial.cat/recurs/circ-social-i-perspectiva-de-genere-una-mirada-compartida-per-transformar-la-practica

 

Més informació sobre la presentació: ateneu9b/presentacio-de-la-guia-sobre-circ-social-i-perspectiva-de-genere

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el circ com a eina educativa i de transformació social


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.