Convocatòria Complemento Directo

La Fundación Daniel y Nina Carasso, juntament amb hablarenarte, llancen un programa de suport a la formació superior en mediació cultural, acompanyat de mentories individuals i col·lectives, per fomentar l’especialització en mediació cultural. Amb aquesta iniciativa es vol recolzar –no només econòmicament, sinó també des de les cures– als i les futurxs professionals que decideixen formar-se de manera específica en aquest àmbit.
La Fundación Carasso (un laboratori de filantropia dedicat a l’Art Ciutadà i a l’Alimentació Sostenible des de les seves seus de París i Madrid) i hablarenarte (plataforma independent de projectes de suport a la creació, difusió i promoció de la cultura contemporània) entenen la mediació cultural com l’espai que engloba totes aquelles activitats que construeixen comunitat i propicien la transformació social a través de l’art. Les pràctiques de mediació suposen un estímul directe a la curiositat, l’esperit crític i l’apoderament de la ciutadania a través de les pràctiques artístiques i culturals, convertint a als i les professionals de la mediació en agents fonamentals en la democratització de la cultura i l’exercici dels drets culturals. Per això volen, amb aquesta iniciativa, afavorir la professionalització i legitimació d’aquesta pràctica, indispensable per a la democràcia cultural, en un moment de crisi econòmica i social en el qual pren més rellevància que mai.
S’ofereixen 14 beques de 2.500€ cada una per ajudar als i les alumnxs a fer front a les despeses de matrícula, manutenció o mobilitat que requereixin els seus estudis. Però, a més del suport econòmic, es proporciona una comunitat de suport que construeix i aprèn amb els i les estudiants. Per això, el programa es completa amb una sèrie de mentories individuals i col·lectives de la mà de professionals de l’ecosistema cultural, amb la finalitat d’enriquir i aportar valor a la formació de cadascuna de les persones becades, així com afavorir la generació de xarxes rellevants per al seu desenvolupament professional.
La convocatòria per trobar als i les estudiants becats està oberta fins el 5 de setembre i el programa de suport començarà a l’octubre. Aquest programa de beques està destinat a persones de qualsevol nacionalitat que es trobin preinscrites, admeses o matriculades en algun dels programes d’estudis de mediació cultural, o afins, disponibles a Espanya. Conscients que la formació de postgrau en mediació s’imparteix en àrees geogràfiques molt localitzades i desigualment repartides pel territori, els impulsors d’aquestes ajudes volen ajudar a fomentar la igualtat d’oportunitats per a accedir en aquests estudis, independentment del lloc de procedència de qui desitgi cursar-los.
Pel que fa als criteris de selecció en relació als estudis, es prioritzaran sol·licituds vinculades a màsters o postgraus els continguts dels quals es trobin especialment alineats amb el plantejament general d’aquesta convocatòria. A tall d’exemple, els seus impulsors esmenten aquests tres:
> Màster propi PERMEA, Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art (Universitat de València i Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana), per la seva especificitat i la seva manera d’entendre les pràctiques educatives i la mediació cultural com a catalitzadores de models institucionals més oberts, plurals i experimentals, així com pel seu programa de formació, que aborda de manera holística i experimental els sabers involucrats en la creació de projectes de mediació artística, des d’una perspectiva crítica, generadora, apoderadora i emancipadora.
> Màster Art per a la transformació social, la inclusió social i el desenvolupament comunitari: mediació artística (Universitat de Barcelona), per la seva concepció de l’art i de la mediació com a via per a la transformació social, per a la inclusió i la participació de la ciutadania en la vida cultural i l’esfera pública.
> Màster en Educación en Museos y Espacios Culturales (Títol Propi de la Universidad Europea Miguel de Cervantes i Formación al Cuadrado) perquè en el seu programa entén les institucions culturals com a agents educatius i a la ciutadania com a part activa de l’ecosistema cultural, i perquè defensa una educació en centres culturals democràtica, crítica i transformadora.
Dates: Termini obert fins el 5 de setembre
Aquest programa de suport per al curs acadèmic 2021-2022 començarà a l’octubre
Organitza: Fundación Carasso i hablarenarte
Dirigit a: Estudiants de qualsevol nacionalitat preinscrits en estudis de postgrau d’aquest àmbit durant el pròxim curs 2021-22 a universitats o centres d’estudis espanyols, i residents en l’Estat espanyol durant el període d’estudis
Més informació:
> + info i bases de la convocatòria: fondationcarasso/arte-ciudadano/becas-complemento-directo/
> + info i formulari d’inscripció: hablarenarte/convocatoria/complemento-directo