18 juny, 2015
Notícia

Comunitats escolars aplegades entorn de la música i les arts

Projectes PLANTERS (ConArte), PERIPLUS (Comusitària) i ÒPERA A SECUNDÀRIA (Gran Teatre del Liceu)

Tres projectes i processos de treball que són una clara mostra de la diversitat de maneres d’obrir l’experiència musical i de les pràctiques artístiques a una participació comunitària des de l’àmbit educatiu. La implicació de l’alumnat es caracteritza per emfatitzar els seu protagonisme, posat en el centre d’un procés col·lectiu que és possible gràcies a l’articulació complexa d’institucions, entitats i persones heterogènies i amb objectius que convergeixen en el marc col·laboratiu on es sustenten aquestes iniciatives.

 

 

 

PROJECTE PLANTERS 
Des de l’any 2013, la delegació catalana de ConArte (Consorci Internacional Art i Escola nascut a Mèxic l’any 2000), desenvolupa projectes pilot a escoles i instituts de les comarques gironines per posar en diàleg el món artístic amb els mestres especialitzats en educació artística. Junts dissenyen projectes pedagògics per visibilitzar el potencial que tenen les arts en el processos d’aprenentatge, en la millora de l’ambient escolar o en la implicació de la comunitat educativa. Visibilitzar com el treball en grup al voltant d’un instrument, d’una obra de teatre o de la dansa permet treballar competències fonamentals, no només dels llenguatges artístics, sinó també socials i personals.

 

El projecte s’està implementant en quatre localitats gironines (Torroella de Montgrí, l’Estartit, Salt i Figueres), amb una important taxa de població immigrant i una escassa integració cultural d’aquestes comunitats immigrants, que fa que des d’un punt de vista de construcció de la ciutadania, sigui aconsellable intervenir des del món educatiu.
———-
Dates: curs 2014-2015 (primera edició).
Organitza: ConArte Internacional.
Participa: Escola Portitxol de L’Estartit, IES Montgrí i Escola Guillem de Montgrí  de Torroella de Montgrí; IES Vallvera, IES Salvador Espriu i Escola Gegant del Rec de Salt; Escola Pou i Pagés i Escola Anicet de Pagés de Figueres.
Col·labora: festivals de teatre Temporada Alta de Girona-Salt i de música de Torroella de Montgrí, Universitat de Girona, Càtedra UNESCO, Fondation Daniel&Nina Carasso, Ajuntament de Figueres.
———-
Més informació:
conarteinternacional.net/projectes

 

 

 

PROJECTE PERIPLUS
Periplus és un projecte d’investigació-acció-creació a 16 països de tot el món coneixent i implicant organitzacions, universitats i institucions que treballen a partir de l’art per la construcció de capital social impulsat per Comusitària, una organització especialitzada en gestió de projectes artístics comunitaris.

 

Han estat 10 mesos de ruta transoceànica en cinc continents al voltant de les arts comunitàries (música, arts escèniques i projectes interdisciplinaris) per divulgar el coneixement en matèria d’art, educació i societat, analitzant de forma crítica les sinergies que neixen de les connexions entre aquests tres àmbits.

 

​Els resultats es tradueixen en una investigació acadèmica, l’inici d’una xarxa internacional d’universitats que tinguin interès en matèria de Desenvolupament Cultural Comunitari per a la futura creació d’un I+D, una web que recollirà les experiències observades i analitzades, una sèrie de publicacions en revistes especialitzades, l’edició d’un llibre que mostrarà el coneixement adquirit en la investigació i un documental realitzat per artistes audiovisuals locals compost per peces independents que conformaran una pel·lícula col·lectiva i col·laborativa. Per anar fent boca, ara presenten l’espectacle Periplus en concert.
———-
Dates: Diumenge 21 de juny de 2015. 18h.
Petit Palau de la Música Catalana de Barcelona.
A càrrec de: Música original de Ferran Badal i textos de Laia Serra (Comusitària).
Col·labora: orquestra projecte 4 Cordes – Escola Germanes Bertomeu, Musicop – Escola Municipal de Marató Riborquestra.
Suport: Fundació Obra Social la Caixa i Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).
———- 
Més informació:
comusitaria.wix.com/peripluscat

 

 

 

CONCURS ÒPERA A SECUNDÀRIA
El Liceu ha recuperat aquesta temporada 2014-2015 el Concurs de composició d’òperes, Òpera a Secundària, en el qual es premia una òpera inèdita adreçada específicament a l’alumnat de secundària.

 

L’obra tindrà com a protagonistes a nois i noies de secundària dels instituts inscrits, que podran viure una experiència artística excepcional, ja que com a cloenda arriben a estrenar l’obra al Teatre Auditori de Sant Cugat, acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).

 

Estructurat en diverses fases, el primer pas consisteix en la preparació de les partitures per part de l’alumnat. El professorat dels centres participants reben les partitures dels cors que han de treballar amb el seu alumnat durant el curs escolar, i assisteixen a dues sessions de formació en les quals es treballen les partitures i els moviments escènics.
———-
Organitza: Gran Teatre del Liceu de Barcelona
Participa: Mario Ros Vidal (guanyador IV edició) amb l’obra “Oh, l’amor”, òpera en un sol acte, que es representa durant la temporada del Liceu. 
Patrocina: Bankia.
———-
Més informació:
liceubarcelona.cat/ca/servei-educatiu

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.