20 maig, 2021
Notícia

Concomitentes. Damos voz a nuestros comitentes

Concomitentes, una iniciativa impulsada per la Fundación Daniel y Nina Carasso per tal de fer possible un art de la societat civil, entrevista als i les comitents dels seus quatre projectes en procés, col·lectius ciutadans que volen respondre a través d'una obra d'art a una qüestió rellevant per a la seva comunitat.

Creada el 2018, Concomitentes és una associació sense ànim de lucre que, amb la Fundación Daniel y Nina Carasso como a mecenes fundador, vol promoure a España el protocol de Les Nouveaux commanditaires, fent possible un art de la societat civil. 

 

El seu objectiu és promoure la creació d’obres d’art i mediar entre els comitents, col·lectius ciutadans que, actuant com a promotors d’art, encarreguen les obres i els/les artistes que les produeixen, a través de la figura de unx mediadorx que acompanya el projecte fins al final.

 

La funció de l’associació, coordinada pel gestor i productor cultural Sören Meschede, és donar suport i amplificar el treball desenvolupat a diferents part del territori espanyol per els/les quatre mediadorxs que formen l’equip de Concomitentes. La seva missió és detectar demandes socials i grups de comitents i articular projectes (concomitàncies):

 

 

> Felipe G. Gil (ZEMOS98), mediador a Andalusia i Canàries

 

> Julia Morandeira (Comissària d’art i investigadora, dirigeix l’Escuelita del CA2M), mediadora a Madrid

 

> Fran Quiroga (Investigador transdisciplinar i codirector del projecte Fiestas Raras), mediador a Galícia  

 

> Veronica Valentini (Comissària i investigadora, codirectora de les organitzacions curatorials autoorganitzades BAR project i E.M.M.A), mediadora a Catalunya

 

 

Tal com s’explica a la seva pàgina web, i com testimonien els projectes duts a terme fins ara, tothom pot ser comitent: membres d’una associació popular, d’una iniciativa veïnal, qualsevol col·lectiu ciutadà amb una proposta rellevant per a la seva comunitat i amb interès per tractar aquesta temàtica en clau artística.

 

Els i les comitents de les quatre concomitàncies actualment en procés comparteixen la seva experiència a una sèrie d’entrevistes realitzades entre març i abril de 2021:

 

 

> Diversorium: Artes vivas y espacios de convivencias (Barcelona, 2019-2021)

 

Entrevista a Antonio Centeno i María Oliver, integrants de l’Oficina Vida Independent de Barcelona (OVI) i comitents de Diversorium, projecte que amb l’acompanyament de la mediadora Veronica Valentini vol reivindicar un imaginari no paternalista de la “discapacitat”, treballant des de la potència subversiva del cabaret i la festa.

 

 

> UCI Pediàtrica (Santa Cruz de Tenerife, 2018-)

 

Entrevista a Quique Chinea i Lili Quintero, membres de l’equip d’infermeria de l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Nuestra Señora La Candelaria de Tenerife i comitents del projecte que el personal d’aquesta unitat, juntament amb el mediador Felipe G. Gil, duen a terme per millorar la cura emocional dels i les pacients, i de les seves famílies.

 

 

> Legado Cuidado (Betanzos, A Coruña, 2018-)

 

Entrevista a Ángel Arcay, Alicia Pardo i Miguel Carnota, integrants de les associacions Amigas/os del Parque del Pasatiempo i Roxin Roxal, i comitents de Legado Cuidado, una concomitància amb agrupacions veïnals de Betanzos i el mediador Fran Quiroga per treballar sobre el llegat indià dels germans Naveira, emigrants i mecenes de la localitat, amb especial interès en el Parc del Pasatiempo (avui en estat de semi-abandonament), permetent una reflexió col·lectiva sobre la cura del patrimoni i la seva actualització.

 

 

> Biblioteca Belles Arts UCM (Madrid, 2017-)

 

Entrevista amb Javier Pérez-Iglesias i Amelia Valverde, director i subdirectora de la Biblioteca de la Facultat de Belles Arts de la Universidad Complutense de Madrid (UCM), i comitents del projecte que la comunitat usuària de la biblioteca desenvolupa amb la mediadora Julia Morandeira per repensar aquest espai (imaginant altres formes d’ús, altres maneres de fer i de ser a la biblioteca) i reflexionar, també, sobre el futur de la producció del coneixement, de la institució universitària i de la recerca artística.

 


 

Dates: Entrevistes realitzades entre març i abril de 2021 als i les comitents dels quatre projectes de Concomitentes actualment en procés
Organitza: Fundación Daniel y Nina Carasso 
A càrrec de: Sören Meschede/Coordinació del projecte; Felipe G. Gil (ZEMOS98), Veronica Valentini, Fran Quiroga i Julia Morandeira (Escuelita CA2M)/Mediadorxs
Més informació:

 

> Sobre el projecte: concomitentes.org

 

> Diari de concomitàncies i del projecte global: concomitentes.org/diario

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives impulsades per Fundación Carasso


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.